Εκτάκτως συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να αξιολογήσει την κατάσταση μετά την πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επιστρέφει εκτάκτως από τη Νέα Υόρκη χωρίς να παραστεί, λόγω των δραματικών γεγονότων, στην παρέλαση των ομογενών για την εθνικής επέτειο.

«Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Πρέπει να επιστρέψω στην Αθήνα για να συμμετάσχω στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ» δήλωσε από τις ΗΠΑ ο κ. Δένδιας.

Η πρώτη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών, που οι αρμόδιες διευθύνσεις του έμειναν άγρυπνες όλη τη νύχτα παρακολουθώντας την κατάσταση:

«Η ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια. Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εγκαίρως το υπουργείο Εξωτερικών από την Παρασκευή γνωστοποίησε ότι είναι σε ισχύει η ταξιδιωτική σύσταση (οδηγία) αποφυγής από Έλληνες πολίτες μη απαραίτητων μετακινήσεων στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά εδάφη και στον Λίβανο. Η σύσταση αυτή όπως αναφέρθηκε ισχύει πλέον και για το Ιράν.

Στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ οι οικονομικές επιπτώσεις

Όπως πληροφορείται το «Βήμα» στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, θα αξιολογηθούν οι κίνδυνοι για την ναυσιπλοΐα στην περιοχή, η πιθανή εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου και γενικότερα οι οικονομικές επιπτώσεις, οι κίνδυνοι ανάφλεξης και άλλων συγκρούσεων ή κλιμάκωσης του πολέμου, οι πιθανές αντιδράσεις των εμπλεκόμενων χωρών.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θεωρείται βέβαιον ότι τα στρατιωτικά επιτελεία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα εξετάσουν λεπτομερώς αυτό το νέο επίπεδο υβριδικού πολέμου, που έγινε με προειδοποίηση του επιτιθέμενου πέντε ημερών, με την εκτόξευση εκατοντάδων drones και πυραύλων κρουζ, χωρίς απώλειες από τον επιτιθέμενο και η εξουδετέρωση από το Ισραήλ των πυραύλων αυτών και των drones, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, αλλά με οικονομικό κόστος.

Όπως εκτιμούν ειδικοί, τα αντίποινα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν η τελευταία κόκκινη γραμμή που απέμεινε, πριν από ένα ολομέτωπο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη επίδειξη ισχύος

Την «επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ», καταδικάζει απερίφραστα με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εκφράζει «την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια».

Ακολούθως «καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον ΟΗΕ και την ΕΕ, να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση και στην απαραίτητη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας».

ΚΚΕ: Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

«Η αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα στην εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας, με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους, συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ και των συμμάχων του κατά του Ιράν» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή ότι η ισραηλινή κατοχή και η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι ισραηλινές επιθέσεις στην Συρία και το Λίβανο, καθώς επίσης οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ερυθρά Θάλασσα, με την παρουσία ευρωατλαντικών στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμμετοχή και της Ελλάδας, διαμορφώνουν τους όρους για γενίκευση του πολέμου και ανοίγουν τις «πύλες της κολάσεως». Οι λαοί της περιοχής, μαζί και ο ελληνικός λαός, είναι στη δίνη μεγάλων κινδύνων» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, είναι μπλεγμένη μέχρι το λαιμό σε δύο ταυτόχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με οδυνηρές συνέπειες» επισημαίνει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του:

«Τώρα να δυναμώσει η λαϊκή απαίτηση προς την κυβέρνηση της ΝΔ, για να αποσύρει άμεσα την στήριξη της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η Φρεγάτα «Ύδρα» από την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο λαός να μην αποδεχθεί να γίνει «κρέας για τα κανόνια» των ιμπεριαλιστών, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, να καταδικάσει αποφασιστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και τα ΝΑΤΟϊκά, ευρωατλαντικά κόμματα, να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ που παλεύει με συνέπεια για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, αποτινάζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά».