Μεγάλος Νικητής ο «Oppenheimer»

Φωτ.: REUTERS/Mike Blake

Έπεσαν μέσα όσοι πόνταραν στον «Oppenheimer», ο οποίος στέφθηκε μεγάλος νικητής, αποσπώντας το μεγάλο βραβείο: το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Η νίκη αυτή επισφράγισε μια τεράστια βραδιά για την ταινία, η οποία κέρδισε συνολικά επτά Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων καλύτερης σκηνοθεσίας για τον ίδιο τον Νόλαν, Α΄Ανδρικού Ρόλου για τον Κίλιαν Μέρφι και Β’ ανδρικού ρόλου για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ.

Η ταινία κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ενώ το παγκόσμιο box-office πλησίασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, οπότε το «Oppenheimer» θεωρήθηκε το πρώτο φαβορί πριν καν αρχίσει η περίοδος των βραβείων.

Η Έμμα Στόουν κερδίζει το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της

Η Εμμα Στόουν κερδίζει το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της για την ερμηνεία της στην ταινία «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου ως Μπέλα Μπάξτερ. Η Στόουν, η οποία ήταν εμφανώς συγκινημένη στην ομιλία της μοιράστηκε μια συζήτηση που είχε με τον Λάνθιμο πρόσφατα.

«Τις προάλλες πανικοβλήθηκα, όπως μπορείτε κατά κάποιο τρόπο να αντιληφθείτε ότι συμβαίνει συχνά, ότι ίσως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί», είπε, «και ο Γιώργος μου είπε: «Σε παρακαλώ, βγάλε τον εαυτό σου από τη μέση». Και είχε δίκιο γιατί δεν πρόκειται για μένα. Πρόκειται για μια ομάδα που ενώθηκε για να κάνει κάτι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της».

Ο Κρίστοφερ Νόλαν κερδίζει το πρώτο του Όσκαρ σκηνοθεσίας

Ο Κρίστοφερ Νόλαν κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία «Oppenheimer», πράγμα αναμενόμενο αφού απέσπασε πρώτα το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών της Αμερικής και μια Χρυσή Σφαίρα.

«Ήταν το πιο τρελό, το πιο συναρπαστικό, το πιο έντονα απολαυστικό ταξίδι στο οποίο με οδηγήσατε τα τελευταία 20 χρόνια», είπε, ευχαριστώντας την παραγωγό του «Oppenheimer» Έμα Τόμας και τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν. «Σας χρωστάω περισσότερα από όσα μπορώ να πω», πρόσθεσε.

Ο Κίλιαν Μέρφι εξαργυρώνει την πρώτη του υποψηφιότητα

Φωτ.: REUTERS/Mike Blake

Ο Κίλιαν Μέρφι απέσπασε το πρώτο του βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «Oppenheimer» του φυσικού που ηγήθηκε της κατασκευής της ατομικής βόμβας από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η νίκη αυτή επισφραγίζει μια επιτυχημένη περίοδο βραβείων για τον 47χρονο Ιρλανδό ηθοποιό, ο οποίος κέρδισε επίσης μια Χρυσή Σφαίρα, ένα BAFTA και ένα βραβείο Screen Actors Guild για την ερμηνεία του. Ήταν η πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι στο in memoriam

Το τμήμα της τελετής μνήμης στα βραβεία Όσκαρ ξεκίνησε όχι με ένα αστέρι του Χόλιγουντ, αλλά με ένα απόσπασμα του Αλεξέι Α. Ναβάλνι από το «Navalny», το βραβευμένο με Όσκαρ 2022 ντοκιμαντέρ για τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης που πέθανε τον περασμένο μήνα σε ρωσική φυλακή.

«Το μόνο πράγμα που είναι απαραίτητο για τον θρίαμβο του κακού είναι οι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτα», έγραφε στην οθόνη μια φράση του Ναβάλνι.

