Σε «τσουνάμι» αγωγών κατά του ελληνικού Δημοσίου εξελίσσεται το κύμα οργής των αποδήμων των οποίων τα προσωπικά δεδομένα, διέρρευσαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι απόδημοι που έλαβαν email από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου εμφανίζονται οργισμένοι, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει απαντήσεις από την πολιτεία σχετικά με τη διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων.

«Το κυριότερο είναι ότι ακόμα και σήμερα, πάνω από 3 εβδομάδες μετά, δεν ξέρουμε ακόμα τι ακριβώς έχει διαρρεύσει. Είναι μόνο το email; Είναι όνομα; Και ποιος σταματάει να μην είναι και το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τα υπόλοιπα προσωπικά δεδομένα;», είπε Αντώνης Πέτσας, απόδημος και κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκατοντάδες νέες αγωγές πολιτικών που ζουν σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ασία βρίσκονται προ των πυλών δηλώνει στο MEGA ο δικηγόρος των αποδήμων, Βασίλης Σωτηρόπουλος, σημειώνοντας ότι ο καθένας τους διεκδικεί 20.000 ευρώ αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο.

«Οι απόδημοι έχουν ενοχληθεί πάρα πολύ. Νιώθουν φοβερά προσβεβλημένοι από τη συμπεριφορά του ελληνικού Δημοσίου πια και των συγκεκριμένων προσώπων που εμπλέκονται και έχουν αποφασίσουν ότι αυτό δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι».

Η Νίκη Κεραμέως πάντως «νίπτει τας χείρας της», τονίζοντας πως οι καταγγελίες αφορούν σε εκλογείς που κατέθεσαν τα στοιχεία τους για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές του 2023, συνεπώς δεν αφορούν την ίδια.

«Δεν έχω καμία σχέση με το περιστατικό αυτό. Γιατί το κάνει αυτό η αντιπολίτευση; Το κάνει για να υπονομεύσει την επιστολική ψήφο. Δεν έχει καμία σχέση με τις διαδικασίες τις εκλογικές», δηλώνει η υπουργός,

Kαι στο βάθος η επιστολική

Το Μέγαρο Μαξίμου θέτει εκτός κάδρου τη Νίκη Κεραμέως, ενώ όσον αφορά την ανάληψη ευθύνης «δείχνει» το κόψιμο Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο αλλά και τις καρατομήσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, και του πρώην γραμματέα αποδήμων, Νίκου Θεοδωρόπουλου, μέσω του οποίου φέρεται να έφτασε η λίστα των email στην ευρωβουλευτή της ΝΔ.

«Έγινε ένα σφάλμα μεγάλο. Ανέλαβε την έρευνα ο ίδιος ο Μητσοτάκης και ο ίδιος ο Μητσοτάκης προχώρησε σε σκληρές αποφάσεις στο κόμμα του. Θα πρέπει να αλλάξουμε το νόμο και για την πολιτική εκστρατεία οι πολιτικοί όλων των κομμάτων να μπορούν να  χρησιμοποιούν αυτά τα προσωπικά δεδομένα», είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ντε φάκτο ομολογία διάπραξης ποινικών αδικημάτων», χαρακτηρίζει τις απομακρύνσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας θέμα για το αδιάβλητο των εκλογών ενώ ζητά να δοθούν σε κόμματα και δικαιοσύνη τα αποτελέσματα της έρευνας του Μαξίμου.

«Γιατί έκανε έρευνα το Μαξίμου; Δεν εμπιστεύονται την κ. Κεραμέως; Είναι υποκλοπή προσωπικών δεδομένων», είπε η εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μόνη που υπονομεύει διαρκώς την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και τη δημοκρατία είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε η Νέα Αριστερά.

Την υπόθεση της διαρροής των email από το ΥΠΕΣ διενεργεί η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.