Οι παγκόσμιες αποστολές smartphone αναμένεται να ανακάμψουν έως και 3% φέτος, καθώς η χαλάρωση του πληθωρισμού βοηθά στην ανάκαμψη της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές και η ενσωμάτωση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης προσελκύει αγοραστές προς της κατηγορία συσκευών premium, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας ερευνών και μετρήσεων Counterpoint Research.

Οι παγκόσμιες αποστολές είχαν μειωθεί περισσότερο από 4% πέρυσι, έδειξαν προηγούμενα στοιχεία από την ερευνητική εταιρεία, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τα έξοδά τους λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία.

Οι αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική θεωρούνται σημαντικοί μοχλοί ανάπτυξης για την αγορά των smartphone, σημειώνει η Counterpoint. Η εταιρεία εκτιμά ότι η αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 11% το 2024 στην κατηγορία των οικονομικών συσκευών, μετά τη συρρίκνωση το 2023. Το τμήμα, που αποτελείται από τηλέφωνα με τιμή μεταξύ 150 και 249 δολαρίων, πρόκειται να ωφεληθεί από τη χαλάρωση του πληθωρισμού σε περιοχές όπως η Αφρική και τη σταθεροποίηση των τοπικών νομισμάτων, ανέφερε η Counterpoint.

Ο αυξημένος ανταγωνισμός μεταξύ κινεζικών εταιρειών όπως η Oppo, η Vivo και η Xiaomi, μαζί με την ανάκαμψη της ζήτησης συνολικά για συσκευές πληροφορικής, βοήθησαν επίσης στην ανάπτυξη του κλάδου.

Το τμήμα premium συσκευών, με τηλέφωνα τιμής από 600 μέχρι και 799 δολάρια, αναμένεται να αυξηθεί κατά 17%. Η εισαγωγή της πολυπόθητης τεχνολογίας δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και η δημοτικότητα των αναδιπλούμενων συσκευών θα τονώσουν τη ζήτηση για αυτό το τμήμα, αναφέρει η έκθεση. Μάλιστα, η Counterpoint εκτιμά ότι οι Apple και Huawei είναι πιθανό να  αναδειχθούν νικητές στην αγορά premium.

Η σταθερή ζήτηση για iPhone, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, αναμένεται να ωφελήσει την Apple, ενώ η Huawei αναμένεται να διατηρήσει την ισχυρή παρουσία της στην Κίνα, ειδικά με την κυκλοφορία του chipset 5G Kirin.

Ο ανταγωνισμός από την Huawei οδήγησε σε πτώση 24% στις πωλήσεις iPhone στην Κίνα τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024, είχε υπολογίσει νωρίτερα η Counterpoint. Σημειώνεται ότι η Apple βρίσκεται σε συνομιλίες για την ενσωμάτωση της μηχανής Gemini AI της Google στο iPhone.