Με το Πάσχα φέτος να πέφτει αρχές Μαΐου, τόσο οι Απόκριες όσο και η Καθαρά Δευτέρα έχουν ανοιξιάτικο άρωμα. Όλοι ονειρευόμαστε τις εξοχές. Όμως, για όλους όσους δεν θα καταφέρουν να δραπετεύσουν από το κλεινόν άστυ για να γιορτάσουν τα Κούλουμα, οι γειτονιές της πόλης έχουν προνοήσει.

Όπως κάθε χρόνο, πάρτι, συναυλίες, μουσικοχορευτικά δρώμενα, καρναβαλικές διαδρομές με μασκαράδες και ξυλοπόδαρους αλλά και πλήθος άλλων δωρεάν εκδηλώσεων διοργανώνονται τους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας. Από την Πλάκα ως τη Γλυφάδα κι από την Δημοτική Αγορά της Κυψέλης ως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μικροί και μεγάλοι ξεφαντώνουν και υποδέχονται τη Σαρακοστή.

Απόκριες

Αναβίωση των Αποκρεών στην Πλάκα κι εκδηλώσεις για παιδιά

Το Σάββατο (16/03) συνεχίζεται δυναμικά ο εορτασμός του καρναβαλιού στις γειτονιές της Αθήνας με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους σε διάφορα σημεία, αλλά και στους πολιτιστικούς χώρους της πόλης.

  • Στις 11:00 π.μ., διοργανώνεται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Κυψέλης ένα άκρως διασκεδαστικό βιωματικό πρόγραμμα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για παιδιά που περιλαμβάνει παιχνίδι και πολύ χορό. Την ίδια ώρα, στον πεζόδρομο στη συμβολή Γενναίου Κολοκοτρώνη και Ματρόζου, στήνεται η μεγαλύτερη αποκριάτικη γιορτή για τους μικρούς καρναβαλιστέςμε μουσική, χορό, διαγωνισμό καλύτερης στολής, θεατρικά δρώμενα, παιχνίδια και πολλές ακόμα εκπλήξεις.

  • Παράλληλα, το Σάββατο το πρωί, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων θα πλημμυρίσει με τις μελωδίες της την Καλλιδρομίου. Το σύνολο κρουστών Bloco Swingueira θα πραγματοποιήσει μια ξεσηκωτική αποκριάτικη διαδρομή με βραζιλιάνικο ρυθμό και χορό από τον Περιφερειακό Φιλοπάππου έως την Πλατεία Μερκούρη.
  • Στις 12 μ.μ. η Ένωση Αγριτών Λέσβου «Άγιος Δημήτριος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ο Μόλυβος» θα χαρίσουν στη μέρα άρωμα αποκριάτικης παράδοσης από τη Λέσβο, αναβιώνοντας το έθιμο της Πατινάδας σε μία διαδρομή από την Πλατεία Παπαδιαμάντη έως την Πλατεία Αγίου Ανδρέα Λαμπρινής.

Η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (17/03) ανήκει σε μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές, με δυο μεγάλες γιορτές στο κέντρο της πόλης.

  • Το πρωί, στις 11:30, δίνεται το καθιερωμένο ραντεβού στο Ζάππειο για τη μεγαλύτερη παιδική αποκριάτικη γιορτή της Αθήνας. Μουσική, χορός, ομαδικά παιχνίδια, παντομίμα, ξυλοπόδαροι και πολλές ακόμα εκπλήξεις περιμένουν τους λιλιπούτιους καρναβαλιστές.

  • Το απόγευμα, αναβιώνει το παραδοσιακό καρναβάλι στους δρόμους της Πλάκας με μια μεγάλη αποκριάτικη πομπή, που θα ξεκινήσει στις 17:30 από την Πλατεία Συντάγματος, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και άλλα μουσικά και χορευτικά σχήματα να δίνουν το ρυθμό. Η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία Μοναστηρακίου όπου μικροί και μεγάλοι μασκαράδες θα γιορτάσουν τη λήξη της Αποκριάς με μουσικές από όλο τον κόσμο, μια σειρά από φαντασμαγορικά δρώμενα με ακροβάτες, εντυπωσιακούς χορευτές, βραζιλιάνικους χορούς, καθώς και εντυπωσιακά σόου.

Παρέλαση Αρμάτων στο Ρέντη

 

Στο πλαίσιο του 30ου Καρναβαλιού Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοϊζος» (Θηβών 245), την Παρασκευή (15/03) στις 21:00 θα φιλοξενήσει το DISCOparty με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Το Σάββατο (16/03) η κεντρική πλατεία Ρέντη στις 11:00 π.μ. θα υποδεχθεί μικρά και μεγάλα παιδιά με ξυλοπόδαρους, ανιματέρ και πολλά αποκριάτικα παιχνίδια.

Γλειφιτζούρια που χορεύουν, Βενετσιάνοι, ήρωες παραμυθιών, ναυτάκια και Εσκιμώοι· 20 πληρώματα και 15 άρματα συμμετέχουν φέτος στην κεντρική καρναβαλική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί Κυριακή (17/03) στις 12:00 το μεσημέρι στην οδό Φλέμινγκ στο Ρέντη.

