«Αυτά έχει η πολιτική. Θα τα ακούσετε στην ομιλία μου».  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος την Πέμπτη, στη Βουλή, κλήθηκε να σχολιάσει τις παραιτήσεις του Σταύρου  Παπασταύρου, και του Γιάννη Μπρατάκου. Προτού ανέβει στο βήμα για να απαντήσει στους αντιπάλους του μετρούσε, ήδη, δύο απώλειες, στενών του συνεργατών.

Η ομιλία του Πρωθυπουργός είχε τα πάντα. Τα πάντα είχε και η συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απολογητικούς αλλά και υψηλούς τόνους, μισές αλήθειες, ολόκληρα ψέματα, συμφέροντα, ατάκες που δικαιολογημένα προκάλεσαν αντιδράσεις, αχρείαστα χειροκροτήματα.

Τα κομματικά επιτελεία έχουν κάνει τον απολογισμό της συζήτησης. Συνήθως, όπως συμβαίνει  μετά από τέτοιες συζητήσεις, όλοι δηλώνουν κερδισμένοι στα σημεία. Η πραγματικότητα, όμως, δείχνει ότι άπαντες, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, είναι «ζορισμένοι». Οι κάλπες του Ιουνίου κρύβουν παγίδες και πιθανότατα, όπως όλα δείχνουν, εκπλήξεις.

Μητσοτάκης, σταθερότητα και «συμφέροντα»

Η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το δημοσίευμα του «Βήματος», αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου. Φάνηκε αυτό από την αρχική αντίδραση της κυβέρνησης. Υπήρξε μια εκστρατεία στην οποία πήραν μέρος, υπουργοί, βουλευτές και όλος ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ για να περάσει το μήνυμα ότι η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠαΣοΚ ήταν καθοδηγούμενη από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, γνωρίζοντας ότι όλες αυτές οι αναφορές, μπορεί να βοηθούν στη συσπείρωση της κομματικής βάσης της ΝΔ αλλά λίγα πράγματα λένε στην κοινωνία. Το έργο της κυβέρνησης που όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση φωνάζει για τα συμφέροντα που την πολεμούν έχει ανέβει πολλές φορές, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Δεν κόβει πολλά εισιτήρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε το παρών στην συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη. Θέλησε να αφήσει τον εαυτό του έξω από τα κάδρο μιας τραγωδίας που έχει πληγώσει και εξακολουθεί να πληγώνει την κυβέρνηση. Η πρόταση δυσπιστίας τον έβαλε ξανά στο κάδρο και του παρείχε, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να δώσει απαντήσεις στις κατηγορίες περί συγκάλυψης, για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, για το μοντάζ στα ηχητικά των Τεμπών, για σύμβαση 717. Το προσπάθησε επιλέγοντας, σε χαμηλούς τόνους, να απευθυνθεί  στα θεωρεία της Βουλής, όπου βρίσκονταν συγγενείς των θυμάτων, αλλά και επιζήσαντες της τραγωδίας. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Αλλά εγώ σας λέω την αλήθεια και αυτή την αλήθεια δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε», τόνισε. Είναι άγνωστο αν ο Πρωθυπουργός κατάφερε να πείσει την κοινή γνώμη. Και είναι αβέβαιο αν μπορεί μετά τη συζήτηση να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα. Ποιο χέρι μόνταρε τους διαλόγους, αυτούς που άκουσε και ο ίδιος και τον συγκλόνισαν, όπως έχει δηλώσει;

Το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ στην πορεία προς τις κάλπες του Ιουνίου ήταν και είναι οι τάσεις αποσυσπείρωσης που ευνοούνται από τον χαρακτήρα της αναμέτρησης, οι Ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβερνήσεις. Την απειλή αποσυσπείρωσης βοηθά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίπαλος ικανός να αμφισβητήσει ευθέως την πολιτική της κυριαρχία. Η αίσθηση της παντοδυναμίας του κυβερνώντος κόμματος βοηθά δυσαρεστημένους ψηφοφόρους να επιλέξουν άλλα κόμματα όπως αυτό του κ. Κυριάκος Βελόπουλος. Οι ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση  Ωστόσο εάν η Ν.Δ υποχωρήσει από το 41% σε ένα ποσοστό που θα κινηθεί στη σφαίρα του 30-33% θα έχει πρόβλημα. Το αντίδοτο στο πρόβλημα αυτό φαίνεται να έχει βρεθεί.  Αντίπαλος είναι τα …συμφέροντα που θέλουν να αποδυναμώσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση. Και το διακύβευμα είναι η σταθερότητα της χώρας την οποία μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η ΝΔ. Με αυτό το αφήγημα θα πορευθεί η ΝΔ προς τις Ευρωεκλογές.

Ο Ανδρουλάκης και τα 2 αναχώματα του ΠαΣοΚ

Την επομένη της συζήτησης στη Βουλή, στη Χαριλάου Τρικούπη συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ. Είναι άγνωστο το κλίμα που θα υπήρχε στη συνεδρίαση αν δεν είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας και η συζήτηση στη Βουλή. Η υποχώρηση του ΠαΣοΚ στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων έφερε προβληματισμό μεγάλο σε ηγεσία και βάση. Η κίνηση του κ. Ανδρουλάκη έδωσε ανάσα στο ΠαΣοΚ που εμφανίστηκε να ηγείται του αντιπολιτευτικού μετώπου κατά του Κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης, στη συνεδρίαση, υποστήριξε ότι το ΠαΣοΚ ανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη να εκδιώξει τρεις στενούς του συνεργάτες, τον Γρ. Δημητριάδη για τις υποκλοπές και τώρα τους Παπασταύρου και Μπρατάκο.  Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη δίνει απάντηση στο ερώτημα «αν υπάρχει αντιπολίτευση». Σε αυτό το μέτωπο θα στηριχθεί η καμπάνια της Χαριλάου Τρικούπη για τις Ευρωεκλογές. Η χώρα χρειάζεται αντιπολίτευση και το ΠαΣοΚ έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει την αντιπολίτευση «που φέρνει αποτελέσματα όταν λειτουργεί με σοβαρότητα και στιβαρότητα, χωρίς επικοινωνιακά σόου».  Αυτή η στιβαρότητα και η σοβαρότητα θα είναι το πεδίο στο οποίο θα επιδιωχθεί και η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. «Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να κάνουμε πολιτική και η κερδίζει την επικοινωνία».

Στο ΠαΣοΚ θα συνεχίσουν την κατά μέτωπο αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Συνέχεια θα δοθεί και στην τραγωδία των Τεμπών. Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι τη Δευτέρα το πρωί θα πάει  στον Άρειο Πάγο γιατί «πρέπει να υπάρξει έρευνα, άπλετο φως, και ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια».  Παράλληλα ανακοίνωσε ότι την επόμενη Κυριακή θα παρουσιάσει σε πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ. Έτσι θα κινηθεί ο κ. Ανδρουλάκης που έχει να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες. Παρά το γεγονός ότι η συσπείρωση του ΠαΣοΚ κινείται σε υψηλά επίπεδα τα δημοσκοπικά του ποσοστά είναι καθηλωμένα.  Παράλληλα «Νέα Αριστερά» και Ανδρέας Λοβέρδος λειτουργούν ως αναχώματα στην εισροή ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ο στόχος της δεύτερης θέσης έχει δυσκολέψει.

Η υπόσχεση Κασσελάκη και ο Τράμπ

«Θα μείνετε όλοι έκθαμβοι και στις ευρωεκλογές και μετά». Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κάνει εκπτώσεις στην αισιοδοξία του. Ούτε στις δηλώσεις του, που πολλές φορές εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας του ΠαΣοΚ για να δηλώσει αμέσως μετά ότι στη Βουλή θα γίνει κοκορομαχία. Και, θέλοντας να κάνει ρελάνς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί ήσυχα και να γίνουν εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών.  Ήταν μια δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και μέσα στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πραγματικότητα λέει ότι μετά την περιπέτεια του συνεδρίου το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει. Και η διαγραφόμενη πορεία προς τα μονοψήφια ποσοστά αναστράφηκε και η δεύτερη θέση ανακτήθηκε. Ο κ. Κασσελάκης δείχνει να πατά καλύτερα στα πόδια του αλλά οι επικοινωνιακές του επιδόσεις είναι δίκοπο μαχαίρι για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως λέγεται, «είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο». Μπορεί να κάνει μια κίνηση που θα ανεβάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη στιγμή μια άλλη που θα τον ρίξει στα τάρταρα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κασσελάκης θα πορευθεί προς τις Ευρωεκλογές επιχειρώντας να πείσει το εκλογικό σώμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να επαναφέρει την προοδευτική παράταξη στην διακυβέρνηση της χώρας.  Ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ που έχει τη σφραγίδα του αρχηγού του που εξακολουθεί να παραμένει θολή. Ο κ. Κασσελάκης πολιτεύεται με θέσεις και εκφράσεις που άλλοτε παραπέμπουν στους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και άλλοτε παραπέμπουν στον λαϊκισμό του Τραμπ και απωθούν.

Ο κ. Κασσελάκης, όπως και ο κ. Ανδρουλάκης στην πορεία προς τις ευρωπαϊκές κάλπες θα επιδοθούν σε ένα διμέτωπο. Θα συγκρουστούν με τη ΝΔ και μεταξύ τους. Θα διεκδικήσουν, όπως και ΚΚΕ αλλά και  η «Νέα Αριστερά» της ψήφους των πολιτών που συγκροτούν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης, μια «κοινωνική αντιπολίτευση».  Από τις επιδόσεις τους θα φανεί αν αυτή η «κοινωνική αντιπολίτευση» μπορεί να εκφραστεί μέσα από τα υπάρχοντα σχήματα στον χώρο της κεντροαριστεράς η θα δώσει μηνύματα για άλλες συνεργασίες.