Κωνσταντινούπολη, Αποστολή

«Αποφασιστικός. Έντιμος. Εργατικός. Το καμάρι της Κωνσταντινούπολης. Το φωτισμένο πρόσωπο της Κωνσταντινούπολης είναι ο Eκρέμ Ιμάμογλου». Το τραγούδι (ύμνος) του δημάρχου Κωνσταντινούπολης κι εκ νέου υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στις αυριανές κρίσιμες δημοτικές εκλογές, -ατόφια κόπια στο ύφος, τη μουσική και τη «φιλοσοφία» του ύμνου για τον Ερντογάν-, προτού εμφανιστεί αυτοπροσώπως στην εξέδρα της πλατείας Μπεσίκτας για την τελευταία προεκλογική του ομιλία, και πετάξει την γραβάτα του με έντονο συμβολισμό, έχει ξεσηκώσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Όλες οι ηλικίες στην με παλμό αλλά μικρής προσέλευσης τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Ιμάμογλου

Ωστόσο, είναι πιο ισχνό απ’ το αναμενόμενο. Κορίτσια με σορτς, και τατουάζ, γυναίκες με σιλικόνη στα χείλη, γιαγιάδες με μαντήλα, νεαροί με t-shirt, μουστακαλήδες άνδρες δονούνται στον πανηγυριώτικο ρυθμό, ενώ ο ανοιξιάτικος ήλιος καίει και τυφλώνει ακόμη και τα καράβια που πάνε κι έρχονται απ’ την ασιατική όχθη του Ουσκουντάρ.

Και μαντηλοφορεμένες στην τελευταία ομιλία του Ιμάμογλου

Ένας κοστουμαρισμένος εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ιαχές και συνθήματα, «ζεσταίνει» την ατμόσφαιρα για την εμφάνιση του «αστεριού» και υποψηφίου του κόμματος. Το συγκεντρωμένο ακροατήριο επαναλαμβάνει τα συνθήματα – κυρίως το «Είσαι το καμάρι του Μπεσίκτας» (Beşiktaş’ın gururu İmamoğlu).

Κάποιοι είναι τυλιγμένοι σαν σουβλάκι με τη σημαία που κατακλύζει η γιγαντιαία μορφή του Ιμάμογλου. Άλλοι, παρόλη τη ζέστη, φορούν μάλλινο κασκόλ με τη φωτογραφία του. Υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν τον δήμαρχο wallpaper στο κινητό τους.

«Σημαία! Σημαία!»

Ο παρουσιαστής της «εισαγωγής», που διαρκεί 10 ατελείωτα λεπτά, «κουρντίζει» τον κόσμο και εναντίον του αντίπαλου στρατοπέδου. Τότε ξεσπούν παρατεταμένα γιουχαΐσματα.

«Σημαία! Σημαία!», κραυγάζει κάθε τόσο (μια ξανθιά κυρία αποδίδει τον λόγο του στη νοηματική), δίνοντας το σύνθημα για να ξεκινήσουν οι ερυθρόλευκες σημαίες του κόμματος και της προεκλογικής καμπάνιας του Ιμάμογλου να σκίζουν τον αέρα, κάτω απ’ το drone.

Δυο παιδάκια εμφανίζονται στη σκηνή με τις ίδιες σημαίες. Τρέχει να βρεθεί ανάμεσά τους και ένα έγχρωμο, γελώντας. Το μήνυμα της συμπερίληψης αναδεικνύει και η ομάδα των στελεχών και υποψηφίων στο Μπεσίκτας η οποία, λίγα λεπτά αργότερα, ανεβαίνει στη σκηνή χαιρετώντας. Ανάμεσά τους είναι και μια γυναίκα με μαντήλα.

Ο Ιμάμογλου εμφανίζεται με φόρα, κρατώντας τη γυναίκα του από το χέρι, και οι υπόλοιποι οπισθοχωρούν. «Ηλεκτρισμός» διαπερνά το συγκεντρωμένο πλήθος, που τραβάει με μανία φωτογραφίες με το κινητό και επί τόπου τις ποστάρει.

Εμφανώς κουρασμένος ο Ιμάμογλου

Ο Ιμάμογλου, παρότι άνετος και με ενέργεια, είναι εμφανώς κουρασμένος. Σκύβει, πιάνει τα χέρια και ανταλλάσσει ψιθυριστά δυο λόγια με φαν που βρίσκονται κολλημένοι σαν σαρδέλες στην εξέδρα. Η αλληλεπίδραση με τον κόσμο, που κρέμεται από τα χείλη του, είναι μοναδική. Γυρνάει, κάνει νεύμα. Δίνει σε κάποιον το σακάκι του και βγάζει τελετουργικά την γραβάτα, την οποία πετάει στο πλήθος που αφηνιάζει.

O Ιμάμογλου στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση, με φόντο τον Βόσπορο.

Είναι κάτι που έχει ξανακάνει. Μετά τον νικητήριο α’ γύρο των δημοτικών εκλογών του 2019, που ακυρώθηκε, και πριν τον β’ γύρο, σε μια προεκλογική ομιλία του έβγαλε τη γραβάτα του και, πετώντας την, ζήτησε από το πλήθος: «Συνεχίστε τον αγώνα!».

«Από εκείνη την ημέρα, η αφαίρεση της γραβάτας είναι μια χειρονομία που εκφράζει την περιφρόνησή του προς τους αντίπαλους του», εξηγεί στην ισπανίδα τουρίστρια με τον χάρτη ανά χείρας, που βρέθηκε τυχαία στην συγκέντρωση, ο Ραζαμαζάν.

Η Τάμλα έχει φθάσει καθυστερημένη με την μητέρα της και προσπαθεί να πλησιάσει την εξέδρα. Ο ενθουσιασμός της δεν κρύβεται .«Ελπίζω να εκλεγεί ο Ιμάμογλου, γιατί δεν είναι κλέφτης, πιστεύει στη δημοκρατία και υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι νέος και θα είναι καλό να επανεκλεγεί για την Τουρκία. Η Τουρκία τον χρειάζεται», μας λέει συγκινημένη. Δίπλα της ένα ζευγάρι με σημαίες προσπαθεί να κουμαντάρει στην αγκαλιά τα δίδυμα βρέφη με τα κουκλάκια τους, που πνίγονται από τα καπνογόνα τα οποία συνοδεύουν την εμφάνιση του Ιμάμογλου.

«Είμαι καθαρός. Δεν θα κλέψω. Είμαστε οι φύλακες της πόλης. Κι αύριο βράδυ θα έχουμε καλά νέα. Το πρωί της 1ης Απριλίου θα λένε “ ελευθερία”. Κωνσταντινούπολη σε αγαπώ», βροντοφώναξε ο Ιμάμογλου με φωνή βραχνιασμένη από τον «μαραθώνιο» των προεκλογικών ομιλιών του, η οποία παραδόξως θυμίζει εκείνη του Ερντογάν όταν φωνάζει στις ομιλίες του.

Ένα καράβι σφυρίζει και τα γλαροπούλια χαράσσουν τους αιθέρες με τροχιές ακανόνιστες. Σε δεκαέξι ώρες οι κάλπες θα ανοίξουν. Και η εκλογική αναμέτρηση, που έχει μετατραπεί ατύπως σε δημοψήφισμα, με το ερώτημα «Ιμάμογλου ή Ερντογάν», θα λήξει με τον Ιμάμογλου είτε να πανηγυρίζει είτε να σιωπά