Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Πέμπτης, ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερρί Μπρετόν (renew) εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το ΕΛΚ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, επισημαίνοντας ότι «το πραγματικό ερώτημα τώρα: Είναι δυνατόν να (ξανα)ανατεθεί η διαχείριση της Ευρώπης στο ΕΛΚ για άλλα 5 χρόνια ή 25 συνεχόμενα χρόνια; Το ίδιο το ΕΛΚ δεν φαίνεται να πιστεύει στην υποψήφιά του».

Ο Τιερρί Μπρετόν «εκμεταλλεύτηκε» την ευκαιρία που του έδωσαν οι…αριθμοί και οι ψήφοι που έλαβε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι. Από τους 737 συνέδρους που είχαν δικαίωμα ψήφου (νούμερο που προκάλεσε σύγχυση με ορισμένους αρχικά να μιλούν για 801 που είχαν δικαίωμα ψήφου κάτι το οποίο αποσαφήνισε το ΕΛΚ), είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν 591. Εν τέλει, ψήφισαν 499, έγκυρες ψήφοι ήταν 489 εκ των οποίων 400 έδωσαν το πράσινο φως στην νυν Πρόεδρο της Κομισιόν και μοναδική υποψήφια Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όχι είπαν 89, ενώ 10 ήταν άκυρες ή λευκές.

Οι φιλοδοξίες του Μπρετόν

Οι φιλοδοξίες του Τιερί Μπρετόν δεν ήταν κρυφές ποτέ και άλλωστε ήταν ο ίδιος που είχε δώσει τροφή όταν δεν ήταν αρνητικός σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για το τιμόνι της Επιτροπής. «Είμαι επίτροπος του σχεδίου Β. Δεν ήμουν επίτροπος του σχεδίου Α, τυχαία είμαι επίτροπος», είπε ο Γάλλος, όταν ρωτήθηκε αν μπορούσε να δει τον εαυτό του ως πρόεδρο της Επιτροπής, στην εορταστική εκδήλωση για την ετήσια κατάταξη POLITICO 28 για τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2022.

«Σε όλη μου τη ζωή, ενημερωνόμουν για την επόμενη πιθανή δουλειά μου 15 λεπτά πριν. Για να απαντήσω στην ερώτησή σας: Ίσως μπορέσω να εξετάσω μια νέα ανάθεση σχεδίου Β, αν είμαι σχέδιο Β» είχε επισημάνει τροφοδοτώντας τα σενάρια.
Το παρατσούκλι που του αποδίδουν κύκλοι των Βρυξελλών, είναι «Ναπολέων» λόγω του ότι η φήμη που επιθυμεί να τον ακολουθεί είναι ότι πρόκειται για τον σωτήρα της Ευρώπης, αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή.

Το πρωί της Παρασκευής πάντως επικράτησε σούσουρο στο Μπερλεμόν μετά το νυχτερινές φωτιές που άναψε. Ωστόσο, η τοποθέτηση της ευρωπαϊκής επιτροπής όταν ρωτήθηκε χαρακτηρίστηκε «μάλλον χλιαρή» σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή, αφού περιορίστηκε να απαντήσει ότι δεν θα σχολιάσει και ότι η τοποθέτηση Μπρετόν ήταν προσωπική και όχι με το ρόλο που έχει ως επίτροπος, ενώ η εκπρόσωπος της Κομισιόν Βέρλε Νατς ανέφερε ότι η γενική γραμματεία θα αποστείλει σε όλους τους επιτρόπους κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πριν από τις ευρωκλογές.

Η αντίδραση του ΕΛΚ

Σκωπτικός ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ, Θανάσης Μπακόλας απάντησε στον Τιερρί Μπρετόν όχι μόνο «ευχαριστώντας» τον για τον ενδιαφέρον του για το ΕΛΚ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά ταυτόχρονα με ευχές για την καμπάνια.
«Σας ευχαριστούμε, επίτροπε Μπρετόν, για το ενδιαφέρον σας για το ΕΛΚ και την υποψήφιά μας. Γνωρίζω ότι οι φιλελεύθεροι αγωνιούν για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές – χωρίς διορατικότητα, κανένα μήνυμα, καμία συνάφεια. Και ξέρω ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα στη Γαλλία για το (σ.σ. κόμμα ) Renaissance, καθώς πιέζονται από τα άκρα που βοήθησαν να αναπτυχθούν αποδυναμώνοντας την παραδοσιακή κεντροαριστερά & την κεντροδεξιά. Σας εύχομαι τα καλύτερα στην εκστρατεία!» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Το παιχνίδι αναμένεται θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο το διάστημα που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με εκατέρωθεν βολές και πινγκ πονγκ με απώτερο στόχο τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή είναι το ΕΛΚ που έχει βάλει σε θέση μάχης την υποψήφιά του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι σοσιαλιστές τον επίσης εκ Κομισιόν ορμώμενο και Λουξεμβούργιο Νίκολα Σμιτ με πηγές της βελγικής πρωτεύουσας να εκτιμούν ότι η επιλογή του μάλλον πάσα υπέρ της Γερμανίδας νυν προέδρου της Επιτροπής αποτελεί, αφού δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ξεχωρίσει στην θητεία που ολοκληρώνεται. Όσον για τον Τιερρί Μπρετόν, άγνωσται αι βουλαί του Εμμανουέλ Μακρόν προς τον παρόν.

Βέβαια, την περίοδο του sofagate όταν ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ υπέπεσε σε ατόπημα αφήνοντας στήλη άλατος την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα μπροστά στον Ταγίπ Ερντογάν, έχασε…πολλά πούπουλα τα οποία μάλλον δεν ανέκτησε ποτέ. Μένει να φανεί λοιπόν εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αποδειχτεί πολύ σκληρή για να βγει νοκ άουτ παρά τα οποιαδήποτε χτυπήματα πάνω και κάτω από τη μέση.