Πέντε χρόνια και 259 ημέρες είναι, ως σήμερα, η μικρότερη απόσταση που έχει χωρίσει το τελευταίο παιχνίδι ενός πατέρα με το πρώτο του γιου του στην ιστορία του NBA. Ο Τζέραλντ Γουίλκινς, μικρός αδερφός του Ντόμινικ, έκλεισε την καριέρα του στις 16/2 του 1999 ως παίκτης των Ορλάντο Μάτζικ και χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τις 3/11 του 2004 για να δει τον Ντέιμιεν να κάνει ντεμπούτο στο κορυφαίο πρωτάθλημα με τη φανέλα των Σιάτλ Σούπερσονικς.

Του χρόνου η συνύπαρξη πατέρα – γιου τουλάχιστον στο ίδιο παρκέ, αν όχι στην ίδια ομάδα, είναι ένα σενάριο με πιθανότητες επαλήθευσης κι αυτό χάρη στον Λεμπρόν των ασύλληπτων ρεκόρ! Η πρώτη κίνηση, που ήταν η εκ μέρους του Μπρόνι Τζέιμς δήλωση συμμετοχής στο draft του 2024, συνέβη ήδη.

Αν και πρωτοετής στο Σάουθερν Καλιφόρνια ο πρωτότοκος του «βασιλιά» πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στη διαδικασία και να διεκδικήσει μια θέση ρούκι σε ομάδα της μεγάλης λίγκας. «Είχα μια χρονιά με ορισμένα πάνω και κάτω, αλλά όλα αυτά προσέθεσαν στην ανάπτυξη μου ως άνδρα, φοιτητή και αθλητή», ανέφερε σχετικά ο 19χρονος γκαρντ που πάντως θα διατηρήσει το δικαίωμα να επιστρέψει στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα και να πάρει μεταγραφή σε άλλο κολέγιο αν δεν συναντήσει ανταπόκριση.

Τι ισχύει με τον Μπρόνι Τζέιμς

Η βασική προϋπόθεση για να φτάσει ο Μπρόνι Τζέιμς ως το τέλος της διαδρομής είναι η επιτυχία του στα ιατρικά τεστ. Το σοβαρό καρδιακό επεισόδιο που είχε τον Ιούλιο του 2023 κατά τη διάρκεια προπόνησης με αποτέλεσμα να μείνει εκτός μπάσκετ για πέντε μήνες προκάλεσαν αμφιβολίες για το μπασκετικό μέλλον του – στην αρχή και για τη ζωή του.

Θα πρέπει πλέον η κατάσταση της υγείας του να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του NBA έτσι ώστε να του επιτραπεί η συμμετοχή σε προπονήσεις ομάδων και κατ’ επέκταση στο draft του Ιουνίου. Είναι ένα στάδιο που προβλέπεται υποχρεωτικά από τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας και δεν είναι εφικτό να παρακαμφθεί. Συνεντεύξεις πάντως έχει το δικαίωμα να κλείσει ο μικρός προκειμένου να δει προθέσεις κι αντιδράσεις.

Ο ατζέντης που τον εκπροσωπεί, ο δαιμόνιος Ριτς Πολ που μιλά κι εξ ονόματος του πατέρα του, δήλωσε πως σημασία δεν έχει η θέση στην οποία ενδεχομένως θα επιλεγεί ο Μπρόνι Τζέιμς, αν δηλαδή θα είναι στις υψηλές, αλλά να καταλήξει κάπου που πραγματικά θ’ αναπτύξει το ταλέντο και τον χαρακτήρα του.

Αν αυτό δεν προκύψει, τότε η είσοδος του Μπρόνι Τζέιμς στο NBA θα καθυστερήσει τουλάχιστον ένα χρόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το συναπάντημα με τον πατέρα του. Σε περίπτωση πάντως που επιστρέψει στο NCAA, αυτό θα είναι για νέο πρόγραμμα, με το Ντουκέσν στην Πενσιλβάνια να είναι μεταξύ των υποψηφίων – όπως ανέφεραν πηγές στο ESPN. Προπονητής σε αυτό είναι ο Ντρου Τζόις, συμπαίκτης του μπαμπά Λεμπρόν στο γυμνάσιο κι επί χρόνια φίλος της οικογένειας, που θα του προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία.