Αποστολή, Κωνσταντινούπολη

Δώδεκα τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ένα μέρος της Κωνσταντινούπολης παραμένει βουβό: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πραγματοποιήσει ομιλία παραδεχόμενος την ήττα του κόμματός του, AKP. Ένα άλλο κομμάτι του Μητροπολιτικού Δήμου, ακούραστο, από τις 9 το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα έχει ξεχυθεί στους δρόμους και πανηγυρίζει.

Ο τόπος του μεγάλου γλεντιού είναι το δημαρχιακό μέγαρο. Εκεί όπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο μεγάλος θριαμβευτής κι επανακλεγείς δήμαρχος, με διαφορά άνω του 10%, θα καταφθάσει μετά τα μεσάνυχτα για την επινίκειο ομιλία του. Παρέες χορεύουν, ζευγάρια φιλιούνται αγκαλιασμένα με την κορδέλα του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που θριάμβευσε σε όλη την Τουρκία και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα (CHP 37 %, ΑΚΡ 35,54%).

H επινίκειος ομιλία Ιμαμογλου χτες βράδυ υπό το «βλέμμα» του Κεμάλ Ατατουρκ

«Ψηφίσαμε για πρώτη φορά και είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μας», μας λέει έξω από το δημαρχείο η Οζλέμ ενώ περιμένει με έξαψη τον δήμαρχο. «Μισούμε τον Ερντογάν. Έχει καταστρέψει την οικονομία, τις σχέσεις μας με τον έξω κόσμο και φέρνει όλους τους μετανάστες στη χώρα μας», προσθέτει η νεαρή κοπέλα, που θεωρεί ότι «όλοι οι teenagers της Τουρκίας μισούν τον τούρκο πρόεδρο. Δείτε τι γράφουν γι’ αυτόν απόψε στο Χ».

Μια νεαρή μητέρα κρατά στην αγκαλιά το κοριτσάκι της που λαγοκοιμάται. Αποφάσισε να είναι παρούσα τόσο αργά στους πανηγυρισμούς «γιατί ο Ιμάμογλου βοήθησε όλες τις μητέρες με παιδιά. Βοηθά τον κόσμο, αγαπάει τον κόσμο. Βοηθά και τους συνταξιούχους που υποφέρουν».

Ο Ιμάμογλου και το επιτελείο του πανηγυρίζουν

Το τραγούδι του Εκρέμ Ιμάμογλου, μια κραυγαλέα αγιογραφία του και ύμνος των αρετών του, με τον προφητικό τίτλο «Ο Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη ξανά» έχει ακουστεί ήδη δεκάδες φορές σε ένταση που δημιουργεί βόμβο στα αυτιά, ενώ οι κόρνες διερχομένων οχημάτων σκίζουν τον αέρα στο ρυθμό του. Όλες οι οδικές αρτηρίες γύρω από την πλατεία του δημαρχιακού μεγάρου είναι μποτιλιαρισμένες με κόσμο να κρέμεται έξω από τα παράθυρα των αυτοκινήτων κραδαίνοντας τη σημαία του κόμματος ή την τουρκική. ‘Εχουν περάσει τα μεσάνυχτα και ακόμη πλήθη προσπαθούν να προσεγγίσουν το δημαρχείο. Κάποιοι τριπλοπαρκάρουν το αυτοκίνητό τους και ακολουθούν την ίδια πορεία.

«Τα καταφέραμε», λέει η νεαρή Μενεκσέ στην φίλη της με την οποία έχει δώσει ραντεβού στη στάση του λεωφορείου. Χοροπηδούν αγκαλιά κατευθυνόμενες προς το δημαρχείο. Μια νεαρή παρέα αγοριών κινείται στην περιφέρεια της πλατείας του δημαρχείου και ξεσηκώνει τον κόσμο – μόνο ένας άστεγος κοιμάται παρά τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκαλούν οι ιαχές και το τραγούδι του Ιμάμογλου.

Άτομα όλων των ηλικιών πανηγύρισαν τη νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη.

Αφού έχει καταμετρηθεί το 96% των ψήφων, ο Ιμάμογλου αφίχθη στο Σαρατσχανέ (δημαρχείο) όπου, απευθυνόμενος σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, δήλωσε: «Δεκαέξι εκατομμύρια Κωνσταντινούπολη έχουν κερδίσει. Δεκαέξι εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες κέρδισαν. Δεν υπάρχουν χαμένοι σε αυτές τις εκλογές».

Η αντιπολίτευση έχει το πάνω χέρι

«Αυτό που σηματοδοτούν οι εκλογές της 31ης Μαρτίου είναι η μεγάλη νίκη για το CHP και η τεράστια ήττα για το AKP», σχολιάζει στο Βήμα ο τούρκος ακαδημαϊκός Ντοάν Τιλίτς. «Είναι όμως περισσότερο ήττα του Ερντογάν (της συμμαχίας του κυβερνώντος AKP και του ακροδεξιού MHP), το αποτέλεσμα της αντίδρασης των υποβαθμισμένων κοινωνικών στρωμάτων για την οικονομία και γενικότερα των πολιτών για τον αυξανόμενο ισλαμιστικό αυταρχισμό. Από σήμερα το CHP, η αντιπολίτευση, έχει το πάνω χέρι. Κατάφερε αυτή τη νίκη σε μια περίοδο που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα – χωρίς συμμαχία με άλλα κόμματα και με εσωτερικές δυσκολίες μετά την αλλαγή ηγεσίας».

«17 υπουργοί εναντίον του Ιμάμογλου δεν τα κατάφεραν» έγραφε ένα από τα πλακάτ

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορική νίκη για την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα για το CHP. Μια πράξη εξισορρόπησης των ψηφοφόρων. Επέλεξαν ξανά τον Ερντογάν πριν από λιγότερο από ένα χρόνο παρά την αυξανόμενη οικονομική κρίση. Τώρα κάνουν το ακριβώς αντίθετο και επομένως είναι μια σοβαρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Ερντογάν», υπογραμμίζει στο Βήμα ο τούρκος αναλυτής, Ερκάν Σακά. «Εάν η αντιπολίτευση συνεχίσει να χτίζει πάνω στη σημερινή επιτυχία, είναι η αρχή του τέλους για το κυβερνόν κόμμα. Ωστόσο, οι Τούρκοι ψηφοφόροι ενδέχεται να μας επιφυλάσσουν περισσότερες εκπλήξεις. Κανείς δεν πρέπει να είναι πολύ σίγουρος για το εγγύς μέλλον στην Τουρκία» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον γνωστό τούρκο δημοσιογράφο Τουρχάν Μποζκούρτ, «ο λαός έκανε επανάσταση στις κάλπες».