Συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά που έχει ξεσπάσει από νωρίς το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος στην Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί κι επιχειρούν σε διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα επιχειρούν 169 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Με εντολή του δήμου Ιεράπετρας ο οικισμός του Μαύρου Κόλυμπου εκκενώθηκε ενώ με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών Μαύρου Κόλυμπου, Αχλιών, Αγιάς Φωτιάς και Γαλήνης έλαβαν οδηγία να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν ανατολικότερα προς την περιοχή του Κουτσουρά.

Τέσσερις τραυματίες

Σύμφωνα με το radiolasithi, τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Πρόκειται για έναν 74χρονο κάτοικο από τον Μαύρο Κόλυμπο ο οποίος έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο Βενιζέλειο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα και έχει διασωληνωθεί προληπτικά.

Ο ηλικιωμένος σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το ΕΚΑΒ φέρει πολλά εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού στο πρόσωπο και τα πόδια και παράλληλα αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα λόγω εισπνοής καπνού.

Επιπλέον μία γυναίκα με κάταγμα στο χέρι, καθώς και δύο πυροσβέστες με εγκαύματα.

Κάηκαν σπίτια

Oι φλόγες έκαψαν αρκετές αυλές, τουλάχιστον μια κατοικία έχει σοβαρότερες ζημιές, υπάρχουν πληροφορίες για φθορές σε αποθήκη μεγάλης επιχείρησης της περιοχής, ενώ έχουν καεί και κάποια θερμοκήπια.

Έκκληση από το ΤΟΕΒ

Έκκληση κάνει το ΤΟΕΒ Κουτσουρά στους αγρότες της περιοχής να συνδράμουν στην επιχείρηση σταματώντας τα ποτίσματα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ώστε να επαρκεί το νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ισχυροί άνεμοι

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν πολύ ισχυροί και για το λόγο αυτό τα ελικόπτερα που πηγαινοέρχονται από το πρωί δεν μπορούσαν μέχρι τις 3 το μεσημέρι να επιχειρήσουν, έχοντας κάνει μόλις μια ρίψη νερού.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΠΥ Ιεράπετρας κ. Καλιοντζή δεν αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση με εναέρια μέσα και έτσι αν δεν κωπάσουν οι άνεμοι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Μετά τις 3 το μεσημέρι η ένταση των ανέμων μειώθηκε και ένα ελικόπτερο κατάφερε να κάνει αρκετές ρίψεις μέχρι τις 5 το απόγευμα.