Καταψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με 141 ψήφους υπερ και 159 κατά επί 300 ψηφισάντων.

Μετά την τέλος της τριήμερης συζήτησης, η οποία ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, οι βουλευτές ψήφισαν για την πρόταση δυσπιστίας, με την κυβέρνηση να μην καταγράφει κάποια απώλεια.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης διήρκησε περισσότερο από 40 ώρες ενώ μίλησαν συνολικά 163 ομιλητές.

Συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρίαση άρχισε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις τρεισήμισι τα ξημερώματα της επομένης. Η δεύτερη άρχισε το πρωί της Τετάρτης 27 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα της επομένης. Η τελευταία συνεδρίαση άρχισε επίσης το πρωί σήμερα Πέμπτη, και ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία, περί τις 11μμ.

Αναλυτικά, στις τρεις ημέρες της συζήτησης, μίλησαν 118 βουλευτές εκ του καταλόγου, εννιά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός, οκτώ πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων, και ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για προσπάθεια εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών.

«Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή αφορμή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στις οικογένειες τους. Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία. Μπορούν και να αδικούν την Πολιτεία.

Αναζητώντας ευθύνες και ενόχους ενδεχομένως ορισμένες φορές και στα τυφλά. Είμαι σίγουρος πως τώρα θα μας παρακολουθούν. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι βρίσκονται στα θεωρία της Βουλής.

Απευθύνομαι σε όλους και σε όλους ως πρωθυπουργός και ως πατέρας. Μέχρι στιγμής απέναντι σε αυτή την τραγωδία δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι. Ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσων κυβέρνησαν επί δεκαετίες που δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα των σιδηροδρόμων. Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό. Εκείνο το βράδυ διαχρονικά κενά του ελληνικού κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Αυτά έλεγα τότε αυτά λέω και σήμερα.

«Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου»

Θέλησαν να κάνουν κομματικό λάβαρο την πάνδημη οδύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να φανεί τάχα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ενσυναίσθηση. Σεβαστείτε τους ανθρώπους που είναι τουλάχιστον στα θεωρεία. Θέλησαν να μετατρέψουν την οδύνη σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση και εμένα πραγματικά. Θυμάμαι στην επέτειο όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει το ίδιο και εμείς το 2019 αλλά δεν το κάναμε και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.

«Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι κατά της κυβέρνησης»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος,  σχολίασε ότι με την πρόταση δυσπιστίας, πέρα από τις παραιτήσεις των δυο υπουργών, Μπρατάκου και Παπασταύρου,«καταφέραμε και κάτι ακόμα, να σας φέρουμε στη Βουλή για να απολογηθείτε για σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου». Είπε ότι με την απουσία του από τη Βουλή στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής είχε προσβάλει τη Βουλή, την κοινωνία και τη μνήμη των θυμάτων. Υποστήριξε ότι απουσίασε επειδή «δεν θέλατε να μπείτε στο κάδρο, να δώσετε απαντήσεις, να αναλάβετε ευθύνες, όμως ήρθε η στιγμή να δώσετε απαντήσεις, θέλετε δεν θέλετε ήρθατε σήμερα στη Βουλή και θα εκτεθείτε όπως χτες ο κ. Καραμανλής».

«Δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς προς την κυβέρνηση σας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία ανταποκριθήκαμε και συμμετείχαμε σε αυτή την κοινή υποβολή της πρότασης», είπε, σχολιάζοντας ότι «δεν θα πάρουμε την άδεια σας για να ασκήσουμε τα δημοκρατικά μας καθήκοντα». «Όχι δεν απολογούμαστε σε κανέναν, δίνουμε λογαριασμό μόνο στην κοινωνία και μόνο από αυτή παίρνουμε εντολές, όχι σε υπουργούς του κ. Μητσοτάκη που απολογούνται μόνο σε συμφέροντα», ανέφερε.

«Ο πυρήνας της διαφθοράς παραμένει το Μέγαρο Μαξίμου»

«Οπυρήνας της διαφθοράς παραμένει το Μέγαρο Μαξίμου», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το κόμμα του.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε δε, πως «παίζατε με τις πιθανότητες να γίνει μια τραγωδία» απευθυνόμενος στα στελέχη της κυβέρνησης.