Μίνι καρναβάλι για παιδιά στην Ηλιούπολη

Την Κυριακή (17/03) ο Δήμος Ηλιούπολης διοργανώνει στην Πλατεία Ανεξαρτησίας παιδικό αποκριάτικο πάρτι με ξυλοπόδαρους, μασκότ, face painting, μπαλονοκατασκευές, σερπαντίνες, λιχουδιές και, φυσικά, χορό και μουσική για το απόλυτο παιδικό ξεφάντωμα.

Στις 13:00 – 15:00 της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι, με γαϊτανάκι και παραδοσιακούς χορούς της Νάξου από τον Χορευτικό Σύλλογο «Μέθεξις» και ζωντανή μουσική.

Μυσταγωγικό γλέντι στον Αγ. Δημήτριο

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου διοργανώνει και φέτος μια απόλυτα μυσταγωγική γιορτή που μας συνδέει με τις ρίζες μας, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, προσφέροντας ένα πλούσιο αποκριάτικο πρόγραμμα γεμάτο μουσική, χορούς και παιχνίδια για όλες τις ηλικίες. Το Σάββατο (16/03), το ξεφάντωμα ξεκινά στον Ασύρματο νωρίς το απόγευμα, στις 17:00, με τα Αλευρομουτζουρώματα – αποκριάτικο πάρτι με μουσική, χορό, μουτζούρες κι αλευρώματα.

Αποκριάτικο Ραντεβού στη Γλυφάδα

Το πιο ξέφρενο γλέντι της χρονιάς υπόσχεται ο Δήμος Γλυφάδας για την τελευταία Κυριακή της αποκριάς. Το ραντεβού δίνεται και φέτος στο γεωγραφικό κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Ανθέων και Γούναρη, στις 11:30 το πρωί. Από εκεί θα ξεκινήσει η καρναβαλική μαθητική παρέλαση με πολύ κέφι, μουσική, χορό και εμπνευσμένα άρματα. Η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία Μακεδονίας, όπου θα ακολουθήσει συναυλία με τους Onirama. 

Τρελό καρναβαλοπάρτι στον Πειραιά

Ένα τρελό καρναβαλοπάρτι, γεμάτο χρώματα, σερπαντίνες, κομφετί και παιδικά χαμόγελα περιμένει μικρούς και μεγάλους, το Σάββατο (16/03), από τις 11:00 έως τις 15:00, στην πλατεία Κοραή.  Ξυλοπόδαροι, ανιματέρ, εργαστήρια κατασκευής αποκριάτικης μάσκας, facepainting, Zumba danceshow, κανόνια με κομφετί και ένας γλυκός σοκολατοπόλεμος είναι μόνο μερικά από αυτά που έχει οργανώσει φέτος ο Δήμος Πειραιά. Επιπλέον, στους μικρούς καρναβαλιστές θα μοιραστούν εκατοντάδες χαρταετοί για να πετάξουν και να γεμίσουν χρώματα τον Πειραϊκό ουρανό την Καθαρά Δευτέρα.

Ξεχωριστές αποκριές στο Περιστέρι

Το τελευταίο σαββατοκύριακο του καρναβαλιού στον Δήμο Περιστερίου είναι αφιερωμένο στα παιδιά. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το Σάββατο (16/03) το μεσημέρι και περιλαμβάνουν από εργαστήρια facepainting και κατασκευής αποκριάτικης μάσκας μέχρι παιχνίδια, απίθανες δοκιμασίες, θεατρικό παιχνίδι και φυσικά πάρτι! Την Κυριακή, οι δράσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη παρέλαση των παιδιών, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό δημοτικό γλέντι για μικρούς και μεγάλους.

Απόκριες στο Μαρούσι

Το Μαρούσι υποδέχεται τις Αποκριές και καλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν στην πιο χαρούμενη και διασκεδαστική γιορτή του χρόνου. Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες θα πλημμυρίσουν από μουσική, χορό, τραγούδι και χαρούμενα δρώμενα σε καρναβαλικούς ρυθμούς.

Σάββατο (16/03) και Κυριακή (17/03) στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού θα στηθεί  ένα πάρτι με ξέφρενη αποκριάτικη χορευτική μουσική, που αναμένεται να ανεβάσει το κέφι των περαστικών. Μάγοι, μασκότ και ανιματέρ θα βοηθήσουν να εκτιναχθεί το κέφι των μικρών και μεγάλων στους πεζοδρόμους και τις κεντρικές πλατείες. Παράλληλα, το τρενάκι της πόλης θα γυρνάει στους κεντρικούς δρόμους μοιράζοντας δώρα στους περαστικούς, χαρίζοντας χαμόγελα και κέφι.

