«Έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα» λέει ο στίχος από το τραγούδι «Κάποτε θα’ρθουν να σου πουν» του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Στη Γάζα όμως πολλά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και πέντε μήνες. Και όσα δεν πέθαναν πεθαίνουν αργά και βασανιστικά από την πείνα. Αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της πραγματικότητας ο φωτογραφικός φακός με τους ανήλικους να στήνονται, αποστεωμένοι οι περισσότεροι, στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι ο λιμός «είναι αναπόφευκτος». Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 15 παιδιά έχουν πεθάνει από ασιτία και αφυδάτωση σε ένα μόνο νοσοκομείο.

Τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν καταγράψει εικόνες που στοιχειώνουν από αποστεωμένα βρέφη με λιπόσαρκα πρόσωπα και μάτια που φαίνονται να βυθίζονται στην απελπισία.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μπόρεσαν να επισκεφθούν νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus τη Δευτέρα στο X.

Όπως είπε οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν «σοβαρά επίπεδα υποσιτισμού, παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα, σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, κτίρια νοσοκομείων κατεστραμμένα».

Σε ολόκληρη τη Γάζα το 90% των παιδιών ηλικίας 6-23 μηνών και των εγκύων αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική φτώχεια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες από το Global Nutrition Cluster, ένα δίκτυο ΜΚΟ που ασχολείται με τη διατροφή, με επικεφαλής τη UNICEF.

Τουλάχιστον το 90% των παιδιών κάτω των πέντε ετών πλήττονται από μία ή περισσότερες μολυσματικές ασθένειες, προστίθεται στην έκθεση.

Οι οργανώσεις αρωγής κατηγορούν το Ισραήλ ότι εμποδίζει την είσοδο φορτηγών με τρόφιμα στη Γάζα.

«Ως κατοχική δύναμη στη Γάζα, το Ισραήλ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι ο κατεχόμενος πληθυσμός λαμβάνει τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες» ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης σε ανακοίνωσή της στο AFP.

«Η σκόπιμη χρήση της πείνας των αμάχων ως μεθόδου πολέμου, στερώντας τους αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης παρεμπόδισης των προμηθειών αρωγής, όπως προβλέπεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης, αποτελεί έγκλημα πολέμου» επισημαίνει.