Από τον Αλέκο Σακελλάριο μέχρι τον Γιώργο Λάνθιμο, το ελληνικό σινεμά έχει διανύσει αμέτρητα χιλιόμετρα – άλλοτε με χάρη, άλλοτε με στοχασμό και συχνά με (εμπορικότατο) δάκρυ. Τι μεσολάβησε από τις πρώτες βωβές ταινίες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι το περίφημο Greek Weird Wave; Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες στιγμές του ελληνικού σινεμά και πώς αποτυπώθηκαν στο φιλμ οι κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές εξελίξεις στη χώρα;

Στο δεύτερο επεισόδιο του Podcast «Το Βήμα στην Ιστορία» που κυκλοφορεί με αφορμή την ομώνυμη σειρά συλλογικών βιβλίων του Βήματος, ο υπεύθυνος του ιστορικού αρχείου των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Γιάννης Θ. Διαμαντής, συζητά με τους δημοσιογράφους – κριτικούς κινηματογράφου Γιάννη Ζουμπουλάκη και Ηλία Κανέλλη για το σενάριο του ελληνικού κινηματογράφου, πιάνοντας το νήμα από τον τόμο «Σαν παλιό σινεμά».

Σε κάθε επεισόδιο, το Podcast «Το Βήμα στην Ιστορία», φιλοξενεί επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς, φιλοδοξώντας να εμβαθύνει στα γεγονότα, τις στιγμές και τα φαινόμενα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία. Άλλωστε, οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», παρακολούθησαν καθεμιά από αυτές τις συνταρακτικές εξελίξεις και συνέβαλαν καθοριστικά στην καταγραφή τους στην ιστορία της χώρας. Το αρχείο τους γίνεται τώρα πολύτιμο εργαλείο για την βαθύτερη διερεύνησή τους, τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους πολίτες που έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πρωτογενείς πηγές και μαρτυρίες της εποχής.

«Σαν παλιό σινεμά»

Στο δεύτερο επεισόδιο, ο Γιάννης Διαμαντής, ο Γιάννης Ζουμπουλάκης και ο Ηλίας Κανέλλης ξεκινούν για ένα ταξίδι στους σημαντικότερους σταθμούς του ελληνικού σινεμά – φτάνοντας, αναπόφευκτα δεδομένων και των αποψινών Βραβείων Όσκαρ, στον Γιώργο Λάνθιμο.

Πόσο ελληνικές είναι πλέον οι ταινίες του έλληνα δημιουργού; Με ποιους τρόπους σημάδεψε το μοναδικό στυλ του Λάνθιμου τη σύγχρονη ελληνική κινηματογραφική ιστορία; Τα ερωτήματα που θέτουν και συζητούν παθιασμένα, μας θυμίζουν ότι η Ιστορία πάντα γράφεται ακόμα – και ποτέ οι σελίδες της δεν είναι απολύτως ευανάγνωστες.

Άλλα ζητήματα που συζητιούνται στη διάρκεια του πολύ ενδιαφέροντος Podcast «Το Βήμα στην Ιστορία», αφορούν τα χαρακτηριστικά που καθιστούν μια ταινία «αριστούργημα», τα στάδια της σχέσης τηλεόρασης – κινηματογράφου, τον ρόλο των συντελεστών μιας ταινίας, αλλά και τα κριτήρια που καθορίζουν μια επιτυχημένη εποχή στον χώρο του κινηματογράφου.

Ακόμη, μιλούν για την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό, τα ευτράπελα που μπορεί να συνοδεύσουν μια αρνητική κριτική, και ένα πλήθος ακόμη παραγνωρισμένων παραμέτρων στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού σινεμά.

Κάνε εγγραφή στο Podcast Το Βήμα στην Ιστορία στο Spotify, και τα Apple Podcasts και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να ακούς πρώτος/η τα νέα επεισόδια.