Αλήθεια, ποιο είναι το πιο ελληνικό στοιχείο επάνω σας; «Χα! Τα φρύδια μου και το δέρμα μου. Και η αγάπη μου για τον Σωκράτη», θα απαντήσει ο Θίο Τζέιμς στην Έρη Βαρδάκη σε μια συνέντευξη για το BHMAgazino.

Ο Θίο Τζέιμς, είχε ταξιδέψει το 2016 στην Ελλάδα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για να συναντήσει σύριους πρόσφυγες. Η σχέση του ηθοποιού με τη χώρα μας δεν ξεκίνησε όμως από αυτό το πολύ σημαντικό ταξίδι. Κρατάει γενιές ο δεσμός.

Ο παππούς Νίκος

«Ο παππούς μου ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο για την οικογένειά μου. Το 1941, όταν οι Ναζί προέλασαν στην Ελλάδα, πήρε ένα μικρό ιστιοφόρο και έφτασε από την Αθήνα στην Τουρκία, διασχίζοντας το Αιγαίο. Μαζί με μια ομάδα φίλων του ταξίδεψε στη Δαμασκό και συνεισέφερε στον αγώνα εναντίον του Άξονα.

Η Ελλάδα αγωνίζεται σκληρά για να αντιμετωπίσει την εισροή απελπισμένων και ανήμπορων ανθρώπων που αναζητούν έναν δρόμο προς την Ευρώπη και την ασφάλεια. Βρήκα κάποια παλιά ημερολόγια του παππού μου και συνειδητοποίησα ότι έκανε ένα παρόμοιο ταξίδι με αυτό που κάνουν σήμερα πολλοί Σύροι, αν εξαιρέσεις την αντίθετη κατεύθυνση», εξομολογήθηκε ο Θίο Τζέιμς στην ίδια συνέντευξη.

Στιγμιότυπο από τη σειρά «The Gentlemen.» / Photo Credits: Netflix

Ο παππούς Νίκος ήταν ένα από τα πρόσωπα που με τη ζωή τους καθόρισαν τον Θίο. Επιστρέφει ξανά και ξανά στις ρίζες του, μιλώντας για εκείνον με μεγάλη υπερηφάνεια. Γράφοντας για το GQ σχετικά με την οικογενειακή του ιστορία, ο Θίο Τζέιμς, ανέφερε: «έψαχνα σε κάποια από τα υπάρχοντά μου, ξεχασμένα εδώ και καιρό, και βρήκα μια φωτογραφία του παππού μου, του Νίκου.

Ήταν Έλληνας και υπηρέτησε στο βρετανικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά το 1941, ως νεαρός εκπαιδευόμενος γιατρός, αναγκάστηκε να διαφύγει από τους Ναζί, καθώς αυτοί σάρωσαν την Ελλάδα και κατέλαβαν την Αθήνα».

Ο Θίο Τζέιμς και η κλασική ελληνική οικογένειά του

Ο Θίο Τζέιμς γεννήθηκε στο High Wycombe στις 16 Δεκεμβρίου του 1984. Είναι το μικρότερο παιδί μιας επταμελούς οικογένειας, έχει δύο μεγαλύτερους αδελφούς και δύο μεγαλύτερες αδελφές. «Προέρχομαι από μεγάλη οικογένεια, μια κλασική ελληνική οικογένεια που με επαναφέρει στην πραγματικότητα» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

«Είμαι ο μικρότερος από τα πέντε αδέρφια μου, κανένα από τα οποία δεν έχει σχέση με τη βιομηχανία του κινηματογράφου, μερικές φορές με στηρίζουν, άλλες όχι». Ο πατέρας του, Φίλιππος Ταπτικλής, ήταν σύμβουλος επιχειρήσεων με καταγωγή από την Πελοπόννησο και μεγάλωσε στη Νέα Ζηλανδία. Εκεί ήταν που γνώρισε και ερωτεύτηκε τη Σκωτσέζα Τζέιν (το γένος Μάρτιν). Παντρεύτηκαν κι απέκτησαν μια «μεγάλη οικογένεια, μια κλασική ελληνική οικογένεια».

