Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ. Οι συνέπειες των γεωπολιτικών εξελίξεων συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού έχει θέσει σε επαγρύπνηση τους Ευρωπαίους με το ζήτημα της Μέσης Ανατολής και του Λιβάνου ειδικά, να μπαίνει στην ατζέντα της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της G7 o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Θα έχει προηγηθεί η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, μία ημέρα νωρίτερα στις 16 Απριλίου.

Oι Ευρωπαίοι καλούν όλες τις πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση υπό το φόβο η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αλλά και με τους εταίρους είναι συνεχείς με στόχο να αποφευχθεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση.

«Οι ενέργειες του Ιράν κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή να αποφευχθεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί» διεμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την G7 -η οποία καταδίκασε τις επιθέσεις της Τεχεράνης- και τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για σταθεροποίηση της κατάστασης.

Έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση απηύθυνε ο ύπατος εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ στην επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό υπουργό εξωτερικών.

Η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν είναι μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της G7. Aπό την πλευρά της ΕΕ, έχουν επιβληθεί κυρώσεις στον Ιράν για το ρόλο του στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι G7 υπογράμμισαν επίσης ότι θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους για τον τερματισμό της κρίσης στη Γάζα, μεταξύ άλλων συνεχίζοντας «να εργαζόμαστε για μια άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων από τη Χάμας».

Oι απειλές και οι προειδοποιήσεις από την πλευρά του Ιράν ξεκίνησαν μετά τη φερόμενη ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. «Η δολοφονία του ανώτατου στρατιώτη του Ιράν, ταξίαρχου Μοχάμεντ Ρέζα Ζαχέντι, μεταξύ άλλων διοικητών του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), είναι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα της αποφασιστικότητας του Ισραήλ να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής της σύγκρουσης – να προχωρήσει πέρα από την απλή παρεμπόδιση των προμηθειών όπλων στη Χεζμπολάχ ή την απομάκρυνση ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν μακριά από τα σύνορά του, για να εξαλείψουν άμεσα την ιρανική ηγεσία στη Συρία» ανέφερε δύο ημέρες πριν από την επίθεση ο συνεργάτης του Chatham House στο πρόγραμμα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, Χαΐντ Χαΐντ.

Το ζήτημα του μεταναστευτικού αναμένεται να θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είχε επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, συμφωνήθηκε το ζήτημα των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών Σύρων στην Κύπρο, που οδήγησαν στην απόφαση της Λευκωσίας γιααναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου όλων των περιπτώσεων προσώπων συριακής καταγωγής να συζητηθούν στη Σύνοδο και «ειδικότερα το αίτημα αριθμού κρατών μελών για επαναξιολόγηση της κατάστασης στη Συρία».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη διερευνητικές συζητήσεις για ευρωπαϊκή βοήθεια στη Κύπρο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν λόγω της αύξησης των ροών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κύπρου, περισσότερα από 800 άτομα έφτασαν το διάστημα 31 Μαρτίου – 5 Απριλίου, τα περισσότερα από τα οποία έφτασαν από τον Λίβανο, ενώ οι αφίξεις τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 ξεπέρασαν τις 2000 την ώρα που το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν ήταν μόλις 78.