Με 9 «κλικ» 7.159.164 ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εκτυπώσουν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2024 προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν την αποπληρωμή τους είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις.

Από την περασμένη Κυριακή το βράδυ, όπως είχε αποκαλύψει πρώτος ο Ο.Τ., ξεκίνησε η ανάρτηση των εν λόγω εκκαθαριστικών για το έτος 2024 και οι πολίτες θα πρέπει με τους κωδικούς Taxisnet να τα αναζητήσουν ώστε έως τις 30 Απριλίου 2024, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με πέρυσι, είτε να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό χωρίς κάποια επιπλέον έκπτωση φόρου είτε να πληρώσουν την 1η δόση από τις 11 μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπει η νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, μπορούν να εξοφλήσουν το σύνολο του νέου ΕΝΦΙΑ σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση με το επιτόκιο όμως να είναι αρκετά «αλμυρό» καθώς διαμορφώνεται σε 5,87% ετησίως.

Με βάση τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, 6.167.304 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν 2,286 δισ. ευρώ, ενώ μάθαμε τελικά πόσοι θα έχουν έκπτωση φόρου έως 10% επειδή πέρυσι είχαν ασφαλίσει το ακίνητό τους τουλάχιστον για 3 μήνες για πυρκαγιά, φωτιά και πλημμύρα. Ο αριθμός των «τυχερών» που θα δουν μείωση του φόρου είναι 215.171 φορολογούμενοι με 298.210 εμπράγματα δικαιώματα, ενώ αρχικά στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για περίπου 1.000.000. Η τεράστια αυτή διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει ότι κάποιος για να έχει την έκπτωση θα πρέπει να έχει ασφαλίσει το σπίτι του και για τους τρεις κινδύνους (φωτιά, πυρκαγιά, πλημμύρα) και όχι για έναν ή δύο από τους τρεις.

Όσοι πολίτες έχουν εκκρεμεί επιστροφή φόρου και δεν θέλουν να συμψηφιστεί με το νέο ΕΝΦΙΑ τότε για να τη λάβουν ολόκληρη θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ όχι έως το τέλος της 30 Απριλίου όπως αναγράφει το εκκαθαριστικό αλλά νωρίτερα έως τις 19 Απριλίου. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, εφόσον εξοφλήσουν τον φετινό φόρο ακινήτων έως τις 18/4 για πληρωμή μέσω web banking ή τις 19/4 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Η διαδικασία σε εννέα βήματα

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος προχώρησε Βήμα – Βήμα τη διαδικασία από το πρώτο έως το τελευταίο κλικ που πρέπει να πατήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δουν το ποσό της εκκαθάρισης για τον εφετινό ΕΝΦΙΑ και την παρουσιάζει σε εικόνες πραγματικού παραδείγματος ώστε να μην υπάρχει περίπτωση κάποιος να κάνει λάθος.

Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται ο φορολογούμενος να γνωρίζει είναι τους προσωπικούς κωδικούς που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.

Τι ισχύει για τους συζύγους

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε περίπτωση ζευγαριού που και οι δύο σύζυγοι έχουν ακίνητη περιουσία θα πρέπει ο καθένας χωριστά να εισέλθει με τους προσωπικούς κωδικούς του στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Σε αντίθεση με το φόρο εισοδήματος, όπου η φορολογική δήλωση συμπληρώνεται από τον υπόχρεο και αναγράφονται σ΄ αυτή και τα εισοδήματα της συζύγου, η δήλωση Ε9 (στοιχεία ακινήτων) συμπληρώνεται από τον κάθε σύζυγο – ιδιοκτήτη χωριστά και γι΄ αυτό το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ είναι ατομικό και όχι οικογενειακό. Κάθε εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ αντιστοιχεί σε ένα και μοναδικό ΑΦΜ.

Το πρώτο από τα εννέα κλικ που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να μπορέσουν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ ,είναι να εισέλθουν στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και στη συνέχεια να βρουν το «MyΑΑDE» και την επιλογή «Εφαρμογές».

Πατώντας αυτή την επιλογή ο φορολογούμενος θα βρεθεί σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου εκεί υπάρχουν έξι διαφορετικές επιλογές. Θα πρέπει να πατήσει κλικ στην επιλογή με τίτλο «Δημοφιλείς Εφαρμογές».