5 το πρωί: Η σύγκρουση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας – Η σκόνη από τη Σαχάρα – Το γράμμα της 12χρονης από τον Κολωνό

Από ένταση και εκατέρωθεν κατηγορίες σημαδεύτηκε η δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

1

Η δεύτερη μέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας - Όσα ειπώθηκαν

  • Η τοποθέτηση Καραμανλή: Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, το ενδιαφέρον συγκέντρωσε η τοποθέτηση του υπουργού Μεταφορών τη στιγμή του μοιραίου ατυχήματος στα Τέμπη, Κώστα Καραμανλή. «Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως «ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Δεν είναι θεωρία, αλλά βασίζεται σε ομολογία». Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠαΣοΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος παίρνοντας αμέσως μετά τον λόγο ανέφερε πως «τα χειροκροτήματα των βουλευτών της Νέας  Δημοκρατίας, το ύφος του κ. Καραμανλή, οι χαρακτηρισμοί, δείχνουν ότι το κόμμα σας έχει «μηδενική ενσυναίσθηση».
  • Η αμφιλεγόμενη δήλωση Φλωρίδη: Μία ακόμα τοποθέτηση που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων ήταν εκείνη του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος σε μία αποστροφή του λόγου του ανέφερε πως «όποιος λέει για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα». Άμεση ήταν η αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν τη δήλωση προκλητική και ειρωνική. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε «χυδαίο παραλήρημα» τη δήλωση Φλωρίδη.
  • Η τελευταία μέρα: Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να διεξαχθεί η τελευταία μέρα της διαδικασίας της πρότασης δυσπιστίας που ξεκίνησε την Τρίτη. Η συζήτηση θα αρχίσει και πάλι στις 9 το πρωί, με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει γύρω στις 8 με 9 το βράδυ. Σημειώνεται πως η τριήμερη συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
2

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη

  • Παγκόσμιες συνέπειες: Φόβοι για τον σοβαρό αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο, εγείρονται από την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη. Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστούν μετά το τραγικό δυστύχημα. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα λόγια του  διευθυντή του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου, ο οποίος μίλησε για «σημαντικές επιπτώσεις»
  • Τέλος στις έρευνες: Τουλάχιστον έξι νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από την κατάρρευση της γέφυρας. Μετά από 24 ώρες από τη στιγμή του δυστυχήματος, όπως ανέφερε  αντιναύαρχος Σάνον Γκίλριδ, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία του νερού, δεν υπάρχουν ελπίδες για επιζώντες. Συνολικά, δυο άτομα έχουν ανασυρθεί ζωντανά.
  • Έκλεισε το λιμάνι: Το λιμάνι της Βαλτιμόρης παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο. Μάλιστα, θεωρείται σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Μόνο κατά το 2023  η θαλάσσια κυκλοφορία στις υποδομές του ανήλθε σε περισσότερους από 47 εκατομμύρια τόνους ξένου φορτίου. Όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές Αρχές η λειτουργία του, λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας  θα ανασταλεί «μέχρι νεωτέρας».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Το γράμμα της 12χρονης από τον Κολωνό

  • Το γράμμα: Το δικό της μήνυμα για τα όσα βίωσε από το κύκλωμα μαστροπείας στα Σεπόλια και τα όσα εξακολουθεί να ζει, μακριά από τη μητέρα της, έστειλε η 12χρονη. Μέσω γράμματος που διάβασε η μεγαλύτερη αδελφή της σε εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη, που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή.
  • Η απογοήτευση: Στο γράμμα της, η ανήλικη εξέφρασε τα συναισθήματά της, τονίζοντας ότι απογοητεύτηκε από τα όσα ακούστηκαν μέχρι στιγμής στο δικαστήριο. Επίσης, το θύμα της υπόθεσης που συγκλόνισε τη χώρα, ανέφερε, μεταξύ άλλων στο γράμμα πως  «η μαμά μου είναι αθώα και θα το λέω συνέχεια μέχρι να το καταλάβουν όλοι».
  • Η απόφαση: Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή 29/03, αναμένεται η πρωτόδικη απόφαση για τους 26 κατηγορούμενους στην υπόθεση της 12χρονης.
4

Αποπνικτικός ο καιρός

  • Σκόνη από τη Σαχάρα: Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα χθες Τετάρτη (27/3), λόγω της σκόνης που μεταφέρθηκε από την Αφρική και τις υψηλές θερμοκρασίες που άγγιξαν στα Χανιά τους 31 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στην Αθήνα όπου το θερμόμετρο «χτύπησε» 30αρια θυμίζοντας καλοκαίρι. Η ύπαρξη της σκόνης που μεταφέρθηκε από τη Σαχάρα, σε συνδυασμό με τη ζέστη, έκανε δύσκολη τη ζωή των κατοίκων της Κρήτης και του Λεκανοπεδίου.
  • Καμπανάκι από πνευμονολόγους: Σε συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες προχώρησε η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει εμφανιστεί σε μεγάλη πυκνότητα στην ατμόσφαιρα. Η σκόνη εμπεριέχονται σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό μείγμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει το αναπνευστικό σύστημα.
  • Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα: Σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προγνώσεις, η αποπνικτική ατμόσφαιρα -ειδικότερα στην Αττική και την Κρήτη- που δημιουργήθηκε το προηγούμενο 24ωρο, αναμένεται να «καθαρίσει» σήμερα Πέμπτη (27/3). Παρά ταύτα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ αναμένεται και ασθενής βροχόπτωση στην Αθήνα.
5

«Kinds of Kindness»

  • Το πρώτο trailer: Στη δημοσιότητα βγήκε τo πρώτο trailer, της νέας πολυαναμενόμενης ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, που αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στο φεστιβάλ των Καννών. Το «Kinds of Kindness» γυρίστηκε στα τέλη του 2022 στη Νέα Ορλεάνη. Μάλιστα, το σενάριο συνυπογράφουν ο Έλληνας σκηνοθέτης και ο Ευθύμης Φιλίππου. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί κατά το παρελθόν και στις ταινίες «Ο Αστακός», «Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού» και «Κυνόδοντας».
  • Το καστ: Οι προσδοκίες για το νέο φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου είναι υψηλές. Σε αυτό συνηγορεί άλλωστε και το καστ της ταινίας στο οποίο περιλαμβάνονται οι «συνήθεις ύποπτοι», Emma Stone,  Willem Dafoe καθώς και οι Hong Chau, Mamoudou Athie, Hunter Schafer και Joe Alwyn, ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με την Stone και τον Λάνθιμο στην ταινία «The Favourite» του 2018.
  • Η υπόθεση: Η επίσημη σύνοψη, η ταινία είναι ένας «μύθος σε τρίπτυχο, που ακολουθεί έναν άνδρα χωρίς επιλογές που προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της ζωής του, έναν αστυνομικό που ανησυχεί επειδή η γυναίκα του που είχε εξαφανιστεί στη θάλασσα επέστρεψε και μοιάζει διαφορετικός άνθρωπος και μία γυναίκα αποφασισμένη να βρει έναν συγκεκριμένο άνθρωπο με μία ιδιαίτερη ικανότητα, για να γίνει ένας θαυμαστός πνευματικός ηγέτης».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr