Το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στην Αθήνα θα γίνει αύριο Πέμπτη 14/3 στον Ευαγγελισμό, κάτι που έκανε γνωστό χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «με αυτό το μέτρο καθημερινά θα πραγματοποιούνται περισσότερα χειρουργεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%».

Το κόστος των σημερινών χειρουργείων θα καλυφθεί από το υπουργείο Υγείας, ενώ για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας 60 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν εκείνοι με το κόστος.

Η προτεραιοποίηση των επεμβάσεων θα γίνει σύμφωνα με την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ενώ έχει δημιουργηθεί η κατηγοριοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων, με βάση ιατρικά κριτήρια. Αυτή η κατηγοριοποίηση θα καθορίζει και το κόστος το οποίο θα είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα υλοποιηθούν με ορίζοντα να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το σύστημα Υγείας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του Ε.Σ.Υ.

Δεν θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Την πρόθεσή τους να μην συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία εκφράζουν εργαζόμενοι του χειρουργικού τομέα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ήδη εξοντωτικές βάρδιες και επισημάνουν πως εργάζονται στα όριά τους, με συνέπεια να εγκυμονούν κίνδυνοι τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς που χειρουργούνται.

Σημειώνεται ότι οι διοικητές πέντε νοσοκομείων έχουν δηλώσει αδυναμία ανταπόκρισης στα απογευματινά χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρόκειται για τα γενικά νοσοκομεία Άργους, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Κοζάνης και Λακωνίας

Το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος, επισκέφθηκε τον χειρουργικό τομέα του «Ιπποκρατείου», με το προσωπικό να του περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ πώλησης υπηρεσιών υγείας»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Γιαννάκος, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα, κατά την οποία ξεκίνησαν τα απογευματινά χειρουργεία, «θλιβερή μέρα για το ΕΣΥ». «Δυστυχώς από χθες τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ πώλησης υπηρεσιών υγείας επί πληρωμή, με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Δεν θέλουμε ένα τέτοιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θέλουμε ένα ΕΣΥ που θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες με ισότιμη πρόσβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Αντί να ζητήσουμε συγγνώμη από τους πολίτες που περιμένουν 4 και 5 χρόνια να χειρουργηθούν, τους είπαμε ότι πρέπει να πληρώσετε για να χειρουργηθείτε. Και μπορεί να είπε ο υπουργός μετά ότι χθες τα χειρουργεία ήταν δωρεάν, σήμερα όμως δεν θα είναι. Δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμο το Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε επίσης ο κ. Γιαννάκος ενώ αναφερόμενος στην έναρξη των απογευματινών χειρουργείων χθες στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως «έγιναν τραγελαφικά πράγματα».

Οι διοικητές πέντε νοσοκομείων δήλωσαν αδυναμία ανταπόκρισης στα απογευματινά χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρόκειται για τα γενικά νοσοκομεία Άργους, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Κοζάνης και Λακωνίας.

«Είναι αδύνατον να συμμετέχει το Ιπποκράτειο στα απογευματινά χειρουργεία, στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με άδειες που χρωστάμε στο προσωπικό από το 2022. Ποιος εργαζόμενος θα δεχόταν να του χρωστούν άδειες από το 2022 και να συνεχίζει να δουλεύει;», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Γιώργος Δόντσιος.

«Τα παιδιά βάζουν πλάτη, βάζουν πλάτη στις μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες που ξεκίνησαν εδώ και μία εβδομάδα. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι από το πρωί μέχρι το βράδυ με αυταπάρνηση δουλεύουν μέσα και έχουμε καταντήσει να φαινόμαστε γραφικοί που διαμαρτυρόμαστε συνεχώς», πρόσθεσε.