5 το πρωί: Ο θρίαμβος του Ιμάμογλου – Το «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης – Η επέκταση της ζώνης Σένγκεν

Μεγάλη νίκη σημείωσε το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία στις δημοτικές εκλογές της χώρας, με το κόμμα AKP του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να χάνει την μάχη σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη.

1

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία

  • Θρίαμβος για Ιμάμογλου: Καθαρή νίκη σημείωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Ειδικότερα, ο νυν δήμαρχος της Πόλης και υποψήφιος του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, συγκεντρώνει 50,8% έναντι 40,34% του εκλεκτού του Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ, στο 88,54% της ενσωμάτωσης των ψήφων.
  • Νίκη CHP σε Άγκυρα και Σμύρνη: Στην πρωτεύουσα της χώρας ο νυν δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς εξασφαλίζει άνετη επανεκλογή, έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Τουργκούτ Αλτίνοκ, καθώς εκτός από τη στήριξη του CHP, χαίρει ευρύτερης εκτιμήσεως από εθνικιστικούς και συντηρητικούς κύκλους. Στη Σμύρνη, προπύργιο των κεμαλικών του CHP φαίνεται να εκλέγεται δήμαρχος με καταμετρημένο πάνω του 60% o Τουντζάι Οζκάν.
  • Δεύτερο κόμμα το AKP: Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από αυτές τις εκλογές είναι το γεγονός ότι το κόμμα του Ερντογάν είναι πλέον το δεύτερο κόμμα σε επίπεδο επικράτειας και το CHP πρώτο. Στις βουλευτικές εκλογές, στις 14 Μαΐου πέρυσι η εικόνα ήταν αντίστροφη, το ΑΚΡ ήταν πρώτο με ποσοστό 36,30% και το CHΡ δεύτερο με 25,80%.
2

Εισβολή αφρικανικής σκόνης και ζέστης

  • 30 βαθμούς Κελσίου: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημείωσε η χώρα την τελευταία ημέρα του Μαρτίου. Στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας την Κυριακή η θερμοκρασία άγγιξε τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Λιβαδειά ο υδράργυρος έδειξε 29,3 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το χθεσινό ρεκόρ για το μήνα Μάρτιο, από το 2009.
  • Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης: Η χώρα βρίσκεται σε κλοιό ζέστης και αφρικανικής σκόνης. Η άμμος από τη Σαχάρα διασχίζει με τη βοήθεια των νοτιάδων τη Μεσόγειο, και φτάνει στην Ελλάδα, ενώ σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες θα δημιουργηθούν δύσκολες συνθήκες, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή σε πολίτες με αναπνευστικά ή/και καρδιολογικά προβλήματα.
  • Ο καιρός τον Απρίλιο: Η ακραία θερμή εισβολή για την εποχή, φαίνεται πώς θα κορυφωθεί σήμερα, Δευτέρα 1 Απριλίου. Οι θερμοκρασίες που αναμένεται να αγγίξει η ημέρα, σημειώνονται κυρίως τον Ιούνιο. Η αφρικανική σκόνη θα παραμείνει πάνω από τη χώρα μας, με το εν λόγω κύμα να αναμένεται να υποχωρήσει από τα μέσα της εβδομάδας.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Στη Ζώνη Σένγκεν η Βουλγαρία και η Ρουμανία

  • Η είσοδος των δύο χωρών: Η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν από χθες το 28ο και το 29ο μέλος του χώρου της Ζώνης Σένγκεν μετά από 13 χρόνια αναμονής.
  • Ο περιορισμός: Η ελεύθερη μετακίνηση στα χερσαία σύνορα εξαιρείται, μετά από βέτο της Αυστρίας και την αδιάλλακτη στάση που κράτησε στην ΕΕ, λόγω του φόβου εισροής αιτούντων άσυλο από αυτές τις δύο χώρες, τις φτωχότερες στην ΕΕ.Το μέτρο αρχικά θα ισχύει για επιβάτες που φτάνουν αεροπορικώς και δια θαλάσσης, ενώ η Αυστρία έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ανάγκη συνοριακών ελέγχων κατά τη διέλευση από τις δύο χώρες μέσω ξηράς.
  • Η αντίδραση της Ελλάδας: Το ελληνικό ΥΠΕΞ καλωσόρισε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη ζώνη Σένγκεν. «Η Ελλάδα καλωσορίζει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη ζώνη Σένγκεν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.
4

Ψηφιακά η είσοδος στα γήπεδα από τις 9 Απριλίου

  • Η είσοδος στα γήπεδα: Από τις 9 Απριλίου, η επιστροφή στις κερκίδες τόσο για τους αγώνες της Super League 1, όσο και του ελληνικού Κυπέλλου, θα γίνεται ψηφιακά με το εισιτήριο στο Gov.gr Wallet. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι όσοι δεν το έχουν «κατεβάσει» στο κινητό τους να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕμΕπ), το emep.gov.gr.
  • Ανοιχτή η πλατφόρμα: Οι φίλαθλοι μπορούν να πληροφορηθούν το πώς θα προσθέσουν το εισιτήριό τους στο Gov.gr. Wallet και πώς θα το ταυτοποιήσουν από την πλατφόρμα tickets.gov.gr.
  • Τί ισχύει για τους ανήλικους: Όσον αφορά στους ανήλικους άνω των 15 ετών, οι οποίοι έχουν προσωπικούς κωδικούς- διαπιστευτήρια TAXISnet και το κινητό τους τηλέφωνο είναι καταχωρημένο στο ΕμΕπ – emep.gov.gr, θα ακολουθούν την ίδια διαδικασία, όπως και οι ενήλικες. Στην περίπτωση των ανηλίκων κάτω των 15 ετών η είσοδός τους στο γήπεδο θα γίνεται εφόσον ο γονέας ή κηδεμόνας του ταυτοποιεί το εισιτήριο και το αποθηκεύει στην εφαρμογή.
5

Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής των play off

  • Επικράτησε ο ΠΑΟΚ: Ο δικέφαλος του Βορρά έδειξε χαρακτήρα για άλλη μία φορά στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και νίκησε τον Παναθηναϊκό με 3-2, με τρία «χτυπήματα» σε κομβικά σημεία του αγώνα.
  • Νίκη για την ένωση: Παρόλο που ο Ολυμπιακός σφυροκόπησε την ΑΕΚ, έχασε σωρεία ευκαιριών με τον Αθανασιάδη να την κρατάει όρθια και στο 91΄βρήκε γκολ με τον Ελίασον και της χάρισε τη νίκη με 1-0.
  • Η βαθμολογία: Μετά τη νίκη της ΑΕΚ, οι «κιτρινόμαυροι» ανέβηκαν ξανά στην κορυφή του πρωταθλήματος με 65 βαθμούς, προσπερνώντας τον ΠΑΟΚ που έχει 63 μετά το «διπλό» που πέτυχε στην Λεωφόρο. Από την άλλη πλευρά, οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν στους 57 πόντους και στο -8 από την κορυφή, όντας στην τέταρτη θέση.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr