Μια τεράστια μορφή του αμερικανικού κινηματογράφου, ο ηθοποιός Μάικλ Έμετ Γουόλς (Michael Emmet Walsh), άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 88 ετών. Ο Γουόλς πέθανε την Τρίτη 19 Μαρτίου λίγες μόλις μέρες πριν από τα γενέθλια του που ήταν στις 22 Μαρτίου.

Την χαρακτηριστική μορφή του Μ. Έμετ Γουόλς έχουμε δει σε δεκάδες γνωστές και άγνωστες ταινίες. Τις περισσότερες φορές οι ρόλοι του ήταν σύντομοι αλλά μπορούσαν να «κλέψουν» την παράσταση.

Ο Μ. Έμετ Γουόλς με τον Ντάνιελ Κρεγκ σε σκηνή από την πρόσφατη επιτυχία «Στα μαχαίρια»

Ο Γουόλς που γεννήθηκε στο Όγκντενσμπουργκ της Νέας Υόρκης, γιος τελωνειακού υπαλλήλου, πήρε πρώτα πτυχίο στο μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο Clarkson (όπου ήταν συγκάτοικος με τον άλλο μελλοντικό ηθοποιό Γουίλιαμ Ντιβέιν) και αργότερα εκπαιδεύτηκε στην Ακαδημία Δραματικών Τεχνών της Νέας Υόρκης το 1961.

Εργαζόταν ως ηθοποιός στο Χόλιγουντ από το 1969 έχοντας κάνει το ντεμπούτο του στην ταινία «Alice’s Restaurant» του Αρθουρ Πεν. Από τότε έλαβε μέρος σε περισσότερες από 200 ταινίες και σειρές σε όλη τη μακρόχρονη καριέρα του και συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου.

Ας θυμηθούμε μερικούς ρόλους του: ήταν το αφεντικό του Χάρισον Φορντ στο «Blade Runner» (1982) του Ρίντλεϊ Σκοτ και ο διεφθαρμένος ιδιωτικός ντετέκτιβ στην πρώτη ταινία των αδελφών Τζόελ και Ίθαν Κόεν «Μόνο αίμα» (1984). Ηταν ο φαρμακοποιός που πούλησε στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο το δηλητήριο στην ταινία «Romeo + Juliet» (1996) του Μπαζ Λούρμαν αλλά και ο αξιωματικός επιτήρησης του πρώην κατάδικου που έπαιξε ο Ντάστιν Χόφμαν στην ταινία «Ο κυνηγημένος» (1976) του Ούλου Γκρόσμπαρντ.

Ως προϊστάμενος του Χάρισον Φορντ στην ταινία «Blade Runner»

Άλλες του ταινίες οι «What’s Up Doc?» με την Μπάρμπαρα Στράιζαντ και τον Ράιαν Ο’ Νιλ, όπως και ο «Γάμος του καλύτερού μου φίλου» όπου ο Γουόλς υποδύθηκε τον πατέρα του Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ. Προσφάτως τον είχαμε δει και στο θρίλερ «Στα μαχαίρα» με τον Ντάνιελ Κρεγκ.

Στην τηλεόραση, ο Γουόλς εμφανίστηκε σε επεισόδια σειρών όπως οι «The X-Files», «Twin Peaks», «Damages», «Army Wives», «Frasier», «The Mind of a Married Man», «NYPD Blue» και πολλές άλλες. Οι πιο πρόσφατες ερμηνείες του ήταν στα Sneaky Pete, The Righteous Gemstones, American Gigolo και στην ταινία του 2024 Outlaw Posse. Η χαρακτηριστική φωνή του είχε επίσης ακουστεί στα «The Iron Giant», «Adventure Time» και «Big Guy»/

Ο Γουόλς πέθανε από καρδιακή ανακοπή στο νοσοκομείο Curbs Memorial του Σεντ Ολμπανς της πολιτείας Βερμόν. Ο μάνατζερ του ανακοίνωσε τον θάνατό του.