Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου στην Ιεράπετρα που ξεκίνησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου 6/4.

Οι άνεμοι που πνέουν από νωρίς στην περιοχή είναι μεγάλης έντασης και έτσι οι φλόγες που ξεκίνησαν στην περιοχή Καλυβίτης, κοντά στα Σχινοκάψαλα γρήγορα έφτασαν νοτιότερα προς τον οικισμό του Μαύρου Κόλυμπου αναφέρει το radiolasithi.

Με εντολή του δήμου Ιεράπετρας ο οικισμός του Μαύρου Κόλυμπου εκκενώθηκε ενώ με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών Μαύρου Κόλυμπου, Αχλιών, Αγιάς Φωτιάς και Γαλήνης έλαβαν οδηγία να κατευθυνθούν ανατολικότερα προς την περιοχή του Κουτσουρά.

Ένας 74χρονος, που ήταν στο χωράφι του, προσπαθώντας να το προστατεύσει από τη φωτιά, έχασε τις αισθήσεις του και νοσηλεύεται διασωληνωμένος με βαριά εγκαύματα στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο.

Κάηκαν σπίτια

Oι φλόγες έκαψαν αρκετές αυλές, τουλάχιστον μια κατοικία έχει σοβαρότερες ζημιές, υπάρχουν πληροφορίες για φθορές σε αποθήκη μεγάλης επιχείρησης της περιοχής, ενώ έχουν καεί και κάποια θερμοκήπια.

Στο σημείο βρίσκονται περισσότερα από 30 πυροσβεστικά οχήματα και 120 πυροσβέστες. Περίπου στις 11:30 στην περιοχή έφτασαν δύο ελικόπτερα και ξεκίνησαν ρίψεις νερού όμως γρήγορα σταμάτησαν και αποχώρησαν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Το πιθανό σενάριο

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας Μανώλης Φραγκούλης μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ ανέφερε ότι «από νωρίς το πρωί έχουμε πυρκαγιά στην περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου, ψηλά στο βουνό, και το χειρότερο είναι ότι έχουμε πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους οι οποίοι υπερβαίνουν τα 8 μποφόρ».

«Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση γιατί το μέρος δεν είναι εύκολα προσβάσιμο και η φωτιά έχει επεκταθεί κάτω προς τον οικισμό και έχει πιάσει τον Μαύρο Κόλυμπο, τον Άγιο Παντελεήμονα και την περιοχή Αχλιά η οποία είναι κοντά».

Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί από τι ξέσπασε η φωτιά είπε ο κ. Φραγκούλης και συμπλήρωσε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι από κάποια κλαδιά καθώς, όπως είπε, χθες ήταν πολύ καλή μέρα και είναι εποχή που καίνε τα κλαδιά. Ακόμα είπε ότι υπάρχει μεγάλη δύναμη της πυροσβεστική και εθελοντές.

«Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας, αλλά δυστυχώς δεν διευκολύνουν οι ισχυροί άνεμοι στην κατάσβεση» υπογράμμισε. Όπως είπε δυστυχώς η φωτιά κινείται ανατολικά προς μια περιοχή που λέγεται Απηγανιάς που είχε καεί και στο παρελθόν και στην οποία υπάρχουν σπίτια.