Η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ απέτισε φόρο τιμής σε αστέρες όπως ο Χάρι Μπελαφόντε και η Τσίτα Ριβέρα, καθώς και σε σκηνοθέτες όπως ο Νόρμαν Τζούισον.

Μπίλι Άιλις και Φινέας κερδίζουν το δεύτερο τους Όσκαρ

Φωτ.: REUTERS/Mike Blake

Το «What Was I Made For?», το οποίο η Άιλις έγραψε μαζί με τον αδελφό της, Φινέας Ο’Κόνελ, κέρδισε το βραβείο τραγουδιού της χρονιάς στα Grammys και ήταν το φαβορί σε αυτή την κατηγορία στα Όσκαρ. Αυτό είναι το δεύτερο Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού των αδελφών.

Προηγουμένως είχαν κερδίσει για το «No Time to Die» από το μπλοκμπάστερ του Τζέιμς Μποντ του 2021. Με τη δεύτερη νίκη της, η 22χρονη Μπίλι Άιλις γίνεται μακράν το νεότερο άτομο που έχει κερδίσει ποτέ δύο Όσκαρ.

4 Όσκαρ ως τώρα για τον «Oppenheimer»

Το «Oppenheimer» έχει ως τώρα τέσσερα Όσκαρ, για τη φωτογραφία, το μοντάζ, την πρωτότυπη μουσική και για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. που κέρδισε το βραβείο καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ερμηνεύει το «Just Ken»

Σε μια από τις πιο αναμενόμενες στιγμές της βραδιάς των Όσκαρ, ο Ράιαν Γκόσλινγκ ανέβηκε στη σκηνή για να ερμηνεύσει το «I’m Just Ken», το υποψήφιο τραγούδι από την ταινία «Barbie» των Μαρκ Ρόνσον και Άντριου Γουάιατ. Ο Γκόσλινγκ εμφανίστηκε με μια στρατιά από Ken, πυροτεχνήματα και μια εμφάνιση έκπληξη από τον Slash, τον κιθαρίστα των Guns N’ Roses και, φυσικά, το κοινό ξετρελάθηκε.

Όσκαρ Καλύτερου Ήχου στη «Ζώνη Ενδιαφέροντος»

Η ταινία του Τζόναθαν Γκλέιζερ δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το ανατριχιαστικό ηχοτοπίο της. Δικαίως λοιπόν κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερου Ήχου. Στο άκουσμα του βραβείου, η Η Έμα Στόουν πετάχτηκε από τη θέση της ξεκινώντας ένα standing ovation για τη νίκη της «Ζώνης ενδιαφέροντος».

Tο πρώτο Όσκαρ του Γουές Άντερσον

Η ταινία του Γουές Άντερσον «The Wonderful Story of Henry Sugar» κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, χαρίζοντας στον διάσημο σκηνοθέτη το πρώτο του Όσκαρ. Η ταινία διάρκειας 39 λεπτών βασίζεται σε ένα διήγημα του Ρόαλντ Νταλ και πρωταγωνιστούν οι Ραλφ Φάινς, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Μπεν Κίνγκσλεϊ.

Ο 54χρονος Άντερσον, ο οποίος δεν ήταν παρών στην τελετή για να παραλάβει το βραβείο, έχει λάβει συνολικά τέσσερις υποψηφιότητες σε ατομικό επίπεδο. Δύο από τις ταινίες του έχουν προταθεί για την κατηγορία κινουμένων σχεδίων και μία, το «The Grand Budapest Hotel» (2014), έχει λάβει υποψηφιότητα για καλύτερη ταινία.

Ο «Oppenheimer» ισοφαρίζει με το «Poor Things»

Ο Χόιτε Φαν Χόιτεμα κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας για την ταινία «Oppenheimer»./ Φωτ.: REUTERS/Mike Blake

Το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας κερδίζουν φέτος το έπος του Κρίστοφερ Νόλαν και ο διευθυντής φωτογραφίας του «Oppenheimer» Χόιτε Φαν Χόιτεμα, ο οποίος παραλαμβάνοντας το χρυσό αγαλματίδιο τάχθηκε δυναμικά υπέρ του σελιλόιντ.

