Ένας από τους πιλότους, σμήναρχος είναι σήμερα και υπηρετεί στα Φάντομ, που είχε εκτιναχθεί από το κάθισμά του, λίγο πριν από την συντριβή του μαχητικού του, μετά από μια δύσκολη αερομαχία στο Αιγαίο, μου περιέγραψε την περιπέτειά του, με την ευκαιρία της πτώσης και της επιτυχούς διάσωσης του νεαρού υποσμηναγού του F-16 block52+ σε θαλάσσια περιοχή στη νήσο Ψαθούρα, μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου. Είναι τρομακτικό, λέει, αυτό που συμβαίνει λίγα δευτερόλεπτα προτού ο πιλότος εγκαταλείψει το αεροσκάφος, προτού δηλαδή τραβήξει τον μοχλό εκτίναξης και βρεθεί μαζί με το κάθισμά του στο αέρα.

Μόλις διαπιστώσει ότι το αεροσκάφος πέφτει, ότι δεν υπακούει στις εντολές του και πως δεν έχει καμία ελπίδα να διασωθεί το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να προσπαθήσει να μην συντριβεί το αεροπλάνο του σε κατοικημένη περιοχή. Είναι πράγματι συγκινησιακό να μαθαίνεις ότι πιλότοι θυσίασαν την ζωή τους για να αποφύγουν τις κατοικημένες περιοχές.. Έμειναν έως την τελευταία στιγμή μέσα στο αεροσκάφος τους…

Εν συνεχεία θα φέρει το σώμα του σε ευθεία θέση, η σπονδυλική του στήλη θα πρέπει να είναι σε κατακόρυφη θέση με το κάθισμα και την στιγμή θα τραβήξει τον μοχλό, ανοίγει αυτόματα η καλύπτρα, εκτινάσσεται (με την βοήθεια μικρών πυραύλων) το κάθισμά του μαζί με αυτόν (τα g’s εκείνη την στιγμή είναι πολλά και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού). Αμέσως μετά, το κάθισμα αποκολλάται από τον πιλότο και ανοίγει αυτόματα το δικό του αλεξίπτωτο καθώς και η σωσίβια λέμβος του που είναι δεμένη πάνω του..

***

Νέα ελληνοαμερικανική συνάντηση στο ΝΑΤΟ

Μπορεί ο Μπλίνκεν να ταξιδεύει για άλλη μια φορά στη Μέση Ανατολή προσπαθώντας να βρει κάποια λύση στο ανθρωπιστικό πρόβλημα της Γάζας και να σταματήσει τους Ισραηλινούς να επιτεθούν στην Ράφα, αλλά μαθαίνω ότι επίκειται νέα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Θα βρεθούν στο περιθώριο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 3 και 4 Απριλίου. Στην ίδια σύνοδο θα είναι βεβαίως και ο Φιντάν, αλλά μην εκπλαγείτε, εάν Φιντάν και Γεραπετρίτης συναντηθούν και πάλι. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα συνάντηση μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την κατάληψη ολόκληρης τη Κύπρου και περίπου μερικές εβδομάδες πριν από την επίσκεψή Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

***

Γιατί οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής ποτέ δεν απέδωσαν

Παρουσία συγγενών θυμάτων των Τεμπών που βρέθηκαν χθες στα θεωρεία της Βουλής, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής –μιας ακόμα εξεταστικής που δεν κατάφερε να εκδώσει ενιαίο πόρισμα για τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν στην ασύλληπτη σιδηροδρομική τραγωδία και τον θάνατο 57 ψυχών. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε, καθώς και οι 24 εξεταστικές επιτροπές που συγκροτήθηκαν στην διάρκεια της αντιπολίτευσης είχαν ανάλογα αποτελέσματα καθώς πάντοτε επικρατούσαν οι κομματικές ισορροπίες και η πολιτική κατανάλωση. Μόνον που αυτή την φορά το αντικείμενο της διερεύνησης υπερβαίνει κάθε πολιτική ή μικροπολιτική σκοπιμότητα.

Για αυτό και στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η μεγάλη καχυποψία των πολιτών. Πάντως ούτε από την χθεσινή συζήτηση για το δράμα των Τεμπών δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις και το θέαμα δεν ήταν καθόλου ευχάριστο. Οι καβγάδες της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τους «γαλάζιους» Δημήτρη Μαρκόπουλο, Θάνο Πλεύρη, Νότη Μηταράκη και Μάκη Βορίδη έδωσαν τον τόνο στις αντιπαραθέσεις όπου ακούστηκαν βαριές κουβέντες (με τον κ. Μαρκόπουλο να καταγγέλλει την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για «πολιτικό χουλιγκανισμό» και «εμπόριο πόνου» και την κυρία Κωνσταντοπούλου να κατηγορεί τους «γαλάζιους» βουλευτές που αντιδρούσαν στις παρεμβάσεις της από το έδρανο που καθόταν ότι «σκοτώσατε 57 ανθρώπους και θέλετε να συγκαλύψετε τα ίχνη τους», φράση που αν και της ζητήθηκε να ανακαλέσει, δεν την ανακάλεσε.

