Το μέσο εισόδημα θα μειωθεί σχεδόν κατά ένα πέμπτο μέσα στα επόμενα 26 χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με μελέτη που προβλέπει ότι το κόστος των ζημιών θα είναι έξι φορές υψηλότερο από το τίμημα του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου.

38 εκ.£ ετησίως κοστίζει η κλιματική αλλαγή

Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι βαρύτερες βροχοπτώσεις και τα συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφές ύψους 38 εκατ. δολαρίων (30 εκατ. στερλινών) κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του είδους της που έχει γίνει ποτέ και τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.

Οι εκπομπές αερίων εντείνουν την ανισότητα

Το βαρύ τίμημα – το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις – είναι ήδη δεσμευμένο στην παγκόσμια οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες, ως αποτέλεσμα των τεράστιων εκπομπών που έχουν διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης φυσικού αερίου, πετρελαίου, άνθρακα και δέντρων.

Αυτό θα επιφέρει καταστροφικές απώλειες σχεδόν σε κάθε χώρα, με δυσανάλογα σοβαρές επιπτώσεις σε εκείνες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική διαταραχή, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανισότητα.

Απώλεια εισοδήματος 19% μέχρι το 2049

Η έρευνα αναφέρει ότι η μόνιμη μέση απώλεια εισοδήματος παγκοσμίως θα είναι 19% μέχρι το 2049. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη η μείωση θα είναι περίπου 11%, ενώ στην Αφρική και τη νότια Ασία θα είναι 22%, με ορισμένες μεμονωμένες χώρες να είναι πολύ υψηλότερη από αυτό.

Σοκαριστική η διάσταση της ανισότητας

«Είναι καταστροφικό», δήλωσε η Leonie Wenz, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων του Πότσδαμ και μία από τις συγγραφείς της μελέτης. «Έχω συνηθίσει η δουλειά μου να μην έχει ένα ωραίο κοινωνικό αποτέλεσμα, αλλά εξεπλάγην από το πόσο μεγάλες ήταν οι ζημιές. Η διάσταση της ανισότητας ήταν πραγματικά σοκαριστική».

Απώλεια εισοδήματος άνω του 60% ως το 2100

Η μελέτη εξέτασε επίσης το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα, όπου οι ανθρώπινες ενέργειες τώρα μπορούν ακόμη να κάνουν μεγάλη διαφορά. Εάν συνεχιστεί η συνήθης επιχειρηματική δραστηριότητα, οι συγγραφείς προέβλεψαν απώλειες του μέσου εισοδήματος άνω του 60% έως το 2100. Αν όμως οι εκπομπές μειωθούν στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα, η μείωση του εισοδήματος θα σταθεροποιηθεί μέχρι τα μέσα του αιώνα στο 20% περίπου.

Η μεθοδολογία της έρευνας

Το οικονομικό πλήγμα που προβλέπει το έγγραφο είναι υπερδιπλάσιο από κάθε προηγούμενη ανάλυση. Πίσω από αυτή τη διαφορά κρύβεται μια πιο εξελιγμένη μεθοδολογία. Ενώ οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες εξέταζαν μόνο τις ζημιές που σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας σε εθνικό επίπεδο, η νέα μελέτη ενσωμάτωσε επίσης τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων χρησιμοποιώντας δεδομένα 40 ετών από 1.600 υποεθνικές περιοχές. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο καιρός είναι ένα τοπικό και όχι εθνικό φαινόμενο. Η μελέτη εξέτασε επίσης πώς οι επιπτώσεις τείνουν να παραμένουν επί μήνες και χρόνια, αντί να αποτελούν μόνο βραχυπρόθεσμο πλήγμα.

Οι προηγούμενες έρευνες

Οι προηγούμενες προβλέψεις ήταν αισιόδοξες ότι οι περισσότερες οικονομίες του βόρειου ημισφαιρίου θα συνέχιζαν να αναπτύσσονται. Αντίθετα, η νέα μελέτη αναφέρει ότι χώρες όπως η Γερμανία (-11%), η Γαλλία (-13%), οι ΗΠΑ (-11%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-7%) θα μειώσουν την ανάπτυξή τους ακόμη και μέχρι τα μέσα του αιώνα. Χειρότερα θα πληγούν χώρες σε ήδη θερμές περιοχές, όπως η Μποτσουάνα (-25%), το Μάλι (-25%), το Ιράκ (-30%), το Κατάρ (-31%), το Πακιστάν (-26%) και η Βραζιλία (-21%).

Ο Maximilian Kotz, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Ισχυρές μειώσεις εισοδήματος προβλέπονται για την πλειονότητα των περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, με τη Νότια Ασία και την Αφρική να επηρεάζονται περισσότερο. Αυτές οφείλονται στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε διάφορες πτυχές που έχουν σημασία για την οικονομική ανάπτυξη, όπως οι γεωργικές αποδόσεις, η παραγωγικότητα της εργασίας ή οι υποδομές».

Ακόμη πιο αρνητική η πραγματική κατάσταση

Παρόλο που το νέο σενάριο είναι πολύ χειρότερο από οτιδήποτε προηγήθηκε, οι συγγραφείς εκτιμούν ότι εξακολουθεί να είναι ήπιο αναλογικά με τις επιπτώσεις και ελλιπές. Και αυτό γιατό υπάρχουν πολλές σημαντικές κλιματικές επιπτώσεις που δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπόψιον από την επιστημονική έρευνα, όπως οι καύσωνες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι τροπικοί κυκλώνες, οι ζημιές στα φυσικά οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι παράγοντες αυτοί θα προστεθούν σε μελλοντικά μοντέλα.

«Παρέχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά αυτή δεν είναι η τελική εικόνα», δήλωσε ο Wenz.

Ανάγκη για ισχυρότερες στρατηγικές προσαρμογής

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η μελέτη δείχνει την ανάγκη για ισχυρότερες στρατηγικές προσαρμογής, ιδίως στις φτωχότερες και περισσότερο πληγείσες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές έως το 2050, οι οποίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στο κλιματικό σύστημα.

Η μείωση των εκπομπών πολύ φθηνότερη από την απραξία

Διαπίστωσε επίσης ότι η μείωση των εκπομπών είναι πολύ φθηνότερη από το να μην κάνουμε τίποτα και να αποδεχτούμε σοβαρότερες επιπτώσεις. Μέχρι το 2050, υπολόγισε ότι το κόστος μετριασμού – για παράδειγμα, από τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και την αντικατάστασή τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – θα ανέρχεται σε 6 εκατ. δολάρια, δηλαδή λιγότερο από το ένα έκτο του μέσου κόστους των ζημιών για εκείνο το έτος, ύψους 38 εκατ. δολαρίων.

Οδεύοντας στην καταστροφή

Ο Anders Levermann, επικεφαλής του Comlexity science στο Ινστιτούτο του Πότσδαμ, δήλωσε: «Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε: η διαρθρωτική αλλαγή προς ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι απαραίτητη για την ασφάλειά μας και θα μας εξοικονομήσει χρήματα. Η παραμονή στην πορεία που ακολουθούμε σήμερα θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. Η θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να σταθεροποιηθεί μόνο αν σταματήσουμε να καίμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα».