Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου βρέθηκε εξ αρχής υπόλογη για τον τρόπο που φέρεται ν’ απέκτησε τα emails Ελλήνων του εξωτερικού, στους οποίους εκ των υστέρων εστάλησαν από το γραφείο της μαζικά newsletters ενόψει και των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η κυβέρνηση και η ίδια η πολιτικός επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να υποβαθμίσουν το θέμα. Αντικρούοντας τις γενικευμένες κατηγορίες της αντιπολίτευσης, αρνήθηκαν πως επρόκειτο για διαρροή λιστών από το Υπουργείο Εσωτερικών και ταυτόχρονη παραβίαση των κανονισμών προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η μία κάλυπτε εμφανώς την άλλη.

Οι σφοδρές αντιδράσεις άγγιζαν και την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως, η οποία είχε κληθεί να δώσει τις δικές της εξηγήσεις για το πώς έφτασαν τα στοιχεία στην κ. Ασημακόπούλου. «Η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το συμβάν αυτό γιατί είχε καταψηφίσει την επιστολική ψήφο» υποστήριζε χαρακτηριστικά επιμένοντας πως είχαν δοθεί ήδη επαρκείς απαντήσεις στο τι και στο πώς.

«Το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει στοιχεία επικοινωνίας πολιτών, emails και τηλέφωνα – το λέει ρητά η νομοθεσία» διευκρίνιζε στις αρχές Μαρτίου η κ. Κεραμέως.

Η ώρα της απόδοσης ευθυνών

Προτού πάντως συμπληρωθούν δύο εβδομάδες η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υποχρεώθηκε ν’ αποσυρθεί από τη μάχη για την επανεκλογή της στις Βρυξέλλες, διότι εκ της εσωτερικής έρευνας που διεξήχθη άρον-άρον διαπιστώθηκε πως όσα είχαν καταγγελθεί δεν απείχαν πολύ από την πραγματικότητα. Πλέον όφειλε να προστατεύσει το κόμμα της και να μην δώσει τροφή για επιπλέον φθορά.

«Η συνείδησή μου δε μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας», ανέφερε σχετικώς η ίδια, αφότου βέβαια είχε ενημερωθεί πως δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο ύστερα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως αποκάλυψε σχετικώς η Χριστίνα Κοραή στο Live News του MEGA, η ευρωβουλευτής συναντήθηκε την Πέμπτη στο Μαξίμου με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο.

Σε αυτήν τη συνάντηση η κ. Ασημακοπούλου προσφέρθηκε να διευκολύνει τη ΝΔ και ζήτησε να μην υπολογίζεται για το ευρωψηφοδέλτιο. Θα παραμείνει απλώς στρατιώτης της παράταξης, διεμήνυσε. Κοινώς η παραίτηση της κ. Ασημακοπούλου ήταν μονόδρομος δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να βαδίζει προς τις ευρωεκλογές με την ιστορία αυτή ανοιχτή. Της επισημάνθηκε μάλιστα ότι ως δεύτερη στις δημοσκοπήσεις δεν είχε ανάγκη στα στείλει αυτά τα emails και να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί πως, εφόσον προκύπτουν ευθύνες, θα επενέβαινε ο ίδιος. Ούτε σε αυτήν την περίπτωση σκόπευε να κάνει εκπτώσεις. Ευελιξία κινήσεων, άλλωστε, η κυβέρνηση δεν είχε μετά την έναρξη τόσο της εισαγγελικής έρευνας όσο και της έρευνας που είχε διαταχθεί από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις έλαβε τα μέτρα της.

Τα δύο στελέχη που καρατομήθηκαν

Όπως εκ της έρευνας αποδείχθηκε, την επίμαχη λίστα με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των απόδημων η κ. Ασημακόπούλου και οι συνεργάτες της την είχε όντως αποκομίσει από το υπουργείο Εσωτερικών παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Η διαρροή είχε προέλθει από τον γεν. γραμματέα Μιχάλη Σταυριανουδάκη, διαμέσου του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου – ένα στέλεχος του στενού περιβάλλοντος του Γρηγόρη Δημητριάδη που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Τόσο ο κ. Σταυριανουδάκης όσο και ο κ. Θεοδωρόπουλος υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα πόστα τους.

Φρόντισαν πάντως από το Μαξίμου να διευκρινίσουν ότι η διαρροή των διευθύνσεων των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων των απόδημων δεν σχετίζεται με την πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο. Κατά τις κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σταυριανουδάκης κατείχε την εν λόγω αρμοδιότητα ως τον Ιούνιο του 2023.

«Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια emails φαίνεται ότι έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε, μετά την εκλογική διαδικασία του περασμένου Μαΐου από συνεργάτη του τότε γγ του ΥΠΕΣ, κ. Σταυριανουδάκη. Γι’ αυτό και ήταν αυτός που ανέλαβε εν τέλει την πολιτική ευθύνη. Βέβαια από τον Ιούνιο και μετά δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς ή οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εκλογές» ανέφερε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Η επιβεβαίωση και η κυβερνητική παραδοχή πως το υπουργείο Εσωτερικών εμπλέκεται στη διαρροή προκάλεσε νέο κύκλο αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Εγείρει πολλά ερωτήματα για το αδιάβλητο της διαδικασίας και κυρίως για το πώς λειτουργεί το υπουργείο Εσωτερικών και η κα Κεραμέως. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και αριστεία και διαχειριστική ικανότητα αυτή η κατάσταση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

«Η υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων και να αναλάβει την ευθύνη. Ευθύνη που τη βαραίνει προσωπικά ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και δε μεταβιβάζεται σε γενικούς γραμματείς και λοιπά στελέχη», επεσήμανε το ΠαΣοΚ.

«Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ανάληψη της πολιτικής, τουλάχιστον, ευθύνης απ’ την κυρία Κεραμέως» ήταν η θέση του ΚΚΕ.

«Οι εξελίξεις μάς επιβεβαίωσαν πλήρως. Η διαρροή έγινε όντως από το υπουργείο Εσωτερικών» επισημάνθηκε από την Ελληνική Λύση.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι καίγοντας δύο μεσαία κομματικά στελέχη κλείνει την υπόθεση, γελιέται» υποστήριξε τέλος ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς.

Η αίτηση της Ασημακοπούλου στο isyriza

Εν μέσω όλης αυτής της τρικυμίας η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατήγγειλε ότι χωρίς να το γνωρίζει βρέθηκε να έχει εγγραφεί ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Απαίτησε μάλιστα εξηγήσεις από την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

«Τώρα ήρθε η ώρα ο κ. Κασσελάκης να μας απαντήσει για το πώς με έκανε το δικό του κόμμα μέλος το isyriza εν αγνοία μου. Οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις στου πολίτες», έγραψε σχετικώς στην ανάρτησή της.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δια του Λευτέρη Κρέτσου, επικεφαλής διαχείρισης της πλατφόρμας.

«Η κ. Ασημακοπούλου δεν είναι μέλος στον isyriza. Κάποιος χρησιμοποίησε το email της για να εγγραφεί χωρίς όμως να τα καταφέρει», σημείωσε ο κ. Κρέτσος προτρέποντας την ευρωβουλευτή της ΝΔ «να αναζητήσει θεσμικά την ip address για να μάθουμε και εμείς ποιος κρύβεται πίσω από την ιστορία. Θα είμαστε στο πλευρό της».

Τελικά, ποιος έχει μήνυμα στον υπολογιστή του;