Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, την ώρα που η διεθνής σκηνή αναμένει με αγωνία τις αποφάσεις για το αν θα υπάρξει και ποια θα είναι η απάντηση του Τελ Αβίβ,  υπό τις απειλές του Ιράν για ένα ακόμα πιο ισχυρό πλήγμα και διεύρυνση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, χωρίς να γίνει ωστόσο σαφής η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί.

Το Ισραήλ φέρεται να έχει αποφασίσει να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά «δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος ή τον χρόνο της απάντησης», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC News. Ο ίδιος ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε συγκεκριμένα ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το τι ακριβώς θα κάνει το Ισραήλ, αλλά ότι «οι IDF θα πρέπει να παρουσιάσουν επιλογές» και ότι «είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει».

Από τις IDF ζητήθηκε να παρουσιάσουν πρόσθετες επιλογές στους ιθύνοντες σχετικά με την απάντηση που θα δοθεί. Ο αξιωματούχος είπε ότι μεταξύ των εκτιμήσεων ήταν αν το Ισραήλ χρειάζεται να ανταποδώσει άμεσα ή αν έχει την πολυτέλεια να περιμένει και τι αντίκτυπο θα είχε οποιαδήποτε κλιμάκωση κατά του Ιράν στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Ένας δεύτερος Ισραηλινός σύμβουλος ενός άλλου μέλους του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου δήλωσε: «Κανείς δεν θέλει να δει κλιμάκωση» και ότι «είναι μια πολύ λεπτή γραμμή αυτή τη στιγμή», ενώ δεν υπήρξαν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συζήτησε η ισραηλινή ηγεσία.

«Έχουν εγκριθεί σχέδια δράσης»

Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης στα αγγλικά, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν.

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή».

Συνέχισε: «Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση.

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή»