5 το πρωί: Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση – Διχάζει το ευρωομόλογο για την άμυνα – Σφίγγει ο κλοιός για τα Ασημακοπούλου Leaks

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα της Metron Analysis αποτυπώνουν μια συνολική δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, καθώς οι θετικές γνώμες υποχωρούν από το 35% τον Φεβρουάριο σε 30% τον Μάρτιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει σε χαμηλή θέση με τις θετικές γνώμες στο 10%.

1

Έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση

  • Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση: Τις χειρότερες επιδόσεις της κατά την πενταετία της διακυβέρνησής της καταγράφει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης (21/3) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Η κοινωνία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την κυβερνητική πολιτική και καταδικάζει την καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη, ενώ η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών.
  • Υποχώρηση της ΝΔ: Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όμως καταγράφεται υποχώρηση της κυβερνητικής παράταξης σχεδόν 4% στην πρόθεση και 5% στην εκτίμηση ψήφου. Είναι η πρώτη δημοσκόπηση που αποτυπώνει μια σημαντική εκλογική φθορά της κυβέρνησης, με τη ΝΔ να υποχωρεί στη δεύτερη θέση ως προς τα όρια εκλογικής επιρροής. Στην προθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ σκαρφάλωσε στο 11,8% ανακτώντας τη δεύτερη θέση και το ΠαΣοΚ παρέμεινε τρίτο με 10,2%.
  • Ο καταλληλότερος: Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος εμφανίζεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41%, ξεπερνώντας το 39% του πρωθυπουργού. Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32% και ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%. Ως προς το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, πλέον, ο «Κανένας» προηγείται στις προτιμήσεις των πολιτών.
2

Μοιρασμένη η Ε.Ε για το ομόλογο Άμυνας μετά από πρόταση Μητσοτάκη

  • Η πρόταση Μητσοτάκη: Την έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της Ε.Ε. πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια».
  • Οι αντιδράσεις: Yπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας τάχθηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες . Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο ξεκαθάρισε ότι η Ολλανδία δε συμφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγων για την Άμυνα.
  • Τα στρατόπεδα: Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την ιδέα των συγκεκριμένων ευρωομολόγων υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, αλλά δεν τη στηρίζουν οι χώρες του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία. Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Επεκτείνονται οι έλεγχοι για τα Ασημακοπούλου leaks

  • Σε εξέλιξη η έρευνα: Συνεχίζεται η έρευνα για τη διαρροή των email αποδήμων, με κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να επισκέπτεται χθες το υπουργείο Εσωτερικών για τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων, που θα εξεταστούν σε συνδυασμό με εκείνα που απέστειλε στην Αρχή η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Συγκεκριμένα, ερευνάται ο τρόπος αλλά και το χρονικό σημείο που έγινε η διαρροή των δεδομένων, ενώ δεν αποκλείεται οι έλεγχοι να επεκταθούν και σε άλλους πιθανούς εμπλεκόμενους φορείς.
  • Η επέκταση των ελέγχων: Από την μέχρι στιγμής εικόνα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι έλεγχοι δεν αποκλείεται να επεκταθούν και σε άλλους πιθανούς εμπλεκόμενους φορείς. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος η έρευνα έχει ανατεθεί στα πιο έμπειρα μέλη και στελέχη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
  • Η επιστολή του ΠαΣοΚ: Παράλληλα, την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ως αρμόδιας επιτροπής για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας τους, βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζήτησαν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Αθανάσιο Μπούρα, οι βουλευτές του ΠαΣοΚ Ευαγγελία Λιακούλη, Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μπιάγκης.
4

Η σωτήρια κίνηση του πιλότου του F16

  • Η εξαιρετική εκπαίδευσή του: Καθοριστικής σημασίας ήταν η ψυχραιμία που υπέδειξε ο πιλότος του F-16 στο να διαχειριστεί την κατάσταση παρά τις αντίξοες συνθήκες. Αυτό άλλωστε είναι κάτι για το οποίο εκπαιδεύονται οι πιλότοι των μαχητικών. Να γνωρίζουν δηλαδή πώς να αντιδράσουν σε τέτοιες καταστάσεις.
  • Το σύστημα εκτόξευσης: Σωτήριο αποδείχτηκε και το εκτινασσόμενο κάθισμα τύπου ACES II για τον 29χρονο υποσμηναγό του μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-16 Block 52+ που κατέπεσε στη νήσο Ψαθούρα. Αυτό του επέτρεψε να εκτιναχθεί και να πέσει με ασφάλεια στη θάλασσα παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.
  • Πότε θα πάρουμε απαντήσεις: Μια πρώτη εκτίμηση για το τι συνέβη έδωσε ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσιφίδης, ο οποίος ανέφερε πως «επειδή υπήρξε χρόνος να εκτιναχθεί πρόκειται μάλλον για βλάβη ή για αστοχία, δεν είναι μεγάλη διαφορά». Το τι ακριβώς συνέβη θα φανεί το προσεχές διάστημα.
5

Μία νίκη μακριά από το Euro 2024 η Εθνική

  • Έκανε το καθήκον της: Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου νίκησε το Καζακστάν με 5–0 και πήρε την πρόκριση για τον τελικό των play-offs που θα κρίνει την συμμετοχή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στην τελική φάση του Euro 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας.
  • Και τώρα Γεωργία: Το τελευταίο εμπόδιο της Εθνικής θα είναι η Γεωργία μετά την άνετη νίκης της με 2-0 επί του Λουξεμβούργου. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στην έδρα των αντιπάλων μας και έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη 26 Μαρτίου με ώρα έναρξης τις 19:00.
  • Δύσκολη νίκη για τον Ολυμπιακό στη Euroleague:  Με πρώτο σκόρερ τον Πίτερς και τον Λαρεντζάκη να κάνει μεγάλη δουλειά ο Ολυμπιακός επικράτησε 80-64 της Βιλερμπάν και παρέμεινε σε τροχιά τετράδας στη Euroleague. Αγωνία για τον Πετρούσεφ με την πρώτη διάγνωση να δείχνει οστικό οίδημα στο δεξί γόνατο.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr