Αν έχεις τύχη διάβαινε. Αν μια ομάδα άξιζε τη νίκη στο ντέρμπι της OPAP Arena αυτή ήταν ο Ολυμπιακός που έχασε τα άχαστα στην εστία του απίθανου Αθανασιάδη, ο οποίος γλίτωσε την ομάδα του σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις. Ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου, όμως, δικαίωσε την ΑΕΚ στο 90+1′ με τον Ελίασον να χρίζεται σκόρερ κόντρα στη ροή του αγώνα και να χαρίζει στην ομάδα του Αλμέιδα που είχε όλη την τύχη του κόσμου στη ρώσικη… ρουλέτα των τελευταίων λεπτών, το τρίποντο της χρονιάς.

Τον Γιώργο Μασούρα προτίμησε τελικά ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για να καλύψει την ξαφνική απουσία του Αντρέ Ορτα, ο οποίος έμεινε εκτός αποστολής λόγω μυϊκών ενοχλήσεων. Ο Βάσκος τεχνικός δεν ξέφυγε από το αγαπημένο του 4-2-3-1, με τον διεθνή κυνηγό να παίρνει θέση δεξιά στην τριάδα πίσω από τον επιθετικό, με τον Φορτούνη σε ρόλο μπαλαντέρ, τον Ποντένσε αριστερά και τον Ελ Καμπί στην κορυφή.

Στον άξονα διατηρήθηκαν Εσε και Τσικίνιο, με τον Ρέτσο να παίρνει θέση στην καρδιά της άμυνας, καθώς προτιμήθηκε από τον Μπιανκόν, για παρτενέρ του Κάρμο, με τον Ροντινέι δεξιό μπακ και τον Ορτέγκα αριστερά.

Στο αρκετά επιθετικό σχήμα του Ολυμπιακού, ο Ματίας Αλμέιδα απάντησε με περισσότερη ασφάλεια, καθώς τοποθέτησε μαζί στον άξονα Γιόνσον και Σιμάνσκι, μπροστά τους τον Πινέδα, δεξιά τον Αμραμπατ, αριστερά τον Γκατσίνοβιτς και τον Λιβάι στο κεφάλι.

Οσο για την τετράδα της άμυνας, ο Ρότα παρέμεινε δεξιά, ο Μουκουντί πλαισίωσε τον Βίντα, ενώ αριστερά προτιμήθηκε ο πιο έμπειρος Χατζισαφί από τον ταλαντούχο Πήλιο. Την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο παιχνίδι την έχασε ο Μασούρας στο 9ο λεπτό, όταν βρέθηκε απέναντι από τον Αθανασιάδη, μετά από σέντρα του Ποντένσε, αλλά ο κίπερ της ΑΕΚ κατάφερε να αποκρούσει την κοντινή κεφαλιά και να κρατήσει το 0-0.

Ουσιαστικά οι δύο προπονητές τοποθέτησαν τις ομάδες τους ως καθρέφτη η μία της άλλης, κάτι που εκ προοιμίου έδειξε ότι το ντέρμπι θα κριθεί εν πολλοίς στην προσωπική μονομαχία. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Ρέτσος με χέρια και με πόδια σταμάτησε τον Γκαρσία πριν πατήσει περιοχή, μετά την αδυναμία του Κάρμο να απομακρύνει τη μπάλα σε πρώτο χρόνο.

Με τον Φορτούνη τοποθετημένο δίπλα στον Ελ Καμπί στο ανασταλτικό 4-4-2 του Μεντιλίμπαρ, οι «ερυθρόλευκοι» επιχείρησαν να δυσκολέψουν το build up της Ενωσης, ενώ και οι γηπεδούχοι επιχείρησαν με τον ίδιο τρόπο να οδηγήσουν σε λάθος κάποιον από τους αμυντικούς του Ολυμπιακού προσπαθώντας να στήσουν παγίδες…

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο τεχνικοί είχαν στην ενδεκάδα τους αναπληρωματικούς τους, έως τώρα, τερματοφύλακες. Ο Μεντιλίμπαρ εμπιστεύθηκε τον Τζολάκη και ο Αλμέιδα τον Αθανασιάδη. Οι «κιτρινόμαυροι», πάντως, επιχείρησαν να χτυπήσουν από την πλευρά του Ορτέγκα όσες φορές ο Ποντένσε άργησε να επιστρέψει. Κάπως έτσι και από ένα ανέβασμα του Ρότα, η μπάλα έφτασε στον Γκατσίνοβιτς που σούταρε δυνατά, αλλά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Κόντρα στην κόντρα, δύναμη στη δύναμη, φάουλ στο φάουλ, σοβαρό παιχνίδι ρυθμού δεν είδαμε, με τον Ρότσα στο 34′ να βρίσκεται για ακόμη μία φορά στην περιοχή του Ολυμπιακού, αλλά ο Ροντινέι απομάκρυνε σωστά τοποθετημένος στο δεύτερο δοκάρι.

Στο 40′ από κόρνερ του Φορτούνη ο Ρέτσος έπιασε την κεφαλιά, αλλά δεν βρήκε στόχο, ενώ μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών Ποντένσε και Τσικίνιο δέχθηκαν από μία κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή Γιουνγκ, με τον «ερυθρόλευκο» πάγκο να διαμαρτύρεται…

Στα δύο λεπτά των καθυστερήσεων, πάντως, η ομάδα του Πειραιά απείλησε δύο φορές, αρχικά με τον Εσε που σούταρε με δύναμη από το ύψος της περιοχής, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Ελ Καμπί βρέθηκε απέναντι από τον Αθανασιάδη, από ασίστ του Ποντένσε. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κίπερ της ΑΕΚ αντέδρασε σωστά και κράτησε το μηδέν παθητικό για την ομάδα του.

Χωρίς αλλαγές επέστρεψαν οι δύο ομάδες στο τερέν, έπειτα από την ανάπαυλα, με τον Ολυμπιακό να έχει διάθεση να πατήσει λίγα μέτρα ψηλότερα, χωρίς, όμως, να παίρνει πολλά αμυντικά ρίσκα. Ο Λιβάι ζήτησε πέναλτι στο 51′ σε διεκδίκηση με τον Κάρμο, αλλά ο ρέφερι δεν τσίμπησε από το πέσιμο του επιθετικού της ΑΕΚ, ο οποίος προκάλεσε την επαφή με τον «ερυθρόλευκο» αμυντικό.

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ο πάγκος του Ολυμπιακού προχώρησε σε δύο αλλαγές με τον Ζέλσον να παίρνει τη θέση του Μασούρα και ο Ναβάρο να δίνει τέλος στη φιλότιμη προσπάθεια του Ελ Καμπί. Σημαντική επέμβαση του Τζολάκη στο 62′ σταμάτησε την επέλαση του Λιβάι, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Ζέλσον από πλεονεκτική θέση απέτυχε να σκοράρει με κεφαλιά.

Στο 68′ ο Ζέλσον δεν μπόρεσε να σεντράρει σωστά προς τον Ναβάρο, ενώ ένα λεπτό νωρίτερα ο εξουθενωμένος Αμραμπατ ζήτησε αλλαγή. Ο Αλμέιδα προχώρησε άμεσα σε τρεις αλλαγές με Μάνταλο, Ελίασον και Τσούμπερ, ενώ πλην του Μαροκινού ακραίου αποχώρησαν οι Σιμάνσκι και Γκατσίνοβιτς.

Στο 78′ ο Τσούμπερ σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι από τα πέντε μέτρα έπειτα από εκτέλεση κόρνερ και κεφαλιά του Βίντα, ωστόσο, ο Ελβετός επιθετικός ήταν εκτεθειμένος και αν είχε σκοράρει σίγουρα θα υπήρχε επέμβαση από το VAR. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Ζέλσον πήρε από τον Φορτούνη και σούταρε δυνατά, αλλά ο Αθανασιάδης ήταν ανίκητος για ακόμη μία φορά.

Ο Αλμέιδα ρίσκαρε με τη χρησιμοποίηση του Πόνσε παρέα με τον Λιβάι και λίγο έλειψε να το πληρώσει στο 82′ στη διπλή προσπάθεια των Τσικίνιο και Γιόβετιτς. Το σουτ του πρώτου απέκρουσε ο Αθανασιάδης, ενώ ο Μαυροβούνιος πήρε το ριμπάουντ για να στείλει τη μπάλα ελάχιστα άουτ από το δεξί δοκάρι.