Στις 28 Ιανουαρίου του 2013 η βασίλισσα Βεατρίκη εξήγγειλε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από τον θρόνο της Ολλανδίας. Το πρωί της 30ης Απριλίου υπέγραψε την παραίτησή της από τα Ανάκτορα του Άμστερνταμ.

Αργότερα το ίδιο απόγευμα, ο γιος της, Γουλιέλμος Αλέξανδρος, ορκίστηκε βασιλιάς ενώπιον της εθνοσυνέλευσης και ακολούθησε η ενθρόνισή του στο ναό Νιούε Κερκ. Αυτομάτως, η πρωτότοκη κόρη του, πριγκίπισσα Αμαλία, έγινε η διάδοχος του θρόνου.

Ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η Μάξιμα έχουν τρεις κόρες, την Αμαλία, την Αλεξία και την Αριάδνη. Το νούμερο δύο στη σειρά διαδοχής έχει τα φώτα, αναγκαστικά, στραμμένα πάνω της.

Photo Credits: EPA/ROBIN UTRECHT

Αυτό το έντονο ενδιαφέρον, είχε ως αποτέλεσμα ακόμα να κινδυνεύσει. Την αναπάντεχη αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο πατέρα της κατά τη διάρκεια δείπνου προς τιμήν του βασιλιά Φελίπε και της βασίλισσας Λετίσια, οι οποίοι πραγματοποίησαν διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία.

Ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος αφού ευχαρίστησε προσωπικά το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, μίλησε για την πρωτόγνωρη συνθήκη στην οποία κλήθηκε να ζήσει η κόρη του, πριγκίπισσα Αμαλία.

Η πριγκίπισσα Αμαλία και οι συνεχείς απειλές από το οργανωμένο έγκλημα

Στην ομιλία του αποκάλυψε πως η πριγκίπισσα Αμαλία έζησε «αυτοεξόριστη» στην Ισπανία το περασμένο έτος. «Μια επίσκεψη στην Ισπανία μοιάζει πάντα με μια ζεστή αγκαλιά.

Όχι μόνο για εμάς, αλλά, επίσης, για τη μεγαλύτερη κόρη μας, την πριγκίπισσα Αμαλία. Το περασμένο έτος οι περιστάσεις την ανάγκασαν να εγκατασταθεί στη Μαδρίτη για αρκετό διάστημα.

Από εκεί, μπόρεσε να συνεχίσει τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Αυτό μπόρεσε να καταστεί δυνατό χάρη στη βοήθεια πολλών συμπατριωτών σας και εσάς των ιδίων.

Είναι μια συγκινητική απόδειξη φιλίας σε μια δύσκολη στιγμή. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όπως και όλους όσοι συνέδραμαν να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα», δήλωσε ο βασιλιάς της Ολλανδίας.

Photo Credits: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης εδώ και μερικά χρόνια η 20χρονη πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές για την ασφάλειά της. Αυτός ήταν και ο λόγος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εστία της στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και να επιστρέψει στη Χάγη και στο παλάτι Huis ten Bosch.

Ο ολλανδικός Τύπος είχε αποκαλύψει πως η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος στην Ολλανδία. Οι απειλές για απαγωγή ανέβασαν το επίπεδο ασφαλείας και η Αμαλία πήγαινε στα μαθήματα της σχολής της με συνοδεία

«Δεν έβγαινε από το σπίτι. Δεν ζούσε στο Άμστερνταμ, δεν μπορούσε να βγει έξω. Οι επιπτώσεις ήταν πολύ δύσκολες για εκείνη», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2022 η βασίλισσα Μάξιμα, η οποία σε κοινή συνέντευξη με τον βασιλιά επιβεβαίωσε ότι η κόρη τους εγκατέλειψε την εστία του πανεπιστημίου εξαιτίας απειλών.

Ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο του 2022, πως η ζωή για την πρωτότοκη κόρη του, που σπουδάζει πολιτική, ψυχολογία, δίκαιο και οικονομικά, είναι «πραγματικά δύσκολη» ενώ η βασίλισσα Μάξιμα ανέφερε ότι θαυμάζει το κουράγιο της πριγκίπισσας Αμαλίας.

Την ίδια περίοδο σε ερώτηση που δέχθηκε ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, αναφορικά με τα γεγονότα, είχε δηλώσει πως πρόκειται για μια «φρικτή» και «πολύ ανησυχητική» κατάσταση.

Ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα

Η πριγκίπισσα Αμαλία γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2003 και από πολύ νωρίς κατέστησε σαφές στους γονείς της ότι θέλει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Φοίτησε σε δημόσιο δημοτικό σχολείο και πέρασε τις πιο πρόσφατες καλοκαιρινές της διακοπές δουλεύοντας σε ένα beach bar στη Χάγη.

Photo Credits: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Έχει μιλήσει ανοιχτά για την ψυχική της υγεία, δηλώνοντας ότι έχει κάνει ψυχοθεραπεία. Για την πριγκίπισσα Αμαλία ο δημόσιος λόγος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για αυτό και έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την υποστήριξή της στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Η πριγκίπισσα Αμαλία αρνήθηκε να δεχτεί το ετήσιο επίδομα ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που της χορηγήθηκε μέχρι να αναλάβει τα επίσημα βασιλικά της καθήκοντα ως βασίλισσα.

Σε μια επιστολή προς τον ολλανδό πρωθυπουργό εξέφρασε τη δυσφορία της για την παροχή του επιδόματος εφόσον ακόμα δεν έχει συνεισφέρει στη χώρα της.

Αγαπάει το τραγούδι και στον ελεύθερο χρόνο της κάνει ιππασία και παίζει τένις. Οι πιο στενές της φίλες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους βασιλικούς κύκλους.

Η αγάπη της οικογένειας για την Ελλάδα

Αθήνα, Μήλος, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρτο Χέλι. Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας επισκέπτεται πάρα πολύ συχνά τη χώρα μας και μάλιστα έχει αγοράσει και μια έπαυλη στο Πόρτο Χέλι.

O βασιλιάς της Ολλανδίας, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι κάθε φορά που επισκέπτονται την Ελλάδα οικογενειακώς νιώθουν «σαν να επιστρέφουν σπίτι».

Όπως επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που η βασίλισσα Μάξιμα λέει ότι στις φλέβες της κυλάει και λίγο αίμα ελληνικό.

Το καλοκαίρι του 2009 ταξίδεψαν στις Σπέτσες για τον γάμο του Νικόλαου και της Τατιάνας Μπλάτνικ (ο χωρισμός των οποίων μετά από 14 χρόνια κοινής πορείας μόλις ανακοινώθηκε). Μαγεύτηκαν από το νησί αλλά και λίγο αργότερα από το Πόρτο Χέλι.

Στην τότε έπαυλη των Γλύξμπουργκ στο Πόρτο Χέλι πέρασαν αρκετές μέρες ως φιλοξενούμενοι και ήταν τότε που αποφάσισαν να αναζητήσουν μια έκταση στην περιοχή για να αποκτήσουν τη δική τους εξοχική κατοικία.

Η ολλανδική βασιλική οικογένεια αγόρασε έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ την έπαυλη του γερμανού φωτογράφου Μάνφρεντ Ρίκερ, στην περιοχή Ντορούφι.