Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης μας μεταφέρει σήμερα ο ΒΗΜΑτοδότης όπου περισσότεροι από 75 ομιλητές, εκ των οποίων 12 υπουργοί, συμμετείχαν στο πρώτο East Macedonia & Thrace Forum II που διοργανώνεται από το City Hub Events του ομίλου Alter Ego Media σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.

Ήταν δύο μέρες γεμάτες με συζητήσεις και ανέδειξαν θέματα που αφορούν την στρατηγική θέση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, αλλά και ειδήσεις που έκαναν τον γύρο των ΜΜΕ.

Για παράδειγμα από το Φόρουμ της Αλεξανδρούπολης ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις 4 Απριλίου στον Λευκό Οίκο στην εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Εάν βεβαίως λάβει τη σχετική πρόσκληση, πρόσθεταν πηγές μου από το Μαξίμου.

Ήταν, επίσης, η συνομιλία που είχε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης με την Γερμανό ομόλογό του για το μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού. Καθώς και τα μηνύματα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από την Αλεξανδρούπολη για το στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Ήταν επίσης η παρέμβαση του Τζέφρι Πάιατ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα και νυν υφυπουργό Ενέργειας, ο οποίος τόνισε τις κινήσεις που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ έδωσε και το μήνυμα πως ότι και να συμβεί στις αμερικανικές εκλογές η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ θα γίνεται πιο δυνατή.

Το «παρών» έδωσαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και διανοητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όπως οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Λευτέρης Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Να μην ξεχάσω, αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, ότι ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και οι: Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,  Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO καθώς και στελέχη επιχειρήσεων.

Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι δόθηκε βήμα σε τοπικούς παράγοντες, ήτοι αυτοδιοικητικούς, επιχειρηματίες, κοινωνικούς φορείς, να θέσουν όχι μόνον τα θέματά τους για το μέλλον της περιοχής αλλά και να υποβάλουν υλοποιήσιμες προτάσεις για τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως η έλλειψη υποδομών. Τις πολιτικές ανάπτυξης της περιοχής παρουσίασαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αν. Μακεδονία – θράκη κόμβοι εμπορίου και ενέργειας

Οι βασικές θεματικές που αναπτύσσονται στο φόρουμ αφορούν στη μετατροπή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας και εμπορίου για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, καθώς και στην προσέλκυση ταλέντου και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Ο στόχος του συνεδρίου

Άλλωστε όπως είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο CEO του Ομίλου Alter Ego Γιάννης Βρέντζος, στόχος του Συνεδρίου ήταν να δείξει πόσο είναι εφικτή η μετατροπή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης σε κόμβο ενέργειας, με οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, τις όμορες χώρες και την Ελλάδα συνολικά. Ο στόχος αυτός για τον όμιλο Alter Ego Media δεν συνιστά υπέρμετρη φιλοδοξία αλλά ένα εφικτό σχέδιο, είπε συγκεκριμένα.

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν έκανα αναφορά στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη, καθώς και στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη για την συνεισφορά τους στη διοργάνωση αυτού του σημαντικού Συνεδρίου.

Όπως, τέλος, παράλειψη θα ήταν εάν δεν γίνει ειδική αναφορά στη συμμετοχή τοπικών σχολείων που συμμετείχαν στον εξαιρετικό θεσμό των μαθητικών εφημερίδων του «Βήματος» (που επιμελείται η συνάδελφος Μάρνυ Παπαματθαίου). Είχαν την ευκαιρία οι μαθητές όχι μόνον να παρακολουθήσουν το Συνέδριο, αλλά και να υποβάλουν ερωτήσεις.