«Υγιής, δραστήριος και εύρωστος» είναι ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν, όπως είπε ο γιατρός του μετά τις τελευταίες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε.

Οι εξετάσεις αυτές αποτελούν ισχυρή απόδειξη, σύμφωνα με τον δρ. Κέβιν Ο’ Κόνορ, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί ακόμα να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι των ΗΠΑ, λίγο πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, απέναντι σε όσους τον επικρίνουν για την αποτελεσματικότητά του.

«Ο πρόεδρος αισθάνεται καλά και οι φετινές εξετάσεις δεν εγείρουν νέες ανησυχίες. Συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ικανοποιητικά» αναφέρεται στην ιατρική γνωμάτευση, με τον γιατρό να διευκρινίζει ότι ο Μπάιντεν δεν υποβλήθηκε σε νέο γνωστικό τεστ καθώς κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε απαραίτητο.

Ένα γνωστικό τεστ δεν αποτελούσε μέρος της συνήθους προεδρικής ιατρικής εξέτασης, αλλά ο προκάτοχος του Μπάιντεν και πιθανός μελλοντικός πολιτικός αντίπαλος του, Ντόναλντ Τραμπ, υποβλήθηκε σε ένα τέτοιο κατά τη διάρκεια τουλάχιστον μιας από τις προεδρικές του εξετάσεις. Εάν ο Μπάιντεν ή ο γιατρός του είχαν κάποια συγκεκριμένη ανησυχία, ο γιατρός του θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια σύντομη αξιολόγηση που θα μπορούσε να καθορίσει εάν συνιστάται περαιτέρω αξιολόγηση.

Ο Μπάιντεν είναι 81 ετών, ο γηραιότερος πρόεδρος που έχει αναλάβει το αξίωμα στις ΗΠΑ και θα είναι 86 ετών στο τέλος μιας πιθανής δεύτερης θητείας.

Ο 81χρονος δέχεται επικρίσεις σχετικά με την ηλικία και την αντοχή του. Σε δημοσκόπηση του CNN που διεξήχθη από την SSRS και δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα, το 46% των Δημοκρατικών ανησυχούσε για το προχωρημένο της ηλικίας του. Πρόσφατη εθνική δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac διαπίστωσε ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (35%) δηλώνει ότι ο Μπάιντεν έχει την απαιτούμενη σωματική ικανότητα, ενώ το 34% δηλώνει ότι έχει την πνευματική ικανότητα να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Ο γιατρός του προέδρου σημείωσε ότι ο Μπάιντεν ζυγίζει 80 κιλά και έχει ύψος 1,80 μ., το οποίο είναι ακριβώς το ύψος και το βάρος που καταγράφηκε στην τελευταία του εξέταση τον Φεβρουάριο του 2023. Ο Ο’Κόνορ ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος συνεχίζει να γυμνάζεται τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Οι προηγούμενες εξετάσεις είχαν δείξει ότι η φθορά στη σπονδυλική στήλη του Μπάιντεν έκανε δύσκαπτο το περπάτημά του. Τα προβλήματα στις αρθρώσεις του παραμένουν σοβαρά όχι όμως τόσο ώστε να δικαιολογούν οποιαδήποτε ειδική θεραπεία.

Ενώ η ηλικία του Μπάιντεν ήταν από τις κορυφαίες πολιτικές ανησυχίες του ενόψει της επανεκλογής του, ο πρόεδρος το αντιμετώπισε με χιούμορ την Τετάρτη, λέγοντας ότι οι γιατροί του «νομίζουν ότι φαίνομαι πολύ νέος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να αντιμετωπίσει το θέμα της ηλικίας κατά μέτωπο πρόσφατα, όπως κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, κατακεραυνώνοντας μια έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χερ που ανέφερε ότι οι ένορκοι μπορεί να τον δουν ως «καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνθρωπο με κακή μνήμη». «Είμαι καλοπροαίρετος. Και είμαι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος. Και ξέρω τι στο διάολο κάνω. Ήμουν πρόεδρος – έβαλα αυτή τη χώρα ξανά στα πόδια της. Δεν χρειάζομαι τη σύστασή του»  δήλωσε εμφανώς εξαγριωμένος Μπάιντεν.