Η εφημερίδα Maariv αποκάλυψε πως ο συντονισμός της αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων από το Ισραήλ έγινε μεταξύ IDF και Πενταγώνου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, το σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων Arrow 3 αναχαίτισε 110 πυραύλους του Ιράν έξω από τον εναέριο χώρο του Ισραήλ ή κατεχομένων εδαφών.

Τι είναι το σύστημα Arrow

Τι είναι όμως το σύστημα Arrow, που πρωταγωνίστησε στην αναχαίτιση των ιρανικών drones και των πυραύλων στο Ισραήλ. Οπως εξηγεί ο ΒΗΜΑτοδότης, το Arrow 3 είναι ένα αντιβαλλιστικό σύστημα που αναχαιτίζει πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα.

Η ικανότητα αναχαίτισης εκτός της ατμόσφαιρας μειώνει τον κίνδυνο η κεφαλή, τα χημικά ή βιολογικά πολεμικά υλικά ή τα υπολείμματα του πυραύλου να καταλήξουν όντως στο έδαφος της χώρας. Εκτός του Ισραήλ, χρήστης του συστήματος αυτού αναμένεται να γίνει και η Γερμανία μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Sky Shield για την δημιουργία μιας «αντιαεροπορικής ομπρέλας» για την Ευρώπη.

Έχουμε εμείς στο οπλοστάσιό μας τέτοιους πυραύλους. Όχι (προς το παρόν), σημειώνει η ίδια πηγή. Έχουμε όμως τους Patriot που είναι εξίσου αποτελεσματικοί αλλά κάπως μικρότερης εμβέλειας. Είναι τόσο ικανοί οι Patriot, που δανείσαμε μια συστοιχία στη Σαουδική Αραβία για να προστατεύσει τις πετρελαιοπηγές της από τις επιθέσεις με drones των Χούθι. Πάντως αυτή η αναχαίτιση 350 και πλέον ιρανικών πυραύλων και drones στοίχισε πανάκριβα στο Ισραήλ.

Τα ιρανικά drones (που χρησιμοποιούν και οι Ρώσοι στην Ουκρανία είναι σχετικά φθηνά, ενώ ένας πύραυλος Arrow που χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση ενός ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Το κόστος ενός πυραύλου ‘Magic Wand’ είναι 1 εκατομμύριο δολάρια, επιπλέον των ειδών αεροσκαφών που συμμετείχαν στην αναχαίτιση των ιρανικών drone», είπε ο Aminach.

Δείτε πως λειτουργεί το σύστημα Arrow