Στο νέο επεισόδιο του Podcast Το Βήμα στην ιστορία, ο Γιάννης Θ. Διαμαντής, υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», φιλοξενεί τον Γιάννη Βούλγαρη, ομότιμο καθηγητή πολιτικής κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Σωτήρη Ριζά, Διευθυντή Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας – Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, με αφορμή τον τόμο «Πολυτεχνείο 1973. Η φοιτητική εξέγερση» που κυκλοφόρησε στο Βήμα της Κυριακής, 50 χρόνια μετά το δραματικό τριήμερο. Περιγράφουν το ιστορικό πλαίσιο που οδήγησε στα γεγονότα της 17 Νοέμβρη και σε όσα ακολούθησαν ως την πτώση της χούντας και τη Μεταπολίτευση.
Σε κάθε επεισόδιο, το Podcast «Το Βήμα στην Ιστορία», φιλοξενεί επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς, φιλοδοξώντας να εμβαθύνει στα γεγονότα, τις στιγμές και τα φαινόμενα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία.
Άλλωστε, οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», παρακολούθησαν καθεμιά από αυτές τις συνταρακτικές εξελίξεις και συνέβαλαν καθοριστικά στην καταγραφή τους στην ιστορία της χώρας.
Το αρχείο τους γίνεται τώρα πολύτιμο εργαλείο για την βαθύτερη διερεύνησή τους, τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους πολίτες που έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πρωτογενείς πηγές και μαρτυρίες της εποχής.
Στο σημερινό επεισόδιο, συζητιούνται:
– Ο ρόλος των εθνικών επετείων και η σημασία των ημερομηνιών
– Η δυσκολία καταγραφής ιστορικών γεγονότων που έχουν παρουσιαστεί με διαφορετικές ερμηνείες και προσεγγίσεις
– Το πολιτικό σκηνικό και όσα οδήγησαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
– Η προσπάθεια «φιλελευθεροποίησης» της δικτατορίας από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο
– Η επιρροή του αμερικανικού παράγοντα
– Όσα ακολούθησαν μετά το τριήμερο και η ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη
– Ο ρόλος του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στην πτώση της δικτατορίας
– Η γενιά του Πολυτεχνείου στην Μεταπολίτευση, η ηρωοποίηση και η απομυθοποίηση της
Κάνε εγγραφή στο Podcast Το Βήμα στην Ιστορία στο Spotify, και τα Apple Podcasts και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να ακούς πρώτος/η τα νέα επεισόδια.