Νεκροί θεωρούνται, πλέον, οι έξι εργαζόμενοι που εκτελούσαν εργασίες στη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη, η οποία κατέρρευσε όταν έπεσε πάνω της το φορτηγό πλοίο Dali. Όπως ανακοίνωσε αξιωματικός του αμερικανικού λιμενικού σώματος οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων ανεστάλησαν.

Άλλα δύο άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά, ο ένας έφερε βαριά τραύματα και νοσηλεύτηκε για λίγο αλλά πήρε εξιτήριο και ο δεύτερος δεν έφερε καθόλου τραύματα.

«Με βάση τη διάρκεια των ερευνών που διενεργήθηκαν (…) και τη θερμοκρασία του νερού, αυτή τη στιγμή δεν εκτιμάμε πως θα βρούμε ανθρώπους ακόμη στη ζωή», εξήγησε ο αντιναύαρχος Σάνον Γκίλριδ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι δύτες, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη της αστυνομίας του Μέριλαντ, Ρόναλντ Μπάτλερ θα επιστρέψουν στο νερό στις 6 το πρωί (12:00 ώρα Ελλάδας) ώστε να προσπαθήσουν να ανασύρουν τις σορούς των έξι εργαζομένων. Μέσα στο νερό βρέθηκαν, χρησιμοποιώντας τεχνολογία υπερύθρων και πλευρικής σάρωσης σόναρ, τρία επιβατικά οχήματα και ένα φορτηγό.

Το Εθνικό Συμβούλιο Μεταφορών και Ασφάλειας ερευνά το δυστύχημα στη γέφυρα, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, δεν φαίνεται να ήταν σκόπιμο ούτε τρομοκρατική ενέργεια. Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης εκπρόσωποί του Συμβουλίου δεν είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο για να συλλέξουν στοιχεία, όπως καταγραφικά.

Το Dali, φορτηγό πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης φορτωμένο με χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, αναχώρησε από το λιμάνι της Βαλτιμόρης γύρω στη 1 π.μ. και γρήγορα αντιμετώπισε προβλήματα. Είναι άγνωστο τι ακριβώς προκάλεσε την πρόκρουσή του πάνω στη γέφυρα, αλλά λίγο πριν χτυπήσει, το πλοίο ανέφερε ότι έχασε ισχύ.

Μακροχρόνιες οι επιπτώσεις στο εμπόριο

Ο Κλέι Ντάιμοντ, εκτελεστικός διευθυντής και γενικός σύμβουλος της Ένωσης Αμερικανών Πλοιάρχων είπε στο CNN για την τραγωδία: «Υπήρξε πλήρης διακοπή ρεύματος στο πλοίο, που σημαίνει ότι το πλοίο έχασε την ισχύ του κινητήρα και την ηλεκτρική ισχύ, ήταν πλήρης συσκότιση».

Όπως είπε ο πλοίαρχος έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να επιβραδύνει το πλοίο και να μην πέσει στην γέφυρα, ζητώντας να στραφεί αριστερά το πηδάλιο και να ρίξει άγκυρα το πλοίο. «Αυτά ήταν όλα τα κατάλληλα βήματα, αλλά συνέβη τόσο γρήγορα και με τόσο λίγο χρόνο […] κανένας από αυτούς τους ελιγμούς δεν ήταν αρκετός» είπε.

Παρά τις υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πληρώσει για μια νέα γέφυρα, οι αξιωματούχοι της πολιτείας και του ομοσπονδιακού κράτους δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια πόσο καιρό θα χρειαστεί να φτιαχτεί μια νέα γέφυρα. Είναι όμως σαφές ότι οι κυκλοφοριακές παρακάμψεις και οι επιπτώσεις στο εμπόριο θα είναι μακροχρόνιες αναφέρει η εφημερίδα «The Baltimore Sun».