H οικονομική ευφυΐα ή αλλιώς, ο οικονομικός αλφαβητισμός, αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία για να μπορεί ένα άτομο να ελιχθεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, την αβεβαιότητα για το «αύριο» και την οικονομική επισφάλεια. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ευρύ όρο που δεν περιορίζεται μόνο στην κατανόηση των βασικών οικονομικών όρων, αλλά περιλαμβάνει ένα σύνολο γνώσεων, δεξιοτήτων, συμπεριφορών και στάσεων που μας εξασφαλίζουν οικονομική διαχειριστική ευχέρεια και, μέσω αυτής, ευημερία και ανθεκτικότητα σε ατομικό επίπεδο, καθώς και σημαντική μείωση των οικονομικών ανισοτήτων σε συλλογικό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, η φετινή συμμετοχή της doValue Greece στην 12η παγκόσμια εκστρατεία Global Money Week είναι ένα γεγονός που αξίζει την προσοχή μας. Η Global Money Week πραγματοποιείται κάθε χρόνο και διοργανώνεται από τον ΟΟΣΑ (OECD), ενώ είναι η πρώτη φορά που η doValue Greece θα λάβει μέρος. Η πρωτοβουλία που θα παρουσιάσει, εστιάζει στη σημασία του να διασφαλίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πως οι νέοι αποκτούν σταδιακά μία «φαρέτρα» ικανοτήτων, δηλαδή τα εργαλεία που απαιτούνται για να παίρνουν ορθές οικονομικές αποφάσεις και τελικά να κατακτούν οικονομική ευημερία και ανθεκτικότητα στις οικονομικές δυσκολίες.

.

Πιο αναλυτικά, η doValue σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, υπό την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαου Δ. Φίλιππα, θα παρουσιάσουν το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας (doValue doResponsible Financial Center). Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ελπιδοφόρα πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει έμπρακτα στην ανάπτυξη της συνειδητότητας, της γνώσης, των δεξιοτήτων, των στάσεων και των συμπεριφορών που απαιτούνται, για να οδηγούνται οι νέοι στη λήψη σωστών χρηματοοικονομικών αποφάσεων, με απώτερο στόχο την επίτευξη μίας αέναης χρηματοοικονομικής ευημερίας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας (doValue doResponsible Financial Center) απευθύνεται σε νέους από 18 έως 25 ετών, κυρίως φοιτητές, με στόχο την χρηματοοικονομική ενδυνάμωσή τους, έτσι ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση για να επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους τους με έναν βιώσιμο τρόπο. Μάλιστα, η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας για νέους, διαμορφώνει μια προσέγγιση η οποία συνδυάζει την κοινωνική ευθύνη με την οικονομική ανθεκτικότητα, προσφέροντας τη δυνατότητα επιμόρφωσης πάνω σε νευραλγικά θέματα του χρηματοοικονομικού πεδίου.

.

Το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας εστιάζει σε δύο πυλώνες, την Εκπαίδευση και την Ενημέρωση. Στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης θα υλοποιηθούν εντός του έτους, σεμινάρια E-Learning διάρκειας δύο μηνών με θέμα «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Υπευθυνότητα».  Με την ολοκλήρωσή τους, οι συμμετέχοντες θαλαμβάνουν Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης από το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας doValue. Ως μέρος της εκπαίδευσης μελετάται και η διοργάνωση μεμονωμένων θεματικών διαλέξεων.

Στο πλαίσιο της Ενημέρωσης που θα παρέχει το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας, δημιουργείται ένα πρωτότυπο ψηφιακό υλικό  που θα απευθύνεται στοχευμένα στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες εστιάζει. Σε μορφή Newsletter τρίμηνης έκδοσης αλλά και προσαρμοσμένο για την αξιοποίησή του σε podcast και video, θα περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές, δηλαδή τον Χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, τη Χρηματοοικονομική υπευθυνότητα, τη Χρηματοοικονομική υγεία και ευημερία καθώς και την Αποταμίευση. Το podcast υλικό, δεδομένης της μεγάλης απήχησης που έχει στους νέους ως εργαλείο επικοινωνίας, θα περιλαμβάνει 10 με 12 θεματικές συζητήσεις διάρκειας περίπου 15 λεπτών, προκειμένου το περιεχόμενό του να γίνεται πιο προσιτό και κατανοητό.