Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να περάσει τη βαριά σιδερένια πόρτα, που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου της ΑΔΑΕ, στην οδό Ιερού Λόχου στο Μαρούσι και να συναντηθεί τον επικεφαλής της Αρχής Χρήστο Ράμμο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με αυτή του την κίνηση, θα κάνει όπως δήλωσε το «χρέος» του και θα ζητήσει να ενημερωθεί, επίσημα και θεσμικά, για τους λόγους που θεωρήθηκε κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ και το predator την περίοδο που ήταν υποψήφιος αρχηγός του ΠαΣοΚ.

Η επίσκεψη αυτή του προέδρου του ΠαΣοΚ στην συγκεκριμένη Αρχή και η ενημέρωση που θα ζητήσει, έρχεται ως απότοκο της προσφυγής που έκανε ο ίδιος στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία απέρριψε το αίτημα του για ενημέρωση βάσει συγκεκριμένου νόμου που είχε φέρει η κυβέρνηση.

Το ΣτΕ όμως έκρινε την Παρασκευή ως αντισυνταγματικό το νόμο αυτό, που κατατέθηκε με εκπρόθεσμη τροπολογία σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας τον Μάρτιο του 2021 και απαγόρευε αναδρομικά στην ΑΔΑΕ να παράσχει οποιαδήποτε ενημέρωση σε όσους παρακολουθούνται, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ η αίτηση του Ανδρουλάκη για ενημέρωση πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή και η υπόθεση να αναπεμφθεί στην ΑΔΑΕ για «νέα, νόμιμη κρίση» σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο 2225/1994, διότι ο επόμενος νόμος (5002/2022) δεν είναι εφαρμοστέος σε ζητήματα που εκκρεμούσαν πριν από την ψήφισή του.

Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο επισημαίνει ότι για τα πολιτικά πρόσωπα προβλέπεται ειδική δημόσια αρχή προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία για την υποβολή αιτήματος για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους και ειδικό όργανο για τη χορήγηση της πρώτης από τις δύο συνολικά άδειες έγκρισης του.

Η συνέχεια στο πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών

Το εμπόδιο αυτό για τον κ. Ανδρουλάκη έπεσε με δικαστική απόφαση και σήμερα το μεσημέρι θα δοθεί η συνέχεια σε αυτό το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, με τον ίδιο να τονίζει πως ακολούθησε τον δύσκολο, επίπονο αλλά νόμιμο τρόπο για να μαθευτεί η αλήθεια, τόσο για εκείνον, όσο και για τα υπόλοιπα θύματα των υποκλοπών.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και στη χθεσινή του ομιλία στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής και ανέφερε μεταξύ άλλων πως «μετά από μήνες, ήρθε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που όχι απλώς με δικαιώνει αλλά αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να αποκαλύψουμε επιτέλους το παρακράτος των υποκλοπών, που φώλιαζε στο Μέγαρο Μαξίμου» και συνέχισε εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό που τον θεωρεί υπεύθυνο για το σκάνδαλο των υποκλοπών «τώρα θα δούμε, κύριε Μητσοτάκη, ποιος φοβάται την αλήθεια. Εγώ που δεν ήρθα να μου την πείτε στο αυτί ή εσείς που σας απάντησε η ελληνική δικαιοσύνη; Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να αποδεικνύει ότι οι αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανοί, είναι στη μνήμη μας, είναι στο DNA της δημοκρατικής παράταξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δήλωσε παράλληλα πως είναι ανησυχητικό ότι η Νέα Δημοκρατία με την ίδια ευκολία που καταδίκαζε τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, τώρα γίνεται μια χειρότερη εκδοχή της και επεσήμανε πως «θα ζητήσω επίσημη και νόμιμη ενημέρωση. Με διαφάνεια και αξιοπρέπεια, τιμώντας τους αγώνες των παππούδων και των πατεράδων μας, γιατί αυτό ήταν το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα που εγγυήθηκε τη διάκριση των εξουσιών και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μας έκαναν συνένοχους στα σκοτεινά τους παιχνίδια, τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα της αλήθειας. Όχι στο παρασκήνιο, όπως μου ζητούσαν για να με κάνουν συνένοχο στα σκοτεινά τους παιχνίδια» κατέληξε χειροκροτούμενος από το ακροατήριο που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα που διεξήχθη η συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος.