Ίσως κάποιοι δεν το θυμούνται από τα σχολικά μας βιβλία αλλά μια από τις αιτίες της Γαλλικής Επανάστασης ήταν οι αυξήσεις της τιμής του ψωμιού! Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, μόλις την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε προ ημερών μια κρίση στην οικονομική καρδιά της Ευρώπης στην Φρανκφούρτη, αυτή τη φορά λόγω μιας αύξησης στην τιμή…. του λαδιού!

Η επανάσταση ξέσπασε σε μια όμορφη πλατεία στο κέντρο της γερμανικής πόλης, εκεί όπου βρίσκεται το Eurotower, το πιο παλιό από τα κτήρια που στεγάζουν το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτό που οι περισσότεροι αναγνωρίζουμε από το χαρακτηριστικό γιγαντιαίο φωτισμένο σήμα του ευρώ, που βρίσκεται στο πάρκο μπροστά του. Το προσωπικό της ΕΚΤ προέρχεται από όλες της χώρες του Ευρω και το εστιατόριο της φροντίζει να καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες με ένα πλούσιο, αλλά οικονομικό μενού, το οποίο λαμβάνει υπ’ όψη και τις εθνικές κουζίνες των χωρών της Ευρωζώνης.

Η σπίθα για την «επανάσταση του ελαιολάδου» άναψε μάλλον από τους εργαζόμενους που κατάγονται από την Ιταλία, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν προ ημερών για την απότομη πτώση της ποιότητας του ελαιολάδου που σερβιριζόταν με τις μεσημεριανές σαλάτες. Η αιτία, σύμφωνα με τα σχόλιά τους που διέρρευσαν στον Τύπο, ήταν το κόστος, καθώς το παρθένο ελαιόλαδο αντικαταστάθηκε με «Sansa Oil», ένα χαμηλής ποιότητας και λιγότερο εύγευστο λάδι που παρασκευάζεται από πολτό ελιάς και πωλείται στη μισή τιμή.

Ευτυχώς για την Ευρώπη πάντως το «κίνημα του ελαιολάδου» αποσοβήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγο πριν οι φλόγες της επανάστασης απλωθούν και στα υπόλοιπα κτήρια της ΕΚΤ, από την ηρωική παρέμβαση ενός ανώτερου βοηθού υπηρεσιών εγκαταστάσεων, ο οποίος επανάφερε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στις σαλάτες του προσωπικού!

Μεταξύ σοβαρού και αστείου πάντως οι υπάλληλοι της ΕΚΤ, η οποία θυμίζω μάχεται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, βίωσαν από πρώτο χέρι τις συνέπειες των αυξήσεων των τιμών και ειδικότερα του «πληθωρισμού του ελαιολάδου», ο οποίος τρέχει με διψήφια ποσοστά σε όλη την Ευρώπη αυτή την περίοδο, κυρίως λόγω της ξηρασίας στις χώρες της Ν. Ευρώπης!

Επιβεβαιώνεται έτσι και ο δικός μας κεντρικός τραπεζίτης ο Γιάννης Στουρνάρας που δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε άμεσα ότι η ευημερία μας είναι άρρηκτα συνδεμένη με την προστασία της φύσης! Και η αχρείαστη πληροφορία: Εκεί όμως που παραθέτει τα επίσημα γεύματα ο κεντρικός τραπεζίτης είναι πολύ καλύτερος από το εστιατόριο της ΕΚΤ. Όχι μόνον επειδή τρως ψαράκι με θέα την Ακρόπολη, αλλά ο Στουρνάρας ποτέ δεν θα δεχόταν να βάλει υποκατάστατο λαδιού στις σαλάτες. Άλλωστε εύσημα στα γεύματα και στα δείπνα Στουρνάρα έδωσαν η Κριστίν Λαγκάρντ και οι κεντρικοί τραπεζίτες κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο.

***

Γιατί έως τώρα δεν απαγορεύτηκαν τα κινητά στα σχολεία;

Υπήρξε νόμος για την απαγόρευση κινητών στα σχολεία, αλλά όπως συμβαίνει πολλές φορές στην Ελλάδα δεν τηρήθηκε. Μάλιστα όταν προσφάτως η Βρετανία απαγόρευσε τα κινητά στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας φαινόταν να το εξετάζει και πάλι το ζήτημα. Αλλά στην Βρετανία σηκώθηκε σκόνη και έως ότου καταλαγιάσει, το ζήτημα έγινε μείζον για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ύστερα ήρθαν τα απανωτά περιστατικά, μαθητικής βίας και τα βίντεο που αναρτούσαν στο Διαδίκτυο, όπως και τα περιστατικά μπούλινγκ. Τότε το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει όχι μόνον στην τήρηση της απαγόρευσης των κινητών, αλλά και στην αυστηροποίησή της. Έτσι προτάθηκε ένα «πρωτόκολλο ποινών» το οποίο προήλθε μετά από μελέτη ευρωπαϊκών πρακτικών όπως το σύστημα που ισχύει στη Δανία.

Με την πρόταση αυτή θα είναι υποχρεωτικό οι μαθητές να παραδίδουν τα κινητά τους τηλέφωνα στο σχολείο, ημερησίως, κατά την έναρξη των μαθημάτων. Η ποινή όταν μαθητής βρεθεί με το κινητό του στην τάξη θα είναι αποβολή, από ωριαία έως και ημερήσια στην περίπτωση υποτροπής. Υπάρχει βεβαίως και μια πρόταση η απαγόρευση κινητών στα σχολεία να περιλαμβάνει όχι μόνον τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Πρόταση που όπως μαθαίνω βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στο υπουργείο Παιδείας

Επιπλέον, όποιος αναρτά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο εκθέτει ή διακωμωδεί συμμαθητές του κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, θα τιμωρείται με οριστική αποβολή και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Το πρωτόκολλο για τα κινητά τηλέφωνα θα περάσει μαζί με το νομοσχέδιο για τις αδικαιολόγητες απουσίες και για την αποβολή πέντε ημερών.

***

Τίρανα ακούει Γεραπετρίτη, over

Δεν πρόλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης να ζητήσει, από ραδιοφώνου μάλιστα, την παραίτηση του Δημάρχου Χιμάρας Γκέργκι Γκόρο («δεν μπορεί να σταθεί με αυτά που έκανε στη θέση του», είπε) και η είδηση που ήρθε χθες από τα Τίρανα, ήταν για την παραίτηση Γκόρο, ο οποίος μετά την προχθεσινή απόφαση της εισαγγελίας θα παραμείνει προφυλακισμένος με την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας και διαφθορά.

Στην ανακοίνωση του ο Γκόρο, απευθύνεται στον νέο Νομάρχη της Αυλώνας, Βαγγέλη Τάβο, και δηλώνει πως δεν επιθυμούσε να αποχωρήσει με αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα, δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για τον Φρέντη Μπελέρη και την Ομόνοια Χιμάρας, τους οποίους χαρακτηρίζει ως ηθικούς αυτουργούς για την σύλληψη του.

***

Στην Κύπρο ο Κουτσούμπας

Από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή όπου προβλέπεται να κορυφωθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς θα απουσιάζει ένας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μίλησε χτες λέγοντας χαρακτηριστικά: “καθημερινά καταθέτουμε μομφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και όχι μόνο μία, αλλά πολλές μομφές για όλη της την πολιτική από την αρχή μέχρι το τέλος».

Ο λόγος της σημερινής απουσίας του Γραμματέα είναι η προγραμματισμένη εδώ και καιρό, επίσκεψη του στην Κύπρο όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, την πρόεδρο της Βουλής και του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, τον Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Τον Δημήτρη Κουτσούμπα συνοδεύουν στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους και δύο βουλευτές του κόμματος, ο Γιώργος Μαρίνος και η Σεμίνα Διγενή.

Κουτσούμπας

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μάλιστα η τελευταία θα παρουσιάσει στη Μεγαλόνησο και τα βιβλία της “Αποδελτιώσεις”. Την τελευταία μέρα της επίσκεψης, την Κυριακή, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Κύπρο. Λογικό, ευρωεκλογές έχουμε!

***

Όταν η Βουλή υιοθετεί παιδιά πεσόντων

Η Βουλή των Ελλήνων υιοθετεί τα παιδιά όσων θυσιάστηκαν εκτελώντας το καθήκον τους προς την πατρίδα. Έτσι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ενέκρινε κονδύλι 700.000 ευρώ για τα παιδιά αυτά, που είναι παιδιά πιλότων, αστυνομικών, πυροσβεστικών που έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία από τους Έλληνες βουλευτές.

***

Μνημείο για τα θύματα των Τεμπών

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων η δημιουργία μνημείου για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, στο Θησείο, ύστερα από την εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

***

Η μεγαλύτερη άσκηση του «Ηνίοχου»

Η μεγαλύτερη έως τώρα άσκηση «Ηνίοχος» αρχίζει σε λίγες ημέρες (στις 7 Απριλίου) και όλα στην Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα ξένα αεροσκάφη. Πρώτα θέλω να σας πω ότι στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Rafale και F-16 Viper καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Επίσης, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.

Στην άσκηση πρόκειται να συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τις κάτωθι συμμαχικές και φίλιες Χώρες: Βρετανία με αεροσκάφη Eurofighter. Γαλλία με αεροσκάφη Rafale και Ε-3F. ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9. Ισπανία με αεροσκάφη EF-18. Κατάρ με αεροσκάφη Rafale. Κύπρος με ελικόπτερο AW-139. Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414. Ρουμανία με αεροσκάφη F-16. Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη Eurofighter. Επιπρόσθετα, η Αυστρία και η Πορτογαλία θα συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών.

Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που διακρίνει το προσωπικό της ΠΑ και η ικανότητά του να οργανώνει και να διεξάγει ρεαλιστικές ασκήσεις, σε μια μεγάλη περιοχή με ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, καθιστούν την άσκηση «Ηνίοχος» ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.