Οι αντιδράσεις έχουν κτυπήσει κόκκινο με τους Αθηναίους να αναρωτιούνται εάν ο διορισμός του Ανδρέα Παπανδρέου «τζούνιορ» στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Ανώνυμη Εταιρεία που διαχειρίζεται τον Εθνικό Κήπο του Δήμου Αθηναίων, έγινε με αντικειμενικά κριτήρια και εάν είναι αρκετό για να αναλάβει αυτή τη θέση.

Αυτό όμως που φάνηκε πως προβληματίζει περισσότερο τους Αθηναίους και ξεσήκωσε και το Διαδίκτυο είναι όταν θυμήθηκαν τον Χάρης Δούκας να δηλώνει ότι έρχεται σε αυτή τη θέση για να πατάξει την οικογενειοκρατία. Με το «καλημέρα» όμως διορίζει την τέταρτη γενιά Παπανδρέου. Τι έχει προηγηθεί;

Το τηλεφώνημα για την τοποθέτηση

Όπως αποκαλύπτει ο ΒΗΜΑτοδότης, μετά από πληροφόρηση που είχε από στενό συνεργάτη του Δημάρχου (και πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ) υπήρξε τηλεφώνημα για να τοποθετηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου διευθυντής του Εθνικού Κήπου. Όχι κάτι περίεργο για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, αφού σε πολλές περιπτώσεις αξιωματούχοι διορίζονται σε νευραλγικές θέσεις μετά από τηλεφωνήματα πρώην πρωθυπουργών ή ισχυρών επιχειρηματιών. Στην προκειμένη περίπτωση αυτός που τηλεφώνησε στον Χάρη Δούκα για να προσλάβει τον γιο του ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Δούκας αμέσως ικανοποίησε το «ρουσφέτι» (συγνώμη το αίτημα ήθελα να πω) αφού θεώρησε ότι είναι μια δευτερεύουσα θέση, άμισθη, που δεν χρειάζονται και ιδιαίτερα προσόντα, ούτε… ΑΣΕΠ. Άλλωστε τους έως τώρα διευθυντές του Εθνικού Κήπου δεν τους γνώριζε κανείς. Ρώτησε βεβαίως για τα προσόντα του και την εμπειρία του, έμαθε ότι είχε ασχοληθεί με οικολογία (και πράσινο) και πέρασε την απόφασή του από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Και η αντιπολίτευση του Κώστα Μπακογιάννη δεν έφερε αντιρρήσεις.

Τι είναι η θέση του διευθυντή του Εθνικού Κήπου;

Τι σημαίνει όμως να είσαι διευθυντής του Εθνικού Κήπου; Ρώτησα στενό συνεργάτη του Δημάρχου (τον πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ) και μου είπε πως δεν είναι τίποτα σπουδαίο, απλώς περιποιείται το πράσινο, ταΐζει τις πάπιες, διατηρεί την καθαριότητα του Κήπου κτλ. Τίποτα σημαντικό δηλαδή εάν είναι έτσι όπως μου τα λέει το πρώην στέλεχος του ΠαΣοΚ.

Πόσο όμως χρόνο διαρκεί η θητεία του διευθυντή του Εθνικού Κήπου; Όσο χρόνο θέλει ο Δήμαρχος αν και ο Ανδρέας Παπανδρέου θα περάσει και από αξιολόγηση… Οι δημότες ωστόσο που ψήφισαν τον κ. Δούκα θυμούνται εκείνο το ντιμπέιτ με τον Κώστα Μπακογιάννη που έλεγε πως «όταν εκλεγώ δήμαρχος θα βάλω τέλος στην οικογενειοκρατία». Ο δήμαρχος ωστόσο με ανακοίνωσή του δηλώνει πως δεν διόρισε κανέναν, απλώς ενέκρινε τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου το Δημοτικό Συμβούλιο.