***

Η Τράπεζα της Ελλάδος στο… TikTok

Οι συχνοί συνομιλητές του Γιάννη Στουρνάρα γνωρίζουν τη σημασία που αποδίδει ο Διοικητής της ΤτΕ στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση. Στο παρελθόν είχε πει ότι ακόμη και η ιστορία της κρίσης θα είχε γραφτεί διαφορετικά αν οι συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, όχι μόνο οι νέοι, δεν λειτουργούσαν με άγνοια των βασικών κανόνων της αγοράς και του χρήματος. Πολύ πρόσφατα πάλι είπε δημόσια ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στην παιδεία, και μάλιστα σε όλες τις βαθμίδες της, διότι από εκεί ξεκινούν όλα!

Η εντολή λοιπόν που έχει δώσει ο κ. Διοικητής στους συνεργάτες του είναι να κάνει η κεντρική Τράπεζα ό,τι περνάει από το χέρι της, στο πλαίσιο πάντα του ρόλου της, για να αναδειχθεί η σημασία της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης.Έτσι λοιπόν η ΤτΕ δέχτηκε την πρόταση του ΟΟΣΑ και ανέλαβε εθνικός συντονιστής της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης του ΟΟΣΑ “Global Money Week 2024”, η οποία «τρέχει» αυτή την εβδομάδα! Η Τράπεζα συντονίζει και προβάλλει τις δράσεις των φορέων που συμμετέχουν στην εκστρατεία στην χώρα μας.

Παράλληλα, πραγματοποιεί η ίδια πλήθος ενημερωτικών δράσεων. Μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν αυτή την εβδομάδα σε εκπαιδευτικές δράσεις στο Μουσείο της Τράπεζας για να κατανοήσουν καλύτερα έννοιες όπως το «χρήμα», η «αγοραστική δύναμη» και η «σταθερότητα των τιμών». Έτοιμο είναι επίσης το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους» το οποίο αποτελεί τη συνέχεια της αντίστοιχης πρωτοποριακής έκδοσης για τα παιδιά του Δημοτικού. Μαθαίνω μάλιστα ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζει και εκστρατεία ενημέρωσης των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο το μήνυμά της για ασφαλείς συναλλαγές να γίνει viral ακόμη και στο TikTok… Ανυπομονώ.

***

Μετά τις καρατομήσεις για τα emails έρχονται οι αγωγές

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων των αποδήμων ψηφοφόρων από τη δεξαμενή του υπουργείου Εσωτερικών στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ, που αποκαλύφθηκε μετά τα 40.000 emails που έλαβαν απόδημοι από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, δίχως να της έχουν δώσει τα στοιχεία τους. Μέσα σε λίγες ώρες, κατατέθηκαν, όπως έγινε γνωστό δεκάδες αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου, με πρώτη μια κάτοικος Ολλανδίας η οποία είχε υποβάλει τα στοιχεία της για την εγγραφή της στον εκλογικό κατάλογο προκειμένου να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμά της στην ψηφοφορία των εθνικών εκλογών του 2023. Οι αγωγές αυτές έφεραν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που επιχείρησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις με την καρατόμηση μέσω παραίτησης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και το «κόψιμο» (οικειοθελώς) από την ευρωλίστα της ΝΔ, της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

***

Πώς γυναίκες της παγκόσμια πολιτικής σκηνή ανοίγουν δρόμους για την ισότητα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τιμήθηκε με το βραβείο WPL Trailblazer Award, από την Πρόεδρο του Δικτύου Women Political Leaders, Silvana Koch-Mehrin, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Κατά την ομιλία της, η κυρία Σακελλαροπούλου, χαιρέτησε τις παρευρισκόμενες, κάνοντας λόγο για κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, γυναίκες που ανοίγουν δρόμους εφαρμόζοντας έμπρακτα την αρχή της ισότητας των φύλων ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, εμπλουτίζοντας την πολιτική με διαφορετικές εμπειρίες, ενδιαφέροντα, συμπεριφορές, συστήματα αξιών, ενισχύοντας την Δημοκρατία.

Εκείνο ωστόσο που σημείωσα ήταν αυτό που τόνισε για την εκλογή της στο ύπατο αξίωμα της χώρας: Είπε συγκεκριμένα ότι η εκλογή της στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια δεν ήταν απλώς μια ύψιστη τιμή προς το πρόσωπό της και προς την Δικαιοσύνη, από τους κόλπους της οποίας προέρχεται «Ήταν, πάνω απ’ όλα, μια συμβολική χειρονομία, που τιμά όλες τις Ελληνίδες, μια ουσιαστική αναγνώριση της γυναικείας ισότητας σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί ιδιαίτερα τη συμμετοχή των γυναικών στα συστήματα εξουσίας και πολιτικής ισχύος» σημείωσε.