Ο Θίο Τζέιμς μεγάλωσε στο Άσκετ. Παρακολούθησε το Aylesbury Grammar School και απέκτησε πτυχίο στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Nottingham. Εκπαιδεύτηκε στο Bristol Old Vic Theatre School, όπου και γνώρισε τη μελλοντική σύζυγό του, Ρουθ Κέρνι, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Υποκριτική, μουσική και τραγούδι. «Ήμουν σε μερικές καλές μπάντες, σε μερικές απαίσιες. Αλλά είχα μια αρκετά αξιοπρεπή πορεία και νομίζω ότι έκανα τη σωστή επιλογή. Γιατί θα είχα αποτύχει», έχει εξομολογηθεί στον Guardian.

Το κομμένο όνομα και η αναγνώριση

Όταν πια αφιερώθηκε στην υποκριτική, χάριν ευκολίας «απαρνήθηκε» το όνομά του. Το Θίο Τζέιμς προκύπτει από τη συντόμευση του Theodore Peter James Kinnaird Taptiklis.

«Το Τζέιμς είναι το μεσαίο μου όνομα και το χρησιμοποιώ και με έναν περίεργο τρόπο, το μετανιώνω κάπως. Όταν πρωτοξεκίνησα ως ηθοποιός, ήταν πριν από 15 χρόνια, και θυμάμαι έναν ατζέντη να λέει: «Ταπτικλής, πολύ ελληνικό. Πήγαινε με το Τζέιμς»».

Έτσι κι έγινε. Έπαιξε στην «Τριλογία της Απόκλισης», στην ταινία Underworld δίπλα στην Κέιτ Μπέκινσεϊλ αλλά και στη βρετανική τηλεόραση πρωταγωνιστώντας στο ιστορικό δράμα “Sanditon” του ITV, βασισμένο σε ένα ημιτελές χειρόγραφο της Τζέιν Όστεν.

Το 2010, ο Θίο Τζέιμς έπαιξε σε δύο επεισόδια του “A Passionate Woman”. Την ίδια χρονιά έπαιξε τον τούρκο διπλωμάτη, Κεμάλ Παμούκ, σε ένα επεισόδιο της πρώτης σεζόν του “Downton Abbey”.

Η εμφάνισή του στη δεύτερη σεζόν της σειράς “The White Lotus”, του χάρισε μια υποψηφιότητα για ένα βραβείο Emmy Primetime. Το 2024 είναι η χρονιά του. Πρωταγωνιστεί ως Edward «Eddie» Horniman, Δούκας του Halstead, μαζί με τους Kaya Scodelario, Daniel Ings και Ray Winstone, στην τηλεοπτική σειρά του Guy Ritchie “The Gentlemen” στο Netflix.

«Δεν ήμουν προετοιμασμένος γι’ αυτό»

Δεν χρειάστηκε πολύ. Από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις του ο Θίο Τζέιμς απέκτησε φανατικό -στο γυναικείο γέρνει η ζυγαριά- κοινό. Πέρα από τις υποκριτικές του ικανότητες, η εξωτερική του εμφάνιση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Η απάντηση στο «ποιον μου θυμίζει; ποιον μου θυμίζει;» είναι απλή. «Χαμένος αδερφός» του Τζέιμς Φράνκο, ο οποίος παρεμπιπτόντως λατρεύει την Ελλάδα και τα μπουζούκια, χωρίς να έχει αίμα ελληνικό.

Τζέιμς Φράνκο. / Photo Credits: REUTERS/Mario Anzuoni

Η μεγάλη επιτυχία ήρθε όταν πήρε τον ρόλο στο ‘’Divergent’’, μια ταινία που απέφερε 300 εκατομμύρια δολάρια. «Υπάρχει ένας συγκεκριμένος ενθουσιασμός γύρω από αυτού του είδους τις ταινίες, και γίνεται αρκετά έντονος για ένα λεπτό και μετά υποχωρεί.

Εκείνη την εποχή, δεν ήμουν προετοιμασμένος γι’ αυτό. Ήμουν ένα αγόρι από το Aylesbury. Στο πρώτο Comic-Con που έκανα, τα αδέρφια μου ήρθαν μαζί μου. Αλλά αυτό ήταν έτσι κι αλλιώς ένα πράγμα που με προσγείωσε, γιατί με κορόιδευαν και το κάναμε λίγο σαν βόλτα. Αλλά είναι ένα δύσκολο μέρος για να καταλάβεις τον εαυτό σου», θα εξομολογηθεί ο Θίο Τζέιμς. Και θα προσθέσει:

«Είμαι αρκετά κλειστός άνθρωπος. Αναμένεται να δώσω ένα κομμάτι του εαυτού μου. Αυτό είναι εντάξει, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό είναι μέρος μιας συμφωνίας που πρέπει να κάνει κανείς με τον διάβολο, όπως λέγεται, όποιος κι αν είναι ο διάβολος».

Και πέρα από την υποκριτική, τι;

«Αποκτήσαμε το πρώτο μας παιδί, την κόρη μας, κατά τη διάρκεια του covid. Ήταν λοιπόν μια περίεργη περίοδος, αλλά κατά κάποιο τρόπο ευλογία, επειδή κατά κάποιο τρόπο επαναπροσδιορίζεσαι. Και πώς να το θέσω αυτό;

Στιγμιότυπο από τη σειρά «The Gentlemen.» / Photo Credits: Netflix

Μερικές φορές σκέφτομαι: «Μήπως πρέπει να κάνω κάτι για να βοηθήσω την κοινωνία με κάποιον τρόπο; Ειδικά όταν η ζωή είναι αρκετά σύντομη. Η υποκριτική είναι διασκεδαστική. Και με τον καλύτερο τρόπο, υπάρχει η καλλιτεχνικότητα σε αυτό, αλλά επίσης, προάγεις την ανθρωπότητα με κάποιον τρόπο; Δεν ξέρω. Μερικές φορές το σκέφτομαι».

Σπούδασε φιλοσοφία όμως στις σκέψεις του ήταν οι σπουδές στη θαλάσσια βιολογία. Δεν αποκλείεται μια μέρα να εξαφανιστεί από τον χώρο του θεάματος χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Θα είναι ο Θίο Τζέιμς ο νέος Τζέιμς Μποντ;

Αν και το όνομά του έχει βρεθεί ψηλά στις κατά καιρούς λίστες με τους αντικαταστάτες του Ντάνιελ Κρεγκ, για τον ιδιο το σενάριο «επόμενος Τζέιμς Μποντ» φαντάζει τρομακτικό.

«Όλοι ενδιαφέρονται γι’ αυτό, επειδή είναι μεγάλο μέρος της βρετανικής πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά μάλλον δεν θα ήμουν εγώ. Νομίζω ότι υπάρχουν καλύτεροι ηθοποιοί για αυτή τη δουλειά.

Και, ειλικρινά, θα ήταν τρομακτικό: αν το κάνεις αυτό, δεν υπάρχει επιστροφή. Ανοίγεις το κουτί της Πανδώρας. Πρέπει να είσαι πρόθυμος να ζήσεις μια πολύ διαφορετική ζωή και να έχεις μια διαφορετική ζωή για την οικογένειά σου. Και αυτό θα ήταν αρκετά δύσκολο. Επιπλέον, οι φίλοι μου θα με κορόιδευαν. Γιατί πάντα λένε: «Μποντόπουλος – ο Έλληνας Μποντ»».