5 το πρωί: Οι αποφάσεις για αντίποινα στο Ιράν – Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ – Η απεργία στα ΜΜΕ

Από μία λεπτή κλωστή κρέμεται η ισορροπία στη Μέση Ανατολή, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ. Οι αποφάσεις έχουν «κλειδώσει» και μένει να φανεί ο τρόπος που θα επιλέξει να χτυπήσει το Ισραήλ, ο χρόνος του χτυπήματος και η σφοδρότητά του.

1

Ωρες αγωνίας στη Μέση Ανατολή

  • Ο κύβος ερρίφθη: Αποφάσεις για αντίποινα στο Ιράν έλαβε το απόγευμα της Δευτέρας (15/4) το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ με τον Νετανιάχου να ενημερώνει την αντιπολίτευση και την διεθνή κοινότητα μέσω διπλωματικών πιέσεων να κάνει ύστατη προσπάθεια αποφυγής μιας γενικευμένης ανάφλεξης.
  • Θα χτυπήσουν τα πυρηνικά; Τα πιθανά σενάρια που έχουν διαμορφωθεί για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν είναι είτε στα σημεία εκτόξευσης πυραυλών/drones είτε στην αεράμυνα του Ιράν ακόμη και με μαχητικά F-35. Ωστόσο υπάρχει και το εφιαλτικό σενάριο που θέλει το Ισραήλ να χτυπά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
  • Θα μείνει άπραγο το Ιράν; Το Ισραήλ ξεκαθαρίζει ότι η απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε δεν θα προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο με την Τεχεράνη πάντως να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του.
2

Με Μελέτη και Μπελέρη το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

  • Παρουσίες με συμβολισμούς: Παρουσιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε ειδική εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών. Από Μεταξύ των υποψηφίων είναι και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντης Μπελέρης, το όνομα του οποίου προκάλεσε θύελλα χειροκροτημάτων, αλλά και η Ελεονώρα Μελέτη.
  • Το πρώτο μήνυμα Μπελέρη: «Η μάχη που δίνω δεν είναι προσωπική. Είναι μάχη για το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία, οι κανόνες των οποίων πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους. Είναι μάχη για τις αξίες που πρεσβεύει η Δύση και η Ευρώπη και οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όσους θέλουν να ενταχθούν στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια» ανάφερε σε μήνυμά του ο Φρέντης Μπελέρης.
  • Ζήτησε σταθερότητα ο Μητσοτάκης: «Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου στέλνουμε μήνυμα σταθερότητας! Γιατί για τη Νέα Δημοκρατία υπάρχει μία επιλογή: η επιλογή της σταθερότητας και της δυναμικής συνέχειας των μεταρρυθμίσεων» ανάφερε ο πρωθυπουργός και πρρόεδρος της ΝΔ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Δημοσκόπηση PRORATA

  • Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι: Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του δεύτερου, εντούτοις οι απώλειες που καταγράφει είναι μεγάλες. Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα προηγείται με 25% επί του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται δεύτερος με 13%, ενώ ακολουθεί το ΠαΣοΚ με 11%. Η Ελληνική λύση, έχει αυξήσει ποσοστά με 8,5% έχοντας ξεπεράσει το ΚΚΕ με 8%.
  • Μπροστά ο «κανένας»: Τα ευρήματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα στο ερώτημα για το ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Το 40% του δείγματος απάντησε «κανένας» από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει ποσοστό 33% έναντι του 6% που λαμβάνουν οι κύριοι Κασσελάκης και Βελόπουλος.
  • Τα κρίσιμα ζητήματα: Στη λίστα των θεμάτων που επηρεάζουν περισσότερο την ψήφο των ερωτηθέντων, η ακρίβεια εξακολουθεί να διατηρείται στην πρώτη θέση (46%), σημαντικά ωστόσο επηρεάζουν τους εκλογείς η εγκληματικότητα (30%), η διαφθορά και τα σκάνδαλα (25%), τα Τέμπη (24%) και οι εξελίξεις στο ΕΣΥ (19%). Στο ερώτημα, τέλος, πώς αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη το ενδεχόμενο να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία», το 65% απαντά θετικά, αδιάφορα το 17% και αρνητικά το 15%.
4

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

  •  Η απεργία: 24ωρη απεργία προκήρυξε η ΓΣΕΕ την Τετάρτη, 17/04, με αιτήματα τις αυξήσεις στους μισθούς, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια. Στην απεργία θα συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία με στάσεις εργασίας. Τα αστικά λεωφορεία αναμένεται να κινηθούν από τις 9:00 ως τις 21:00, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα κινηθούν μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ.
  • Οι πορείες: Στις 9:30 έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στη Πλατεία Κάνιγγος, στην Ομόνοια και στα Προπύλαια. Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων έχουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Οι δημοσιογράφοι: Με κοινή απόφαση της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από τις 5 το πρωί της 16 ης Απριλίου 2024 έως τις 5 το πρωί της 17ης Απριλίου 2024. Το vima.gr συμμετέχει στην σημερινή απεργία.
5

Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία

  • Η Τελετή: Προγραμματισμένη για σήμερα είναι η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και της δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό. Η φλόγα θα ξεκινήσει ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων σε όλη την Ελλάδα για 11 ημέρες και, αφού διανυκτερεύσει στον βράχο της Ακρόπολης, θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.
  • Το ταξίδι: Η Φλόγα θα ξεκινήσει το ταξίδι της για τον Γαλλία στις 27 Απριλίου από το Λιμάνι του Πειραιά, όπου θα επιβιβαστεί στο Belem, ένα ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο 127 ετών του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, για να αποβιβαστεί στις 8 Μαΐου στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέτοντας εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση τρομοκρατικής απειλής.
  • Η Πρόβα: Ολοκληρώθηκε χθες, 15/04, με απόλυτη επιτυχία και παρουσία κοινού η Επίσημη Πρόβα της Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν, αν και επρόκειτο να παραστεί, εν τέλει ακύρωσε την επίσκεψη του στην Ελλάδα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Γάλλου Προέδρου.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr