Το Βήμα στην Ιστορία: Το «Ένδοξο» 2004

Ολυμπιακοί Αγώνες, Euro και ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Το podcast του Βήματος ταξιδεύει στη χρονιά που όλα έμοιαζαν μαγικά.

Το Βήμα στην Ιστορία: Το «Ένδοξο» 2004

Ολυμπιακοί Αγώνες, Euro και ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Το podcast του Βήματος ταξιδεύει στη χρονιά που όλα έμοιαζαν μαγικά.

Το νέο επεισόδιο του Podcast Το Βήμα στην Ιστορία, δημιουργήθηκε με αφορμή τον τόμο «Το «Ένδοξο» 2004» της έκδοσης Βήμα στην Ιστορία, που κυκλοφορεί σήμερα, 7 Απριλίου, μαζί με «Το Βήμα της Κυριακής». Ο συλλογικός τόμος, σε επιστημονική επιμέλεια Βασίλη Παναγιωτόπουλου, Γιάννη Βούλγαρη και Σωτήρη Ριζά αναλύει τα τρία (σχεδόν μαγικά) γεγονότα του 2004: τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το Euro και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι σχέση έχουν αυτά τα τρία μείζονα γεγονότα που έκαναν τους Έλληνες να πιστέψουν ότι η χώρα είναι «στα καλύτερά της» μια ανάσα πριν την οικονομική κρίση που πλέον γνωρίζουμε ότι θα ακολουθούσε;

Στο νέο επεισόδιο του Podcast «Το Βήμα στην Ιστορία», ο Γιάννης Θ. Διαμαντής, υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», υποδέχεται τον Κώστα Βερνίκο, δημοσιογράφο που είχε την ευθύνη της περιγραφής των αγώνων της εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου από τα προκριματικά μέχρι και τον τελικό του Euro 2004 και ήταν στέλεχος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Αθήνα 2004 και τον Περικλή Δημητρολόπουλο, διευθυντή σύνταξης στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ». Μαζί συζητούν όσα θαυμαστά συνέβησαν το 2004 και απασχόλησαν τη χώρα μας.

Σε κάθε επεισόδιο, το Podcast «Το Βήμα στην Ιστορία», φιλοξενεί επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς, φιλοδοξώντας να εμβαθύνει στα γεγονότα, τις στιγμές και τα φαινόμενα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία.

Άλλωστε, οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», παρακολούθησαν καθεμιά από αυτές τις συνταρακτικές εξελίξεις και συνέβαλαν καθοριστικά στην καταγραφή τους στην ιστορία της χώρας.

Το αρχείο τους γίνεται τώρα πολύτιμο εργαλείο για την βαθύτερη διερεύνησή τους, τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους πολίτες που έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πρωτογενείς πηγές και μαρτυρίες της εποχής.

Στο επεισόδιο «Το «Ένδοξο» 2004» θα ακούσουμε:

* Ο Σημίτης δίνει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στον Παπανδρέου

*Η ολυμπιακή προετοιμασία και οι καθυστερήσεις των έργων για τους Αγώνες

*Οι επιφυλάξεις για τη διοργάνωση

*Ο θετικός απολογισμός και η επιτυχία διεκπεραίωσης των έργων λόγω της πίεσης των Ολυμπιακών Αγώνων

*Η ανάκτηση της εθνικής αυτοπεποίθησης και η κουλτούρα του εθελοντισμού που καλλιεργήθηκε στους Έλληνες κατά την ολυμπιακή προετοιμασία

*Η εκλογή του Κώνστα Καραμανλή και οι αλλαγές που έφερε στην πολιτική ζωή της χώρας

*Πώς επηρέασε η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας το ζήτημα των Αγώνων

*Τα κομβικά σημεία που καθόρισαν την επιτυχία της εθνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004

*Ο κρίσιμος αγώνας με την Τσεχία και το γκολ που οδήγησε την Ελλάδα στον τελικό

*Ο Γιάννης Διακογιάννης ως σχολιαστής στον αγώνα με τη Γαλλία

*Οι αντιδράσεις των Ελλήνων και οι πανηγυρισμοί

*Το σκάνδαλο για την εμπλοκή των Κεντέρη – Θάνου σε υπόθεση ντόπινγκ

*Οι δύσκολες στιγμές πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπαικών Αγώνων

*Το Ολυμπιακό μετάλλιο άρτιας διοργάνωσης των Αγώνων και η συγγνώμη από το CNN

*Οι χαμένες ευκαιρίες και τα προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια με τη λάμψη του 2004

Κάνε εγγραφή στο Podcast Το Βήμα στην Ιστορία στο Spotify, και τα Apple Podcasts και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να ακούς πρώτος/η τα νέα επεισόδια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr