Πρεμιέρα σήμερα (12/3) για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή που θα γίνουν σε δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το «Παπαγεωργίου» και το ΑΧΕΠΑ.

Τα πρώτα τέσσερα επί πληρωμή χειρουργεία θα γίνουν στο «Παπαγεωργίου» σήμερα παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους. Θα είναι δύο ορθοπεδικά και δύο επεμβάσεις γενικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση βουβωνοκήλης, σε έναν άνδρα και μία γυναίκα όπως αναφέρει το thestival.gr.

Ένας ακόμη ασθενής θα χειρουργηθεί την ίδια ημέρα εκτός πρωινού ωραρίου και στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Με βάση την κατάταξη της βαρύτητας των χειρουργείων από το υπουργείο σε έξι κατηγορίες, τα παραπάνω χειρουργεία ανήκουν στις κατηγορίες «πολύ μικρής» και «μικρής» βαρύτητας, ενώ τα ορθοπεδικά ανήκουν στην κατηγορία των «βαρύτερων» χειρουργείων.

Το κόστος για τον ασθενή -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- θα είναι και πάλι μικρότερο από αυτό που θα πλήρωνε στον ιδιωτικό τομέα.

Για παράδειγμα, το απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ για τη βουβωνοκήλη κοστίζει 500 ευρώ, ενώ στο ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800 ευρώ. Μία χολοκυστεκτομή, που σε ιδιωτικό κοστίζει πάνω από 2.500 ευρώ, στο απογευματινό χειρουργείο στοιχίζει από 500 έως 1.200 ευρώ.

Γεωργιάδης: Από τα 125 μόνο 5 νοσοκομεία δεν θα κάνουν απογευματινά χειρουργεία

Ο ασθενής, με βάση τη νέα ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, θα επιβαρύνεται συνολικά για τα επί πληρωμή χειρουργεία στο ΕΣΥ από 300 μέχρι και 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητά της.

Σταδιακά θα εντάσσονται και άλλα νοσοκομεία που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλη τη χώρα.

«Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί αλλα μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς, και ακολουθούν το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο, το Αττικόν, το Γενικό Kρατικό Νίκαιας» δήλωσε χθες (11/3) ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για μεταρρύθμιση που «χρειάζεται χρόνο».

Πώς αποζημιώνεται η δαπάνη

Τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν περιστατικά που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της μίας μέρας. Χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις πέραν του τακτικού ωραρίου, δεν μπορούν να διενεργούνται μετά τις 22:00.

Η δαπάνη της νοσηλείας ασθενή, ο οποίος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη στη λειτουργία των νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, αποζημιώνεται με βάση το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΣυΚΝΥ).

Ο ασθενής θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ποσά που αφορούν στις αμοιβές του προσωπικού και στα έξοδα του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του, πέραν του τακτικού ωραρίου. Τα ποσά αποτελούν έσοδα του νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό αναφέρει η ΕΡΤ.

Οι προβλεπόμενες αμοιβές, που αφορούν στους χειρουργούς Α’ προκύπτουν διαβαθμιζόμενες ως ακολούθως:

  • Σε ποσοστό 100% όταν πρόκειται για Συντονιστές Διευθυντές/Καθηγητές.
  • Σε ποσοστό 90% όταν πρόκειται για Διευθυντές/ Αναπληρωτές Καθηγητές.
  • Σε ποσοστό 85% όταν πρόκειται για Επιμελητές/ Επίκουρους Καθηγητές.
  • Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με 15 ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.

Η λειτουργία αφορά όλες τις μέρες, εξαιρουμένων των νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στα οποία δεν δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους.