Υποτίθεται πώς τα στόματα, αυτών που ετοίμαζαν τις υποψηφιότητες των ευρωβουλευτών της ΝΔ ήταν, όπως έλεγαν, ερμητικά κλειστά.

Υποτίθεται επίσης ότι απλώς έκαναν προτάσεις στον Πρωθυπουργό, που αυτός θα έπαιρνε την τελική απόφαση για τις υποψηφιότητες. Αλλά δεν άντεξαν; Και τα στόματά τους άνοιξαν, μεσοβδόμαδα, διάπλατα και τότε άρχισαν οι διαρροές, όλες για την υποψηφιότητα ή όχι, του Μπελέρη.

Πρώτη και καλύτερη διαρροή: «Απομακρύνεται η υποψηφιότητα Μπελέρη». Δεύτερη (και παράλληλα θέμα ρεπορτάζ): «Είναι αντίθετο στην υποψηφιότητα το υπουργείο Εξωτερικών». Τρίτη διαρροή «στο τραπέζι ξαναμπαίνει η υποψηφιότητα Μπελέρη». Τέταρτη διαρροή «Ο Πρωθυπουργός κράτησε την υποψηφιότητα Μπελέρη έως την τελευταία στιγμή για να αποφασίσει με ηρεμία» (προφανώς από το Μαράθι όπου βρισκόταν το Σαββατοκύριακο).

Πέμπτη διαρροή (και ρεπορτάζ) «ο υιός Μπελέρη συναντήθηκε με τον Βορίδη», ‘Εκτη διαρροή: «Δεν παίζει ο υιός Μπελέρη, μόνον ο πατέρας Μπελέρης ή τίποτα». Τελευταία διαρροή, χθες τα ξημερώματα: «Ο Μπελέρης θα είναι στο ψηφοδέλτιο». Όπως και ανακοινώθηκε, το απόγευμα επισήμως από τον Πρωθυπουργό.

Και όταν, λίγο πριν από την εκδήλωση στο Ωδείο αποκαλύφθηκαν οι διαρροές άρχισαν μεταξύ τους οι κυβερνητικοί, μέλη της επιτροπής, τα… αλληλοκαρφώματα: «Εγώ δεν άνοιξα το στόμα μου», έλεγε ο ένας. «Από μένα δεν βγήκε τίποτα», έλεγε ο άλλος και όλοι μαζί έκαναν πως δεν καταλάβαιναν τίποτα. Εκείνο ωστόσο που έχει σημασία είναι τούτο: Εάν όντως μεσοβδόμαδα είχε αποφασιστεί να μην προχωρήσει το ευρωψηφοδέλτιο με Μπελέρη και το Σαββατοκύριακο έγινε στροφή 180 μοιρών, τότε τα μηνύματα που μεσολάβησαν από τις μετρήσεις ήταν μάλλον ιδιαιτέρως ανησυχητικά για τις διαρροές στο υπερσυντηρητικό ακροατήριο και έτρεξαν να τα περιορίσουν!

***

Μπερκέτια για Χίο και Μυτιλήνη

Λοιπόν δεν ξέρω εάν το έχετε αντιληφθεί αλλά στα νησιά γίνεται τούτες τις ημέρες ένας χαμός με τις αφίξεις Τούρκων τουριστών. Αξιοποιώντας την βίζα των 72 ωρών οι Τούρκοι συν γυναιξί και τέκνοις κατακλύζουν τα νησιά μας κάνοντας τους κατοίκους τρισευτυχισμένους.

Στη Μυτιλήνη ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Μουτζούρης έστειλε χαρούμενος το εξής μήνυμα στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη (που έφερε την βίζα): «Το Σαββατοκυρίακο στη Λέσβο ήλθαν 6. 000 Τούρκοι επισκέπτες. Αν θεωρήσουμε ότι κάθε ένας ξόδεψε 500 ευρώ κατά τη διαμονή του, έχουμε ένα πρόσθετο εισόδημα για τη Λέσβο 3.000.000 ευρώ, μόνον το Σαββατοκύριακο. Αν θεωρήσουμε ότι ο καθένας ξόδεψε 300 ευρώ (πολύ συντηρητικά) έχουμε 2.000.000 ευρώ. Στη Χίο υπήρξαν 4,500 Τούρκοι επισκέπτες. Οι αντίστοιχοι συλλογισμοί οδηγούν 2.250.000 ευρώ ή 1.350.000 ευρώ». Και το τηλεγράφημα καταλήγει (πόσο σοφά πράξαμε που επιμείναμε με τη βίζα)!! Να σημειώσω εδώ ότι την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Μυτιλήνη ο Πρωθυπουργός.

***

Όταν ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα

Πάντα με προβλημάτιζε, όπως πιστεύω πως προβλημάτιζε όλον τον κόσμο το θέμα της υπογεννητικότητας. Το τραγικό ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας, που οι θάνατοι ξεπερνούν κατά πολύ τις γεννήσεις. Αλλά να επισημαίνει αυτό το θέμα για την Ελλάδα ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, κάνει το ζήτημα να φαίνεται μεγαλύτερο Με μία ανάρτηση από αυτές που δεν συνηθίζει, ο Έλον Μασκ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα σε μία σειρά χωρών όπως η Ελλάδα, κάνοντας λόγο για πληθυσμιακή κατάρρευση.

Συγκεκριμένα με ανάρτησή του, ο Έλον Μασκ γράφει πως «η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων». Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για το δημογραφικό, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα κατά έως και 1,5 εκατ. μέχρι το 2050, ενώ στους κάτω των 65 ετών, η μείωση θα είναι 1,8 εκατ. άτομα. Την ίδια ώρα, οι γεννήσεις για το 2023 κυμάνθηκαν σε χαμηλό ρεκόρ, καθώς ήταν λιγότερες από 73.000 και συγκεκριμένα 72.244, στοιχεία που αναμένεται να οριστικοποιηθούν από τα ληξιαρχεία και την ΕΛΣΤΑΤ το επόμενο διάστημα.

***

Τι «δουλειά» κάνει ένας πανάκριβος πύραυλος Arrow

Ας δούμε πρώτα τι είναι ο Arrow, που πρωταγωνίστησε στην αναχαίτιση των ιρανικών drones και των πυραύλων στο Ισραήλ. Το Arrow 3 είναι ένα αντιβαλλιστικό σύστημα που αναχαιτίζει πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα. Η ικανότητα αναχαίτισης εκτός της ατμόσφαιρας μειώνει τον κίνδυνο η κεφαλή, τα χημικά ή βιολογικά πολεμικά υλικά ή τα υπολείμματα του πυραύλου να καταλήξουν όντως στο έδαφος της χώρας. Εκτός του Ισραήλ, χρήστης του συστήματος αυτού αναμένεται να γίνει και η Γερμανία μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Sky Shield για την δημιουργία μιας «αντιαεροπορικής ομπρέλας» για την Ευρώπη.

Έχουμε εμείς στο οπλοστάσιό μας τέτοιους πυραύλους. Όχι (προς το παρόν). Έχουμε όμως τους Patriot που είναι εξίσου αποτελεσματικοί αλλά κάπως μικρότερης εμβέλειας. Είναι τόσο ικανοί οι Patriot, που δανείσαμε μια συστοιχία στη Σαουδική Αραβία για να προστατεύσει τις πετρελαιοπηγές της από τις επιθέσεις με drones των Χούθι. Πάντως αυτή η αναχαίτιση 350 και πλέον ιρανικών πυραύλων και drones στοίχισε πανάκριβα στο Ισραήλ.

Τα ιρανικά drones (που χρησιμοποιούν και οι Ρώσοι στην Ουκρανία είναι σχετικά φθηνά, ενώ ένας πύραυλος ‘Arrow’ που χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση ενός ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Το κόστος ενός πυραύλου ‘Magic Wand’ είναι 1 εκατομμύριο δολάρια, επιπλέον των ειδών αεροσκαφών που συμμετείχαν στην αναχαίτιση των ιρανικών drone», είπε ο Aminach.

***

Για τα αδέρφια μας στη Βόρεια Ήπειρο

Από την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, στο Ωδείο Αθηνών κράτησα τα εξής: Η κενή καρέκλα που έμεινε για τον Μπελέρη, οι σέλφι, τα χάι φάιβ και η συγκινητική ομιλία του Πύρρου Δήμα: «Δώστε μου τη δύναμη, όπως σήκωνα τα βάρη για την Ελλάδα, να αγωνιστώ για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας» είπε ο ολυμπιονίκης και πρόσθεσε: «Για τα αδέρφια μας στη Βόρειο Ήπειρο, θα τα δώσουμε όλα». Απευθυνόμενος στον γιο του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρο, ο Πύρρος Δήμας του είπε: «Πέτρο, ο μπαμπάς θα δικαιωθεί».

«Ευχαριστούμε πολύ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που έκανε στον τόπο μας, τη Χειμάρρα». Με τα λόγια αυτά οι φίλοι και οι οπαδοί του Φρέντη Μπελέρη που παρακολουθούν στα γραφεία της «Ομόνοιας» στην παραλία της Χειμάρρας την ανακοίνωση των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ, εξέφρασαν τη χαρά τους για τον εκλεγμένο Βορειοηπειρώτη δήμαρχο ο οποίος παραμένει φυλακισμένος.

***

Επικράτηση μετά μουσικής

Θριάμβευσε στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή ο Νίκος Φαραντούρης, ο Κεφαλονίτης Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος συγκαταλέγεται στους στενούς συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη.

Δεν ξέρω εάν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκτίμησαν το ότι ο κ. Φαραντούρης βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής ακόμη και από τις δικαστικές ενώσεις, μετά από τις δηλώσεις που έκανε υπέρ της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι, όπως δεν γνωρίζουμε και το εάν η κριτική του κατά της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν για τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται, διαδραμάτισαν ρόλο και του έδωσαν πρόσθετους πόντους.

Αυτό όμως που σίγουρα γνωρίζω είναι πως η επιλογή του να παίζει πιάνο στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα – την οποία έχει οργώσει δύο και τρείς φορές – κάθε φορά που μιλάει σε αυτές για θέματα επικαιρότητας ,τον έχουν καταστήσει διπλά δημοφιλή. Το ρεπερτόριο του τα λέει όλα. «Bella Ciao», «Είμαστε ακόμα ζωντανοί», «Οι δρόμοι της φωτιάς». Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα Φαραντούρη για την Ευρωβουλή, με ακαδημαϊκά και μόνον κριτήρια, ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο των υποψήφιων των εφετινών Ευρωεκλογών.

***

Ο Λαβράνος και τα απόρρητα κονδύλια

Μου λένε από πολύ έγκυρες πηγές πως τα προβλήματα του πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών Γιάννη Λαβράνου εκτείνονται πέραν της έρευνας που κάνει για το Predator και τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης και πέραν των ερευνών της Οικονομικής Εισαγγελίας και των φορολογικών αρχών για τα εικονικά τιμολόγια που είτε έχουν εκδόσει, είτε έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες του Λαβράνου Ελέκτρουμ Τεκνόλοτζις, Ιονική Τεχνολογική, Fullspan και Krikel.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στην εμπλοκή του Λαβράνου με συμβάσεις των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Εθνικής Αμύνης που σχετίζονται με απόρρητες δαπάνες. Οι συμβάσεις υπογράφηκαν, τα χρήματα για να αγοραστεί ο εξοπλισμός εκταμιεύθηκαν, αλλά ο εξοπλισμός είναι, μου λένε… άφαντος. Πού πήγε ο εξοπλισμός; Αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν οι τότε υπηρεσιακοί που υπέγραψαν τις συμβάσεις και θα έπρεπε να παραλάβουν τον εξοπλισμό που χαρακτηρίσθηκε ως απόρρητος.

Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να τρέξουν Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις με πρωτοβουλία των υπουργών κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Δένδια. Και θα πρέπει να δοθεί η εντολή «φέρτε μας να δούμε τί αγοράσαμε…»

***

Ο Χατζηδάκης στο ΔΝΤ

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να μετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα λάβει χώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα μεταξύ 15 και 20 Απρίλιου. Στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου ο Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με το σχετικό ραντεβού να έχει κλειστεί από τον εκπρόσωπο της Ελλάδος στο Ταμείο Μιχάλη Μασουράκη.

Είναι άγνωστο το εάν ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα, κάτι που θα έπρεπε να έχει προγραμματίσει η Ελένη Παναγιωταρέα, η εκπρόσωπος της Ελλάδος στην World Bank, η οποία τυγχάνει κόρη της Άννας Παναγιωταρέα.