Ένα νέο, συναρπαστικό Podcast εγκαινίασε αυτή την εβδομάδα Το Βήμα, σε συνέχεια της νέας εκδοτικής του σειράς «Βήμα στην Ιστορία», που ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο και αναμένεται να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Όπως ακριβώς και η συλλεκτική σειρά βιβλίων που διατίθεται αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής», το νέο Podcast, το οποίο παρουσιάζει ο Γιάννης Θ. Διαμαντής, υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», φιλοξενεί επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς, φιλοδοξώντας να εμβαθύνει στα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία.
Άλλωστε, οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», παρακολούθησαν καθεμιά από αυτές τις συνταρακτικές εξελίξεις και συνέβαλαν καθοριστικά στην καταγραφή τους στην ιστορία της χώρας. Το αρχείο τους γίνεται τώρα πολύτιμο εργαλείο για την βαθύτερη διερεύνησή τους, τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους πολίτες που έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πρωτογενείς πηγές και μαρτυρίες της εποχής.
Σε κάθε επεισόδιο του Podcast, που λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον αντίστοιχο τόμο (σε επιστημονική επιμέλεια Βασίλη Παναγιωτόπουλου, Γιάννη Βούλγαρη και Σωτήρη Ριζά), επιστήμονες και ειδικοί που συμμετείχαν στη συγγραφή του θα απαντούν στις ερωτήσεις του Γιάννη Θ. Διαμαντή βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία μας.
Από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μέχρι την έλευση της Μεταπολίτευσης, από τη δύσκολη Δημοκρατία του Μεσοπολέμου, μέχρι την ακόμη δυσκολότερη δικτατορία του 1967 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο του 1974, τα τελευταία 100 χρόνια σημαδεύτηκαν από τεράστιες καταστροφές.
Στη διάρκειά τους, γεννήθηκαν ορισμένες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όπως ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο δεύτερος τόμος της σειράς βιβλίων «Το Βήμα στην Ιστορία». Ακόμη, ιδρύθηκαν τα δυο κόμματα που έμελλε να εναλλάσσονται στην εξουσία της χώρας για δεκαετίες: η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ.
Πώς ξεπεράσαμε τις φαινομενικά ανυπέρβλητες δυσκολίες του 20ού αιώνα για να φτάσουμε μέχρι το θαύμα του 2004 και από εκεί στην απελπισία της κρίσης; Πώς αντανακλούν μέχρι τις μέρες μας μεγαλειώδη διεθνή γεγονότα όπως η πτώση του τείχους του Βερολίνου; Αλλά και ποια συμπεράσματα μπορούμε να αντλήσουμε για τη χώρα μας, εξετάζοντας την κινηματογραφική παραγωγή της;
Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που επιχειρούν να απαντήσουν καταξιωμένοι ερευνητές μέσα από τη σειρά συλλογικών βιβλίων «Βήμα στην Ιστορία», αλλά και το Podcast που διατίθεται πλέον στις πλατφόρμες Spotify και Apple Podcasts.
Το πρώτο επεισόδιο του Podcast Το Βήμα στην Ιστορία, που διατίθεται σε δύο μέρη με εξαιρετικό ενδιαφέρον, παίρνει αφορμή από τον τόμο «Η δύσκολη Δημοκρατία – Η Ελλάδα του Μεσοπολέμου (1924 – 1935) ο Γιάννης Θ. Διαμαντής συνομιλεί για τη δύσκολη Δημοκρατία του Μεσοπολέμου με τους Γιώργο Μαυρογορδάτο, τ. Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σωτήρη Ριζά, διευθυντή Ερευνών Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού Ακαδημίας Αθηνών και Τάσο Σακελλαρόπουλο, διδάκτορα Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνο των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή τους, θίγονται οι πιο μελανές, αλλά και οι ευτυχείς στιγμές της ταραχώδους περιόδου, στη διάρκεια της οποίας βιώθηκαν οι επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής και η ανταλλαγή πληθυσμών, υπ0γράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, μέσα από την οποία χαράχτηκαν οριστικά τα σύνορα της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ κυριάρχησε η πολιτική φιγούρα του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Κάνε εγγραφή στο Podcast Το Βήμα στην Ιστορία στο Spotify, και τα Apple Podcasts και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να ακούς πρώτος/η τα νέα επεισόδια!