Κυψέλη BEAT Carnival Weekend

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης γιορτάζει το τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς (16 & 17/03) όχι με ένα αλλά με δύο back-to-back πάρτι. Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, αναλαμβάνει το αθηναϊκό mobile party Needless και υπόσχεται ένα ξέφρενο πάρτι με επίκεντρο την disco μουσική από το χθές, το σήμερα και το…αύριο, σε Boogie, Italo, Cosmic, Space, Nu Disco και Disco house ρυθμούς.

Την Κυριακή το ολοήμερο καρναβαλικό ξεφάντωμα ξεκινά από νωρίς το μεσημέρι και είναι εμπνευσμένο από την εξωτική κουλτούρα της Νοτίου Αμερικής και Αφρικής. Κι επειδή νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, θα υπάρχει αυθεντικό Λατινοαμερικάνικο street food.

Κρουστά και rockabilly στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (17/3), στις 12:00 το μεσημέρι, στήνεται μια μεγάλη γιορτή με ζωντανή μουσική στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ανοιχτή για όλους: πρώτη στη σειρά είναι η πολυπολιτισμική μπάντα κρουστών Bloco Swingueira που θα παρελάσει και εδώ σκορπώντας χαμόγελα και σερπαντίνες, ενώ αμέσως μετά πρόκειται να πάρουν το μικρόφωνο οι Jaguar Bombs για μια συναυλία-πάρτι στο Ξέφωτο που θα τιμήσει τις εφηβικές μας αναμνήσεις με διασκευές σε διαχρονικές επιτυχίες από rockabilly, garage rock αλλά και pop ύμνους.

Παράλληλα, στον Μεσογειακό Κήπο, τα παιδιά απελευθερώνουν τη φαντασία τους και κατασκευάζουν τις δικές τους μάσκες. Στο Νότιο Ξέφωτο στήνεται παραδοσιακό γαϊτανάκι και περιμένει μεγάλους και παιδιά να στροβιλιστούν στον ρυθμό της μουσικής.

Κούλουμα 

Παραδοσιακά, στο λόφο Φιλοπάππου

Το πλούσιο καρναβαλικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα στον Λόφο του Φιλοπάππου, που έχει καθιερωθεί σε τοπόσημο για το πέταγμα του χαρταετού και τα παραδοσιακά Κούλουμα. Φέτος, γιορτάζουμε υπό τη μουσική υπόκρουση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και του μουσικού συγκροτήματος «Χάρισμα».

Παραδοσιακό γλέντι και λαγάνα γίγας στο Περιστέρι

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων & Περιχώρων και ο Δήμος Περιστερίου παρασκευάζουν και διανέμουν τη μεγαλύτερη λαγάνα, σε μια μοναδική γιορτή με σαρακοστιανά, κρασί και πολύ κέφι. Οι βοηθοί του Βασιλιά Καρνάβαλου προσφέρουν εργαστήρια facepainting και κατασκευή μίνι χαρταετών για παιδιά, ενώ από το μεσημέρι και μετά στήνεται μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική. Όλα αυτά στο Εκθεσιακό Κέντρο Δήμου Περιστερίου.

Κούλουμα στους πρόποδες του Υμηττού

Την Καθαρά Δευτέρα, από τις 12:00 το μεσημέρι, ο Δήμος Γλυφάδας διοργανώνει μεγάλη γιορτή για τα Κούλουμα στη θέση Πατητήρι, στην Άνω Γλυφάδα, στους πρόποδες του Υμηττού, με πολύ τραγούδι και χορό και σαρακοστιανά εδέσματα δωρεάν για όλους.

Κούλουμα στην παραλία  της Φρεαττύδας

Ένα μεγάλο παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι με τη Γωγώ Τσαμπά  στήνει ο Δήμος Πειραιά, με την υποστήριξη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, στην παραλία της Φρεαττύδας με σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί και χορό. Μικροί και μεγάλοι θα χαρούν το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού και τα Κούλουμα δίπλα στη θάλασσα του Πειραιά. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών θα  πλαισιώσει τη γιορτή με αποκριάτικες μελωδίες. Για μια ακόμη χρονιά, η  ΠΑΕ Ολυμπιακός, θα βρίσκεται εκεί για να προσφέρει σαρακοστιανά εδέσματα, την παραδοσιακή λαγάνα, χαλβά και καλό κρασί.

Καθαρά Δευτέρα στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ

Από τις 12.00 έως τις 15.00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ξεπροβοδίσουν την Αποκριά και να υποδεχτούν τη Σαρακοστή με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Τον τόνο δίνουν τα παραδοσιακά χάλκινα πνευστά από την περίφημη «Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη», καθώς και το δυναμικό μουσικό σχήμα «Επτάσημο» με τον Ηλία Γάκο και τη Μαριάνθη Λιουδάκη στο τραγούδι.

Στο γλέντι συμμετέχουν ο Πόντιος λυράρης Ηλίας Υφαντίδης καθώς και ο Κρητικός λυράρης Μανώλης Μπουνταλάκης με την παρέα του. Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» προσκαλεί όλους τους επισκέπτες να συμμετέχουν στους κύκλους του χορού.