Παραδοχή των λανθασμένων χειρισμών στην υπόθεση Ασημακοπούλου είχαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ που σας παρουσίασε νωρίτερα το «Βήμα» για τη διαδρομή των email.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι τα emails των αποδήμων έφτασαν στην κατοχή της κυρίας Ασημακοπούλου μέσα από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ, κ. Σταυριανουδάκη και μέσω του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ κ. Θεοδωρόπουλου.

Συγκεκριμένα ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στον Real FM:«Υπάρχει μια εν εξελίξει έρευνα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αλλά επειδή δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και επειδή είδαμε την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει την επιστολική ψήφο, κατέληξε αυτή η έρευνα σε κάποια συμπεράσματα.

Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια emails φαίνεται να έφυγαν – ενώ δεν έπρεπε να φύγουν – μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου 2023, από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ, κ. Σταυριανουδάκη – για αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, αν και δεν είχε αυτά τα καθήκοντα από τον Ιούνιο και μετά (είχε άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς). Και μέσω του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι τα (email) πήγαν, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την έρευνα, στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου»

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Για το θέμα υπάρχουν σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις. Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση Κασσελάκη ο οποίος μέσα από τον λογαριασμό του στα social τόνισε μεταξύ άλλων: «Άλλο ένα «κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τα Ασημακοπούλου Leaks εξαπέλυσε και η Κουμουνδούρου. Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «η κυβέρνηση οφείλει, έστω για μία φορά, να δώσει απαντήσεις και να αναλάβει, επιτέλους, το πολιτικό κόστος. Πώς έγινε η διαρροή και από ποιον; Γιατί δεν προστατεύθηκαν τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων;».

Καταληκτικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί «άμεσα την πλήρη διερεύνηση του εξαιρετικά σοβαρού πολιτικού σκανδάλου, το οποίο προέκυψε με ευθύνη της κυβέρνησης λίγο πριν από τις ευρωεκλογές».

Η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο. Με αυτόν τον τρόπο αντέδρασε από την πλευρά του το ΠαΣοΚ στην απόσυρση της κυρίας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και ντόμινο παραιτήσεων κυβερνητικών στελεχών για τα email στους απόδημους.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η θέση του ΚΚΕ για το θέμα: «Η «απόσυρση» της κυρίας Ασημακοπούλου απ’ το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ συνιστά έμμεση παραδοχή της ενοχής για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ανάληψη της πολιτικής -τουλάχιστον- ευθύνης απ’ την κυρία Κεραμέως και το πιο σημαντικό η απόσυρση εκείνων των διατάξεων που μετατρέπουν τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων σε «φέιγ-βολάν», φαινόμενο το οποίο θα ενταθεί με τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου, όπως απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει το ΚΚΕ».

Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με την διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων ελλήνων του εξωτερικού, η Ελληνική Λύση έκανε λόγο για αδιαμφισβήτητη εμπλοκή και ευθύνες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν πλήρως. Η διαρροή έγινε όντως από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τίθεται πλέον και επίσημα μείζον θέμα με την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας, λόγω ακριβώς της εμπλοκής του αρμόδιου υπουργείου. Δεν πρόκειται λοιπόν να ανεχθούμε το «μπάζωμα» του συγκεκριμένου σκανδάλου, με την ενοχοποίηση των «πιστολιών» και όχι των ηθικών αυτουργών».