Στις δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Δένδιας στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών αποκάλυψαν τις σκέψεις που υπάρχουν για τη ναυπήγηση φρεγατών τύπου constellation. Είναι κάτι το οποίο είχε ακουστεί ξανά τους προηγούμενους, ωστόσο όπως φαίνεται οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και υπάρχουν σκέψεις να μπουν και οι συγκεκριμένες φρεγάτες στο εξοπλιστικό σχέδιο του 2030.

Ποια είναι όμως η φρεγάτα τύπου constellation; Πρόκειται ουσιαστικά για επιμηκυμένη έκδοση της ιταλικής φρεγάτας Bergamini. Το ολικό μήκος του είναι 151,2 μέτρα, το πλάτος 19,7 μέτρα, έχει βύθισμα 5,49 μέτρα και βάθος κύτους μέχρι το πρώτο κατάστρωμα στα 11,28 μέτρα. Το πλοίο έχει πλήρες εκτόπισμα 7408 τόνους, διαθέτει τέσσερις μηχανές με τις οποίες μπορεί να πιάσει ταχύτητες άνω των 26 κόμβων.

Στην πρύμνη του πλοίου βρίσκεται το ελικοδρόμιο και το υπόστεγο του ελικοπτέρου που είναι ικανό να φιλοξενήσει ένα ναυτικό ελικόπτερο MH-60R τα οποία απέκτησε πρόσφατα το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Στη φρεγάτα μπορούν να φιλοξενηθούν 200 άτομα, ενώ το μόνιμο προσωπικό του αποτελείται από 140 άτομα. Σε ότι αφορά τα οπλικά του συστήματα αρκεί να αναφέρουμε ότι διαθέτει για αντιαεροπορικό (AW), ανθυποβρυχιακό (ASW), πόλεμο επιφανείας (SuW) και ηλεκτρονικό πόλεμο (EW).

Το Mark 41 Vertical Launch System (VLS) επιτρέπει τον εξοπλισμό διαφορετικών τύπων πυραύλων (BGM-109 Tomahawk Cruise Missile, RIM-162 ESSM Block 2, RIM-174 /SM-6 Standard ERAM και SM-2 Block 3C).

Επιπρόσθετα διαθέτει πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου RAM, σύστημα πυροβόλων Mk 110 57mm, και 16 πυραύλους Naval Strike Missile (NSM) κατά πλοίων επιφανείας (antiship).