Τεράστια οικονομική ζημιά είχε το Ισραήλ, προκειμένου να μπορέσει να αναχαιτίσει τα εκατοντάδες drones και πυραύλους από το Ιράν κατά διάρκεια της νύχτας της 13ης Απριλίου.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ραμ Αμινάτς, πρώην οικονομικού σύμβουλου του αρχηγού του ισραηλινού επιτελείου, ο οποίος μίλησε σε ισραηλινά μέσα, τόνισε ότι το Τελ Αβίβ ξόδεψε περί τα 1,35 δισ. δολάρια. «Μιλάω μόνο για την αναχαίτιση της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι Ιρανοί και όχι για τους τραυματισμούς οι οποίοι ήταν ελάχιστοι αυτή τη φορά», διευκρίνισε.

«Ένας πύραυλος Arrow που χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση ενός ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πύραυλος «Magic Wand» κοστίζει 1 εκατομμύριο δολάρια, συν των αεροσκαφών που συμμετείχαν στην αναχαίτιση των ιρανικών drones», εξήγησε  ο στρατηγός.

Την ίδια ώρα ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, ο οποίος είπε ότι το Ιράν εξαπέλυσε περίπου 350 πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν. Επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν κάποιες ζημιές στην αεροπορική βάση Νεβατίμ αλλά τόνισε ότι το «99% των απειλών κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκαν».

Το καθεστώς του Ιράν εκτόξευσε δεκάδες drones τύπου Shahed κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για φθηνά αλλά θανάσιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία έχουν γίνει γνωστά ως τα «Καλάσνικοφ» της Τεχεράνης.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 50 κιλά εκρηκτικών κιλών ενώ η εμβέλειά τους ξεπερνά τα 2.000 χιλιόμετρα. Η τιμή των drones τύπου Shahid κυμαίνεται από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη τα εν λόγω drones στον πόλεμο στην Ουκρανία. Λόγω του χαμηλού κόστους και της υψηλής αποτελεσματικότητάς τους, η χρήση αυτών των drones θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού σε μελλοντικές συγκρούσεις.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους Ιρανούς τα συγκεκριμένα drone μπορούν να πλήξουν στόχους που βρίσκονται σε απόσταση έως 2000 χιλιομέτρων με μεγάλη ακρίβεια.

Αναλυτές ανέφεραν ότι τα drone που εκτοξεύτηκαν σε βάρος του Ισραήλ είχαν πάνω τους εκρηκτικές ύλες βάρους 20-25 κιλών το κάθε ένα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καν το όριό τους.

Αξίζει να αναφέρουμε πως κάθε ιρανικό drone μπορεί να φέρει εκρηκτικές κεφαλές έως και 80 κιλών. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.

Το μήκος τους φτάνει περίπου στα 3,5 μέτρα, ενώ το άνοιγμα φτερών τους φτάνει τα 2,5 μέτρα. Την ίδια ώρα οι Ιρανοί επισημαίνουν ότι μπορεί να πετάξει με ταχύτητες που φτάνουν τα 185 χιλιόμετρα ανά ώρα.