Θα είναι η πρώτη συνάντηση Έλληνα υπουργού με Τούρκο υπουργό, μετά την τριπλή βαριά ήττα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές. Οι κκ. Γεραπετρίτης και Φιντάν θα βρεθούν την Πέμπτη, 4 Απριλίου, αμφότεροι στην εαρινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο της Συνόδου, όπως είθισται μετά τις μηδενικές πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και μετά τις συνομιλίες για πολιτικό διάλογο και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών να έχουν μια κατ΄ιδίαν συνάντηση. Θα έχει ενδιαφέρον διότι θα μάθουμε από πρώτο χέρι τις προθέσεις του Ερντογάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις εκλογές. Την ώρα μάλιστα που έχουν δρομολογηθεί συναντήσεις για την θετική ατζέντα (στις 15 Απριλίου), για τις 22 Απριλίου στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και βεβαίως η προετοιμασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα στα μέσα Μαΐου.

Ο κ. Γεραπετρίτης ωστόσο προτού πάει στο ΝΑΤΟ για να συζητήσει το Ουκρανικό και με μια πιθανή συνάντηση με τον Φιντάν, θα βρεθεί σήμερα στη Λευκωσία για συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Κόμπο και βεβαίως με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Και τούτο ενόψει της πρώτης κινητικότητας στο Κυπριακό, μετά από πολλά χρόνια και μετά από τα τετελεσμένα γεγονότα στην Κύπρο, όταν υπήρξε κάποιο φως με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Εκείνο που συχνά λέει η Αθήνα (και σας το μεταφέρω) είναι ότι το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από μόνο του συμβάλει και σε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Την ίδια ημέρα της συνόδου στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δηλαδή στις 4 Απριλίου, στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί η ειδική εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την εθνική επέτειο. Με τον Μπάιντεν να κάνει δημόσια δήλωση για το πόσο στενές είναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

***

Παπασταύρου: Τον κάλεσαν ως υπουργό πήγε ως πολίτης

Ούτε 48 ώρες δεν είχαν περάσει από την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και αυτός εμφανίστηκε σε προγραμματισμένη εκδήλωση (τον είχαν καλέσει ως υπουργό) σε ημερίδα του Δήμου Χαλκιδέων. Η ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ατόμων με αναπηρία. Άλλωστε όταν ήταν στην κυβέρνηση, υπουργός Επικρατείας ήταν αρμόδιος Συντονιστής της Κυβέρνησης σε θέματα αναπηρίας.

Στην παρέμβασή του ο κ. Παπασταύρου είπε: «Με καλέσατε ως υπουργό, εκπρόσωπο της Πολιτείας, και ήλθα ως πολίτης, ως Σταύρος, ως δικηγόρος, ως πατέρας δύο παιδιών, ως ενεργό μέλος της Κοινωνίας των πολιτών, όπως οι περισσότεροι εδώ σήμερα. Είμαι ταγμένος δια βίου στον αγώνα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, των πάνω από 1 εκ. συμπολιτών μας. Τα τελευταία 5 χρόνια, άλλωστε, έχουν γίνει πολλά στη χώρα μας για τη βελτίωση της ζωής των Ατόμων με Αναπηρία».

***

Τι συνδέει Κασσελάκη και Κουτνατζή

Ο Στέλιος Κουτνατζής, ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και νέος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έχουν κάτι που τους συνδέει. Είναι γείτονες στο αρχοντικό νησί των Σπετσών. Και όταν λέμε γείτονες κυριολεκτούμε. Τα σπίτια τους που βρίσκονται στην περιοχή της Κουνουπίτσας απέχουν ελάχιστα μέτρα το ένα από το άλλο. Αλλά δεν είναι μόνο γείτονες. Έχουν και κοινά γούστα. Ακόμη και τον πρωινό καφέ τους προτιμούν να τον πίνουν όχι στο αριστοκρατικό μπαλκόνι του Ποσειδωνίου, αλλά στο ήσυχο café – bar Mosquito που έχει θέα την Κόστα και το Πόρτο Χέλι. Τον δε Στέφανο Κασσελάκη τον συνοδεύει στον πρωινό του καφέ ο Τάιλερ Μπακμπέθ, τον δε Στέλιο Κουτνατζή η σύζυγός του Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή, Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

***

Όταν τα «Μαύρα Γεράκια» πάνε Βουλή

Έμαθα ότι σήμερα, την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 κατά το μεσημέρι περίπου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης θα ενημερώσει την ειδική διαρκή επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων για τα ελικόπτερα UH – 60M BLACKHAWK.

Πρόκειται για 35 σύγχρονα ελικόπτερα γενικής χρήσης όπως σας έχω ξαναγράψει, τα οποία ο Στρατός μας χρειάζεται, προκειμένου να αντικαταστήσει τα παλαιά πια UH – 1H «Huey» (συμπληρώνουν πεντηκονταετία στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων με προβλήματα υποστήριξης και εξεύρεσης ανταλλακτικών). Τα BLACKHWK θα διαθέτουν συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και θα αποκτηθούν με διακρατική συμφωνία σε τιμές, που αγοράζει και ο αμερικάνικος στρατός.

***

Τα 200 μαχητικά έως το 2030

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε χθες για την «Ατζέντα 2030». Αναφερόμενος στην Πολεμική Αεροπορία, λέγοντας ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό «το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενεάς, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης γενεάς». Δήλωση που δείχνει ότι ο Δένδιας επιμένει στο «πωλητήριο», σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών. Η «οροφή» των 200 μαχητικών θα επιτευχθεί με την απόκτηση συμπληρωματικού αριθμού Rafale, ώστε, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει δύο ή και περισσότερες πλήρεις Μοίρες. Δεν αποκλείεται μάλιστα και η άσκηση εκ μέρους της χώρας μας προαίρεσης για τα επιπλέον F-35, ώστε μετά το 2030 η Ανδραβίδα να αποκτήσει και δεύτερη Μοίρα «στέλθ» μαχητικών.

Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, πρόσθεσε ότι η «ατζέντα 2030» «προβλέπει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου μας. Υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα της απόκτησης των νέων φρεγατών FDI. Αλλά εξετάζεται και η συμμετοχή της χώρας μας στο σχεδιασμό και την ναυπήγηση εδώ στην Ελλάδα, των νέων φρεγατών τύπου Constellation, όπως επίσης αναζητούνται και οι βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα».

***

Η Famagusta του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναχωρούσε χθες από την Κύπρο, αλλά πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα, θέλησε να δει την Αμμόχωστο. Έστω και από μακριά. Θέλησε έτσι να πάρει μια γεύση από Αμμόχωστο. Πήγε λοιπόν (ανήμερα της 1ης Απριλίου, όπου τιμάται η επέτειος του ξεσηκωμού κατά των Άγγλων αποικιοκρατών) στη Δερύνεια, ένα χωριό στην Κύπρο που μπορεί ο επισκέπτης να δει με κιάλια (όμως) την πόλη της Αμμοχώστου. Να δει, από όσο πιο κοντά μπορούσε, αφού η θέση του και λόγοι αρχής δεν του επέτρεπαν να περάσει στα κατεχόμενα, την πόλη της Αμμοχώστου, την πόλη – φάντασμα, που έφτασε να γίνει και σήριαλ στο Mega, με τίτλο Famagusta, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Στους κύπριους φίλους του που ήταν μαζί του και τον ρώτησαν πώς του φάνηκε απάντησε με συναίσθημα. «Είδα εικόνες εγκατάλειψης. Όταν στέκεσαι εκεί σε πιάνει η ψυχή σου».

***

«Πύλαι Αρρήτων Επών»

Η συλλογή ποιημάτων υπό τον τίτλο «Πύλαι Αρρήτων Επών» (δηλαδή κομμένες σελίδες τετραδίων που δεν χρησιμοποιήθηκαν) δεν είναι μια συνηθισμένη συλλογή από ποιήματα. Είναι ποιήματα που έγραψε και είχε το θάρρος να το δημοσιεύσει ένας πολιτικός, ο Αλέκος Αλαβάνος. Είναι κείμενα, όπως λέει ο ίδιος που στηρίζονται σε σημειώσεις με μολύβι που κρατούσε τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας των μνημονίων και τα πρώτα χρόνια της απομόνωσης λόγω πανδημίας. Κομμένες σελίδες παλιών τετραδίων, κάρτες άχρηστες πια, γερασμένα μπλοκάκια με πέντε δέκα λέξεις από καθημερινά πρωτόγνωρα βιώματα αλλά και επώδυνες μνήμες από το παρελθόν, που αιφνίδια ξυπνούσαν.

Μια βραδιά του Ιούνη του 2021, όπως αφηγείται, μαζευτήκαμε μια παρέα αγαπημένων φίλων. «Ήταν σε μια αυλή πλημμυρισμένη από τον κισσό, πού και πού ψιχάλιζε, ήταν όμορφα. Ήμασταν ο ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης, η ηθοποιός Κάτια Γέρου, η (και) ποιήτρια Νάντια Βαλαβάνη, η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, ηηψυχίατρος Κάτια Χαραλαμπάκη, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης κι εγώ. Το τόλμησα. Τους διάβασα μερικά αποσπάσματα. Με ενθάρρυναν επίμονα να το δημοσιεύσω. Αυτό μάλλον οφειλόταν στη φιλία τους, στην ευγένεια και στο γεγονός ότι όλοι είχαμε πιει αρκετό ρωμαίικο, κόκκινο χανιώτικο κρασί παρά στην ποιότητα της γραφής. Αναζητούσα όμως ένα πρόσχημα για να ξεπεράσω τους δισταγμούς μου για την έκδοσή του, και μου το χάρισαν».

Το βιβλίο παρουσιάζεται την προσεχή Δευτέρα, 8 Απριλίου στο «Ρομάντσο» (Αναξαγόρα 3-5) και ποιήματα του Αλέκου Αλαβάνου θα διαβάσουν οιηθοποιοί Κάτια Γέρου, Μάνια Παπαδημητρίου και ο Στέλιος Μαϊνας.