Οταν μιλάμε για τρέξιμο, η λέξη «εύκολο» δεν θα λέγαμε πως είναι και η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει ένας τρόπος που μπορεί να μας κάνει να ξεχνάμε την προσπάθεια που καταβάλλουμε και να τρέχουμε με μεγαλύτερη άνεση. Αυτός είναι η εστίαση σε εξωτερικές εικόνες και ήχους, αντί στο σώμα μας.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι όσο πιο προσεκτικά οι αθλητές «ακούνε» το σώμα τους, τόσο πιο κουραστική μπορεί να γίνει η προπόνησή τους σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο. Αντίθετα, όσο περισσότερο αποσπούν την προσοχή τους από αυτό που κάνει το σώμα τους ενώ κινούνται, τόσο πιο αβίαστη γίνεται η άσκηση με αποτέλεσμα καλύτερη απόδοση.

Ξεκινώντας οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής, είναι σημαντικό να εστιάζει κανείς στη σωστή τεχνική καθώς και στα σημάδια που του στέλνει το σώμα του, όπως αναφέρει το vita.gr. Χρειάζεται λοιπόν να έχετε καλό έλεγχο της αναπνοής σας και αν είστε δρομείς, ίσως θέλετε να μετράτε τους καρδιακούς σας παλμούς, τα βήματά σας, τις αποστάσεις που διανύετε κ.λπ. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης όμως δεν φαίνεται να είναι εποικοδομητικός, τουλάχιστον όχι σε βάθος χρόνου, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα ορισμένων μελετών ως προς τη μείωση της απόδοσης έμπειρων αθλητών όταν αυτοί δίνουν μεγάλη προσοχή στις κινήσεις του σώματός τους ευθυγραμμίζονται με μια ευρέως διαδεδομένη θεωρία γνωστή ως «Υπόθεση Περιορισμένης Δράσης». Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, το σώμα μας ξέρει πώς να κινείται καλύτερα από το συνειδητό μυαλό μας. Οσο περισσότερο συγκεντρωνόμαστε ή λέμε στο σώμα μας τι να κάνει, τόσο λιγότερο φυσική και αποτελεσματική είναι η κίνησή μας.

Για να τρέχετε με μεγαλύτερη ευκολία λοιπόν:

Ακούστε μουσική ή podcast

Η κατάλληλη μουσική υπόκρουση ή ένα ενδιαφέρον podcast μπορεί να κάνει πιο ευχάριστη τη διαδρομή προς τη δουλειά. Το ίδιο ισχύει και για την προπόνησή σας. Η μουσική είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της απόδοσης, της αντοχής και της ανάκαμψης. Δημιουργήστε λοιπόν μια λίστα με τα αγαπημένα σας τραγούδια ή ακούστε podcasts και πιθανότατα δεν θα καταλαβαίνετε καν πώς περνά η ώρα ενώ τρέχετε.

Τρέξτε με φίλους ή συμμετάσχετε σε ομάδα

Είναι εύκολο να πατήσετε το «snooze» το πρωί ή να βρείτε δικαιολογίες για να αναβάλετε σήμερα τη ρουτίνα σας. Το τρέξιμο με παρέα μπορεί να σας προσφέρει το απαραίτητο κίνητρο. Στα «συν» προστίθενται οι νέες γνωριμίες, το γεγονός πως θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά με τους αγαπημένους σας και βέβαια πως η προσοχή σας θα μετατοπίζεται πέραν του σώματός σας.

Προσθέστε ποικιλία

Το τρέξιμο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξερευνήσετε νέα μέρη. Δοκιμάστε ένα διαφορετικό μονοπάτι ή ένα πάρκο σε μια άλλη γειτονιά. Γιατί να μην πειραματιστείτε και με τις ώρες; Εάν συνήθως τρέχετε μετά τη δουλειά, τρέξτε με την ανατολή του ηλίου. Εφόσον ο στόχος είναι η απόσπαση προσοχής, τότε τα νέα ερεθίσματα είναι βέβαιο πως θα σας βοηθήσουν.

Ναι στους… περισπασμούς

Πολλοί παράγοντες αναμφίβολα επηρεάζουν την απόδοση σε οποιοδήποτε άθλημα και το καθιστούν πιο εύκολο ή πιο απαιτητικό. Σύμφωνα με τα τρέχοντα ευρήματα, οι περισπασμοί μπορούν να κάνουν το τρέξιμο πιο ευχάριστο και πιθανώς πιο γρήγορο. Αν και είναι σημαντικό πάντοτε να τρέχουμε με ασφάλεια, γεγονός που προϋποθέτει να προσέχουμε το σώμα μας, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας επιστημονικός λόγος που να μας απαγορεύει να δίνουμε εξίσου βάση σε ό,τι άλλο συμβαίνει πέρα από αυτό.