Η πρώτη ουκρανική ταινία που κερδίζει Όσκαρ

Το «20 ημέρες στη Μαριούπολη» κερδίζει το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, και γίνεται η πρώτη ουκρανική ταινία που κερδίζει Όσκαρ. Ο σκηνοθέτης Μστισλάβ Τσερνόφ, δημοσιογράφος του Associated Press, βρέθηκε στη Μαριούπολη όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Αυτός και οι συνάδελφοί του συνέχισαν να τραβούν με τις κάμερές τους.

«Εύχομαι να μην είχα κάνει ποτέ αυτή την ταινία», δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Εύχομαι να μπορούσα να το ανταλλάξω αυτό με το να μην επιτεθεί ποτέ η Ρωσία στην Ουκρανία, να μην καταλάβει ποτέ τις πόλεις μας … να μην σκοτώσει ποτέ δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς συμπατριώτες μου … Αλλά δεν μπορώ να αλλάξω την ιστορία. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν. Αλλά όλοι μαζί … μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το ιστορικό αρχείο θα διορθωθεί και ότι η αλήθεια θα επικρατήσει».

Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

To «The Last Repair Shop» κερδίζει για ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Ο Γκιγιέρμο και η τεκίλα

Ο συνεργάτης του Τζίμι Κίμελ, ο Γκιγιέρμο, μόλις μοίρασε τεκίλα, ενώ καθόταν δίπλα στον Κόλμαν Ντομίνγκο και τον Τζέφρι Ράιτ, και ανακήρυξε τη Σαρλίζ Θερόν σύζυγό του.

Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ – το πρώτο του Oppenheimer

Η Τζένιφερ Λέιμ κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου μοντάζ για την ταινία «Oppenheimer»./ Φωτ.: REUTERS/Mike Blake

Το μεγάλο φαβορί της φετινής τελετής, η ταινία «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν κερδίζει το πρώτο του Όσκαρ για απόψε για το καλύτερο μοντάζ. Η εν λόγω νίκη προοιωνίζει πολλές πιθανότητες για την κατάκτηση του κορυφαίου Όσκαρ της βραδιάς, αυτό για την καλύτερη ταινία.

Όσκαρ Καλύτερων Ειδικών Εφέ

Ο Τακάσι Γιαμαζάκι, κρατάει μια φιγούρα του Γκοτζίλα δίπλα στο Όσκαρ καλύτερων οπτικών εφέ για την ταινία «Godzilla Minus One»/ Φωτ.: REUTERS/Carlos Barria

Δικαίως, το βραβείο αυτής της κατηγορίας απονέμεται στην ταινία «Godzilla Minus One». Με προϋπολογισμό που εκτιμάται σε λιγότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια, είναι η ταινία με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό που κερδίζει το Όσκαρ οπτικών εφέ από την εποχή του «Ex Machina».

Η ταινία, σε σκηνοθεσία Τακάσι Γιαμαζάκι, ήταν μια απρόσμενη κινηματογραφική επιτυχία, με εισπράξεις 98 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως μετά την κυκλοφορία της τον Δεκέμβριο.

Όσκαρ B’ Ανδρικού Ρόλου στον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ.

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως Λιούις Στράους, τον αντίπαλο του ομώνυμου ήρωα στην ταινία «Oppenheimer», το μπλοκμπάστερ του Κρίστοφερ Νόλαν.

Πρόκειται για το πρώτο Όσκαρ του Ντάουνι μετά από τρεις προηγούμενες υποψηφιότητες. Νωρίτερα φέτος, κέρδισε επίσης στις Χρυσές Σφαίρες και στα BAFTA για την ερμηνεία του στο «Oppenheimer».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την απαίσια παιδική μου ηλικία και την Ακαδημία, με αυτή τη σειρά», αστειεύτηκε ο Ντάουνι σε έναν σύντομο ευχαριστήριο λόγο που αναφέρθηκε και στον στιλίστα του.

Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στη «Ζώνη Ενδιαφέροντος»

Φωτ.: REUTERS/Mike Blake

Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας για τη «Ζώνη Ενδιαφέροντος», που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ζώνη Ενδιαφέροντος» αναφέρθηκε στο πολύ επίκαιρο θέμα της ταινίας και τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Εκφωνώντας έναν από τους πρώτους πολιτικούς λόγους της βραδιάς, αναρωτήθηκε «Πώς αντιστεκόμαστε;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μια βρετανική ταινία κερδίζει το εν λόγω βραβείο.

Τρία χρυσά αγαλματίδια για το «Poor Things»

Φωτ.: REUTERS/Mike Blake

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου κερδίζει και το Όσκαρ καλύτερων κουστουμιών, κάνοντας το 3/3 μέσα σε λίγα λεπτά. Παραλαμβάνοντας το μεγάλο βραβείο, η σχεδιάστρια κοστουμιών της ταινίας «Poor Things», Holly Waddington, δήλωσε ότι έλαβε μόνο μία φωτογραφία ως οδηγία από τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο σχετικά με το όραμά του για τα κουστούμια της ταινίας.

Δεύτερη νίκη για το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Τζέιμς Πράις και η Σόνα Χιθ φωτογραφίζονται με το Όσκαρ καλύτερου σχεδιασμού παραγωγής για την ταινία «Poor Things»./ Φωτ.: REUTERS/Carlos Barria

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου κάνει το 2/2 κατακτώντας το Όσκαρ καλύτερου σχεδιασμού παραγωγής.

Το πρώτο Όσκαρ για το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου

To «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ και μαλλιών.

H Μπίλι Άιλις και ο Φιννέας τραγουδούν στη σκηνή των Όσκαρ

Η Μπίλι Άιλις και ο Φιννέας ανέβηκαν στη σκηνή και ερμήνευσαν το υποψήφιο για Όσκαρ «What Was I Made For?», ένα τραγούδι που τους χάρισε ήδη ένα Grammy.

Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου στο «American Fiction»

Φωτ.: REUTERS/Mike Blake

Ο Κορντ Τζέφερσον κέρδισε το βραβείο προσαρμοσμένου σεναρίου για την ταινία «American Fiction», μια μικρή έκπληξη σε μια κατηγορία που θεωρούνταν σίγουρη νίκη για τους σεναριογράφους της ταινίας «Barbie», Γκρέτα Γκέργουιγκ και Νόα Μπάουμπατς.

Ο Κορντ Τζέφερσον έγραψε το «American Fiction» σε ένα χαμηλό σημείο της καριέρας του, αφού μόλις είχε απορρίψει μια τηλεοπτική σειρά την τελευταία στιγμή. Έχει πει ότι όταν ανακάλυψε το «Erasure», το μυθιστόρημα στο οποίο βασίζεται η ταινία, «ένιωσε σαν κάποιος να είχε γράψει ένα δώρο ειδικά για μένα».

Η διασκευή του Τζέφερσον στο μυθιστόρημα του Πέρσιβαλ Έβερετ «Erasure», για έναν μαύρο συγγραφέα που αντιμετωπίζει ένα αδιέξοδο στην καριέρα του, κέρδισε ωστόσο το ίδιο βραβείο και στα BAFTA και στις τελετές Critics Choice.

Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου στην «Ανατομία μιας Πτώσης»

Οι Ζιστίν Τριέ και Άρθουρ Χάραρι, παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία «Ανατομία μιας Πτώσης», ανέβηκαν στη σκηνή υπό τη μουσική υπόκρουση του «P.I.M.P.» του 50 Cent που θα μείνει για πάντα συνδεδεμένο με την ταινία τους.

Η αναμενόμενη νικήτρια Ζιστίν Τριέ δήλωσε ότι το βραβείο της θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει την κρίση της μέσης ηλικίας της.

Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μεγάλου Μήκους

Το αριστούργημα του Χαγιάο Μιγιαζάκι, «Το αγόρι και ο ερωδιός», κερδίζει το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, επικρατώντας των αμερικανικών blockbusters κινουμένων σχεδίων «Elemental» και «Spider-Man: Across the Spider-Verse».

«Η Έμα Στόουν πρέπει να υποδυθεί τον Τζον Λένον»

Ο Σον Όνο Λένον αστειεύεται ότι η Έμα Στόουν πρέπει να υποδυθεί τον πατέρα του, Τζον Λένον, στην επερχόμενη βιογραφία των Beatles του Σαμ Μέντες.

Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους

Η ταινία «War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko» κερδίζει το βραβείο για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.

Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου στη Ντα Βάιν Τζόι Ράντολφ

Φωτ.: REUTERS/Mike Blake

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου φέτος πάει στη Ντα Βάιν Τζόι Ράντολφ για τον ρόλο της στην ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «Τα Παιδιά του Χειμώνα». Βαθιά συγκινημένη, η Ράντολφ ανέβηκε στη σκηνή και, παραλαμβάνοντας το χρυσό αγαλματίδιο, δήλωσε: «Ήθελα τόσο καιρό να είμαι διαφορετική, αλλά συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να είμαι ο εαυτός μου».

Η Ράντολφ ήταν το μεγάλο φαβορί στην κατηγορία της απόψε,  έχοντας ήδη κερδίσει φέτος στην κατηγορία του δεύτερου γυναικείου ρόλου στις Χρυσές Σφαίρες, στα Critics Choice Awards, στα BAFTA και στα Screen Actors Guild Awards. Οι Ντανιέλ Μπρουκς, Έμιλι Μπλαντ, Αμέρικα Φερέρα και Τζόντι Φόστερ ήταν επίσης υποψήφιες στην κατηγορία.

Ο Τζίμι Κίμελ τιμά το συνδικάτο των ηθοποιών του Χόλιγουντ

Ο Τζίμι Κίμελ ανοίγει τα φετινά Όσκαρ.

Η 96ή τελετή των βραβείων Όσκαρ ξεκίνησε με τον οικοδεσπότη της βραδιάς να ανεβαίνει στη σκηνή για τον καθιερωμένο μονόλογο. Αρκετά συγκρατημένος, ο Τζίμι Κίμελ δεν επιδόθηκε σε πολλά αστεία αλλά προτίμησε να τιμήσει ανθρώπους όπως ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και η Τζόντι Φόστερ, οι οποίοι ήταν υποψήφιοι για Όσκαρ πριν από 48 χρόνια, όπως και απόψε.

Επίσης, ο Κίμελ απέτισε φόρο τιμής στα μέλη του συνδικάτου που συμμετείχαν στις απεργίες πέρυσι και έφερε μερικά από τα μέλη του πληρώματος στη σκηνή.

Πόσα Όσκαρ θα μπορούσε να κερδίσει απόψε το «Oppenheimer»;

Ο Κίλιαν Μέρφι στο κόκκινο χαλί. / Φωτ.: REUTERS/Aude Guerrucci

Ο Κίλιαν Μέρφι, πρωταγωνιστής του μεγάλου φαβορί της βραδιάς έφτασε πριν από λίγο. Όπως όλα δείχνουν θα είναι μια μεγάλη βραδιά για το «Oppenheimer», τους πρωταγωνιστές του αλλά και τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν. Η ταινία είναι υποψήφια σε 13 κατηγορίες και έξι νίκες φαίνονται σχεδόν σίγουρες.

Το «Oppenheimer» θεωρείται το ακλόνητο φαβορί για τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, ενώ αναμένεται να επικρατήσει και στις κούρσες για τους δεύτερους ρόλους (Robert Downey Jr.), τη φωτογραφία, το μοντάζ και τη μουσική επένδυση.

Live αναμετάδοση

Η «Νταντά» αισθάνεται πρωταγωνίστρια

Φτάνοντας στο κόκκινο χαλί, η Φραν Ντρέσερ δήλωσε πως αισθάνεται πρωταγωνίστρια, αφού ήταν το πρόσωπο μίας από τις μεγαλύτερες απεργίες των ηθοποιών του Χόλιγουντ το καλοκαίρι που μας πέρασε.

«Παρόλο που δεν συμμετείχα σε ταινία, νομίζω ότι πρωταγωνίστησα σε μια μεγάλη σκηνή ούτως ή άλλως ως πρόεδρος της SAG-AFTRA και μας οδήγησα στη νίκη στη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία του κλάδου μας», δήλωσε.

Κόκκινες καρφίτσες στο κόκκινο χαλί

Ο ηθοποιός Ράμι Γιούσεφ στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ./ Φωτ.: REUTERS/Aude Guerrucci

Αρκετοί από τους λαμπερούς καλεσμένους της βραδιάς αποφάσισαν να φορέσουν κόκκινες καρφίτσες, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Και η Μπίλι Άιλις φορά απόψε κόκκινη καρφίτσα./ Φωτ.: REUTERS/Mario Anzuoni

Αυτές οι καρφίτσες δηλώνουν την υποστήριξη όσων τις φορούν στην ομάδα Artists4Ceasefire, η οποία αποτελείται από διάσημους και μέλη της βιομηχανίας του θεάματος που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν τον πρόεδρο Μπάιντεν να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

Στους περίπου 400 υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο Μπράντλεϊ Κούπερ και η Αμέρικα Φερέρα, οι οποίοι είναι και οι δύο υποψήφιοι για Όσκαρ φέτος, καθώς και η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Ντρέικ, ο Μπεν Άφλεκ και η Τζένιφερ Λόπεζ.

Η επιστροφή του κόκκινου χαλιού

Τα κόκκινα χαλιά στρώθηκαν ξανά φέτος στο Dolby Theatre προκειμένου να υποδεχθούν τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου για την λαμπερότερη βραδιά της Εβδομης Τέχνης. Η μεγάλη βραδιά των βραβείων Όσκαρ έφτασε. Η 96ή τελετή φέτος ξεκινά μία ώρα νωρίτερα από ότι συνήθως σε μια προσπάθεια της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών να παραμείνει σε ώρες prime time – σκεπτόμενη πάντα την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Οικοδεσπότης και παρουσιαστές

Ο Τζίμι Κίμελ επιστρέφει για δεύτερη συνεχή και τέταρτη συνολικά φορά ως οικοδεσπότης της τελετής. Όσον αφορά τους παρουσιαστές των βραβείων υποκριτικής, το φορμά φέτος αλλάζει. Έτσι, πέντε παλαιότεροι νικητές ανά κατηγορία θα παρουσιάζουν τους πέντε φετινούς υποψήφιους και στη συνέχεια θα ανακοινώνουν από κοινού τον νικητή.

Η Ακαδημία δεν αποκαλύπτει ποτέ ποιοι θα ανακοινώσουν ποια βραβεία πριν από την τελετή, αλλά και οι τέσσερις περσινοί νικητές ερμηνείας – ο Μπρένταν Φρέιζερ , η Μισέλ Γιεό, ο Κε Χουί Κουάν  και η Τζέιμι Λι Κέρτις – είναι μεταξύ των παρουσιαστών.

Επίσης, στην σκηνή του Dolby αναμένεται να εμφανιστούν οι Μαχερσάλα Άλι, Bad Bunny, Νίκολας Κέιτζ, Κρις Χέμσγουορθ, Ντουέιν Τζόνσον, Μάικλ Κίτον, Τζένιφερ Λόρενς, Μάθιου ΜακΚόναχι, Ρίτα Μορένο, Λουπίτα Νιόνγκ’ο, Οκτάβια Σπένσερ, Ράμι Γιούσεφ και Ζεντάγια.