Ο Φρανσουά Μιτεράν, ο επί 14ετία πρόεδρος της Γαλλίας, θα ήταν αδύνατο να έχει δώσει το παρών στη 47η Σύνοδο Κορυφής της G7, το Ιούνιο του 2021 στη νότια Αγγλία. Εκτός του ότι ο κύκλος του στο Μέγαρο Ελιζέ είχε κλείσει τον Μάιο του 1995, είχε αποβιώσει τον Ιανουάριο του 1996 από καρκίνο του προστάτη. Άρα θα ήταν και αδύνατο τον έχει συναντήσει ο Τζο Μπάιντεν.

Σε πρόσφατη προεκλογική ομιλία του στο Λας Βέγκας ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε να επικαλεστεί έναν διάλογο που είχε κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης των ισχυρών του πλανήτη στο Κόρνγουολ και εν τη ρύμη του λόγου του αναφέρθηκε στον σοσιαλιστή πολιτικό κι όχι στον Εμανουέλ Μακρόν.

Το λεκτικό σφάλμα του, μάλιστα, ήταν για μια στιγμή διπλό, καθώς έκανε λόγο για τον «Μιτεράν από τη Γερμανία», προτού διορθώσει την καταγωγή που του χρέωσε αρχικά. Όχι όμως και το πρώτο σκέλος της φράσης του.

Ο Μιτεράν εκλέχτηκε το 1981

Ο Λευκός Οίκος δεν συγκάλυψε, ούτε διόρθωσε το λάθος του Τζο Μπάιντεν, αλλά επισήμανε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ εννοούσε τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προεδρεύει στη Γαλλία από το 2017. Λογικό ως εκ τούτου να παραβρίσκεται σ’ εκείνη τη Σύνοδο Κορυφής και να συμμετάσχει στον προαναφερόμενο διάλογο.

Αντιθέτως ο Φρανσουά Μιτεράν είχε πρωτοεκλεγεί στην προεδρία της Γαλλίας το 1981, παράλληλα με τον συνοδοιπόρο του Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα, έχοντας κερδίσει οριακά τον κεντροδεξιό αντίπαλό του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, με 51.76% έναντι 48.24%. Το 1988 ο Μιτεράν διατηρήθηκε στον προεδρικό θώκο, επικρατώντας, σε δεύτερη φάση, του «γκολικού» Ζακ Σιράκ με 54.02% έναντι του 45.98%.

Ιδίως η πρώτη θητεία του Μιτεράν είχε συνδυαστεί με μια αριστερή οικονομική πολιτική με μεταρρυθμίσεις, κρατικοποιήσεις, αυξήσεις σε κατώτατο μισθό και κοινωνικές παροχές, αύξηση της φορολογίας του πλούτου. Το φράγκο βέβαια υποτιμήθηκε τρεις φορές και του χρεώθηκαν λανθασμένοι χειρισμοί σε διάφορα ζητήματα, προτού παραδώσει την εξουσία στον Σιράκ.

Μπάιντεν και Μιτεράν είχαν συναντηθεί

Το γεγονός πως από τον Ιανουάριο του 1973 ως τον Ιανουάριο του 2009 ο Τζο Μπάιντεν ήταν Γερουσιαστής (από το Ντελάγουερ) με αρμοδιότητα τα εξωτερικά θέματα τού είχε επιτρέψει να συνομιλήσει με ηγέτες πολλών χωρών παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Φρανσουά Μιτεράν κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας στο Μέγαρο Ελιζέ.

Το όνομα του Γάλλου προέδρου, όπως και του Ζακ Σιράκ, είχε σημειωθεί σε λίστα που είχε δημοσιεύσει το γραφείο του Μπάιντεν το 2008.