Έφτασε η ώρα των αποκαλυπτηρίων του νέου λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ. Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να πατήσει το κουμπί για να ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στις 30 Απριλίου 2024.

Πώς θα βρείτε και θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 στη ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
  2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis.
  6. Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ:

  1. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.
  2. Χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2023. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι «φουσκωμένος» για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία), τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.
  3. Οι φορολογούμενοι που πούλησαν ακίνητα ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά τους το 2023 θα διαπιστώσουν ότι το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελαφρύτερο αναφέρει ο ot.gr.
  4. Έκπτωση έως 10% θα κερδίσουν οι ιδιοκτήτες περίπου 305.000 κατοικιών που είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα το 2023.
  5. Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ να είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
  6. Έκπτωση 100%. Απαλλαγή 100% από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έχουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:
    -Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
    -Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  7. Απαλλαγή. Από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.